DISKUSJON PÅ NETTET MOBBING, KRANGLING ELLER KONFLIKT?

 
 
Jeg slutter aldri å forundre meg over folk sin oppførsel på nett hvor lavt det går an å synke. Dette kan vi se på blogg, snapchat, TikTok og i kommentarfelt rundt om kring hvor mennesker diskuterer med hverandre.
 
 
Personlig synes jeg blogg.no har blitt kjempebra 😊 Nå synes jeg det er mye bedre enn hva det var da voksne mennesker brukte kommentarfeltene til hverandre for å krangle for etterpå å rope høyt “Ulv, ulv” at de ble mobbet og hetset.
 
 
var det noe som faktisk var klar mobbing, latterliggjøring og hets. Dette fortalte jeg om på et blogginnlegg hvor jeg fortalte om et bloggvennskap som aldri skulle ha funnet sted, men som jeg kom meg ut av til slutt.
 
 
Jeg har opplevd å se med egne øyne at noen bloggere har ropt om at de har blitt mobbet når det kun har dreid seg om uenighet i en debatt i kommentarfeltet til en blogger. Ved nærmere lesning av kommentarer i kommentarfelt har man som bloggleser sett at kommentarene har vært saklig skrevet, og kommentarene har ikke vært i nærheten av mobbing!
 
 
Hvorfor mener noen hårdnakket at de blir mobbet i en kommentar fra en leser? Jeg tror kanskje det er fordi at man fortere mistolker hverandre fortere når man uttrykker seg skriftlig i en diskusjon på nettet enn om man har en diskusjon ansikt til ansikt.
 
 
I en diskusjon med hverandre ansikt til ansikt hører vi hverandres stemmer med tonefall, og vi ser ansiktsuttrykkene til hverandre. Vi forstår lettere hva den andre diskusjonspartneren mener.
 
 
Når vi skriver kommentarer til hverandre, kan den som skriver en kommentar kanskje uttrykke seg på feil måte, noe som igjen fører til at mottakeren mistolker kommentaren og får kommentaren til å handle om noe helt annet.
 
 
Jeg har sett at noen har misbrukt begrepet mobbing når det har dreid seg om kun en uenighet i en diskusjon. Det kaller jeg å misbruke begrepet mobbing. Jeg mister fullstendig respekt for de som mener at det er mobbing å være uenig i en diskusjon. Det er respektløst for de som faktisk opplever å bli mobbet fysisk eller psykisk i dagliglivet ❤😢
 
 
Hvis en person sier at han/hun føler at de blir mobbet, så er den følelsen riktig for ham/henne, og det skal man ta alvorlig! Mobbing er kjempealvorlig, og den har ført katastrofale konsekvenser når noen har blitt/blir stygt mobbet over tid! Det er flere som faktisk har tatt selvmord fordi de har opplevd stygg og grov mobbing 😢
 
 
Jeg har selv sett på blogg at det fort kan bli 2 leirer når det pågår en diskusjon hos en blogger. En leir som f.eks støtter bloggeren og en leir går i mot bloggeren. Begge leirer er ivrige etter å skrive sine meninger for å bli hørt.
 
 
Jeg har selv har sett blir begge leirer like sta og steile, og de forsvarer seg med nebb og klør slik at det utvikler seg til temmelig barnslig krangel.
 
 
Når slike krangler oppstår har jeg selv sett hvor mye stygt folk kan finne på å skrive om hverandre. Denne kranglingen kan holde leirene holde på med en god stund.
 
 
Etter en stund kan krangelen utvikle seg til en konflikt! Dette gjelder ikke bare en ene leiren, men begge leirer! Ingen er bedre enn den andre!
 
 
En slik bloggkrangling som utvikler seg til en bloggkonflikt er over hodet ikke mobbing siden begge leirer er like mye delaktige i sin iver etter å hevde sine meninger.
 
 
I slike bloggkonflikter går begge leirer så langt at de slenger rundt seg med beskyldninger rettet mot personen(er) som ikke har rot i virkeligheten. Jeg har vært vitne til at bloggeier, blogglesere og andre lesere som er involvert i en bloggkonflikt er overbevist om at dette er mobbing.
 
 
Når det er en konflikt hvor flere parter er involvert er det ikke snakk om mobbing siden begge leirer er like mye med i konflikten.
 
 
Det var slike gjentatte krangler som utviklet seg til konflikter som jeg ble dratt inn i etter jeg hadde støttet min bloggvenn mot det som faktisk var mobbing en periode.
 
 
Her burde mine alarmklokker ringe, det gjorde de ikke til tross for at bloggvenner som fulgte/følger bloggen min sa i fra om at jeg måtte få opp øyene.
 
 
Dette har ført til at jeg i dag kvier meg voldsomt til å delta i en debatt hos en blogger. Jeg er redd for å skrive mine meninger i frykt for at det oppstår en krangel. Da er det bedre at jeg ikke skriver min mening på andres blogg i en evt. debatt som de har.
 
 
Vi bloggere har et stort ansvar for hva vi selv publiserer på våre blogger. Det gjelder både blogginnlegg og kommentarer som kanskje kan gå over grensen. Noen mener dette er feigt gjort av bloggeren at vedkommende ikke godkjenner alle kommentarer.
 
 
Jeg har hele tiden ment at det er vi bloggere sitt ansvar å være bevisst på kommentarer som vi godkjenner på våre bloggere. De få gangene jeg f.eks har mottatt en stygg kommentarer som går over grensen publiserer jeg den ikke. Det være seg skikkelig stygge kommentarer som er personangrep på meg personlig eller noen av mine blogglesere, mine venner, familie, kommentarer som omhandler utseendet til meg eller andre, kommentarer som er rasistiske, kommentarer som jeg personlig tolker som direkte hat mot en eller annen person, grov latterliggjøring, ryktespredning og løgner.
 
 
Min tidligere bloggvenn og jeg hadde mang en diskusjon om dette med og ikke godkjenne kommentarer, for vedkommende mente at alle kommentarer skulle få se dagens lys uansett. Flere av leserne reagerte med forakt på flere av kommentarene som ble godkjent på bloggen. De sa det rett ut at bloggeren hadde ansvar for hvilke typer kommentarer som ble godkjent. Det hadde de helt rett i!
 
 
99% av kommentarene skulle aldri ha fått sett dagens lys. Etter hvert som årene gikk og bloggeren fikk mer og mer stygge kommentarer fra lesere ble noen av kommentarene ikke godkjent.
 
 
Det er faktisk forskjell på hva som er mobbing og hva som er en konflikt. Man må være 2 eller flere for å få til en krangel og en konflikt med hverandre.
 
 
Dette er definisjonen på hva som er digital mobbing: “Digital mobbing er definert som ei aggressiv handling eller åtferd utøvd ved bruk av elektroniske hjelpemiddel av ei gruppe eller ein person – gjentatt over tid – mot eit offer som ikkje kan forsvare seg [1]”. Kilde: https://snl.no/digital_mobbing
 
 
I en bloggkrangling/konflikt er det to leire som roper etter å bli hørt, og begge leire er like flinke til å rope rope ut sine meninger til hverandre. Man skal ikke stikke under en stol at begge leirene i en bloggkrangel/konflikt kan være stygge mot hverandre. Det vil for noen kanskje oppleves som mobbing.
 
 
Dette var noen tanker fra meg om dette temaet, fordi jeg brenner for dette temaet.
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “DISKUSJON PÅ NETTET MOBBING, KRANGLING ELLER KONFLIKT?

 1. Dette var et råflott og reflektert blogginnlegg som du har skrevet. Og jeg er enig med deg.

  Jeg blogget jo en periode i 2010 på blogg.no. Men jeg syntes det var en ukultur med debatter som skled ut til å bli pinlige krangler.

  På blogspot hvor jeg har bloggen min har jeg ikke sett noe liknende. Men jeg synes det ser mye bedre ut på blogg.no nå enn hva det gjore noen år.

  Mobbing er ikke å være uenige med hverandre i diskusjoner. Og skriver en et blogginnlegg som kan skape høylydte diskusjoner må den som eier bloggen sette på en kommentarkontroll.

  Det er tenåringer som leser og skriver blogger. Og de skal ikke være vitne til at bloggere krangler i hverandres kommentarfelt.

  Ha en råfin ettermiddag 😊

  Stooor klem fra Else Marit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge