DEBATTOPPFØRSEL PÅ BLOGGENE VÅRE!

Jeg stiller meg et stort spørsmål når det gjelder folk sin oppførsel på internett og blogger når det foregår samfunnsdebatter, og spesielt på bloggstedet blogg.no mener jeg mange diskusjoner og debatter utvikler seg i en gal retning! I en hver debatt vil det være folk som er uenig i det man skriver.
 
 
Slik er det i samfunnet ellers også! På arbeidsplassen hvor jeg jobber har vi faste personalmøter, og det er ikke alltid vi er enige med hverandre. Koret jeg jobber som dirigent for skjer det samme. Der er uenigheten om hvilke sanger som skal synges. I et kor på 40 sangere vil det være 40 ulike meninger om sangreportoar. Da er det ingen som går til personangrep mot hverandre.
 
 
Jeg har blogget noen år nå, og har sett gang på gang at debatter og diskusjoner, og særlig på blogg.no og ulike internettsider ellers kan utvikle seg til direkte personangrep og hets hvis man tilfeldigvis er uenig.
 
 
De som går til personangrep under diskusjoner blir så usaklige at de ser det ikke selv, og de tar ikke fem flate øre for å sette ut ondskapsfulle løgner om personer man ikke kjenner eller har møtt! Dette er helt forkastelig og avskyelig synes jeg! Det er helt greit at folk er uenige, og har andre meninger under en debatt. Hadde vi sittet i samme rom som de andre diskusjonsdeltakerne, hadde folk kanskje ikke turt å gå til personangrep mot den/de som har andre meninger enn seg selv, men siden folk sitter skjult bak en PC-skjerm blir for for tøffe, og da tar de seg ikke fem flate øre for å gå til angrep mot de som mener noe annet enn dem!
 
 
Et eksempel på det er en debatt som foregikk på bloggen til synskepeggy for leden dag:
 
 
http://synskepeggy.blogg.no/1295440619_er_man_helt_blindog_l.html#comment
 
 
Jeg deltok selv i denne debatten, fordi dette temaet er noe som jeg er engasjert av for tiden. Min mening ble ikke godt tatt i mot av en annen godt voksen blogger ved navn Inger J som gikk til personangrep mot meg og min venninne og rasekattvennine Catzy! Denne voksne bloggeren kom med stygge beskyldninger og stygge løgner som hun ikke hadde noe grunnlag for å komme med! Hvorfor? Jo, fordi hun ikke kjenner meg eller vet ikke hvem min venninne og jeg er!
 
 
Jeg må ærlig innrømme at jeg ble lyne forbanna når Inger J som jeg ikke kjenner i det hele tatt kunne finne på å gå til personangrep i form av stygge løgner og stygge usannheter om meg og min venninne, men jeg prøvde å være saklig i det jeg skrev selv om jeg var sint! Har man ikke rett til å forsvare seg da uten å ty til stygg språkbruk? Jo, jeg mener det!
 
 
Ta f.eks blogg.no. Der har de noe som heter ip-blokkering. Det vil si at man kan blokkere en annen blogger vekk fra å kommentere på bloggen sin. De har også en innstilling som kalles for kommentargodkjennlig. Gjentatte ganger har de ansvarlige på blogg.no sagt og skrevet at de som bloggere der selv ansvarlige for det som blir publisert på bloggene når det foregår debatter og diskusjoner. Det vil si at en blogger har et ansvar for å sile ut stygge kommentarer som kan virke støtende på noen, eller når debatten utvikler seg til et rent personangrep mot andre diskusjonsdeltakere! Her mener jeg at en voksen blogger bør være oppgaven voksen!
 
 
Da jeg bloggget fra blogspot og denne blogge så jeg aldri slike usaklige debatter, men hvis vi som bloggere på blogspot skulle oppleve at en debatt skulle utvikle seg i feil retning med personhets kan vi bloggere sette på funksjonen kommentarkontroll, eller å sette på innstillingene at de som kommenterer på våre blogger her inne ha googlekonto for å sile ut stygge kommentarer. Vi har også en annen mulighet her inne, og det er å skule bloggene våre, og bare invitere de vi selv ønsker som lesere!
 
 
09.01.2009 hadde jeg en debatt på min daværende blogg på blogg.no. I begynnelsen foregikk debatten i rolige former, men plutselig kom det inn provoserende kommentarer fra en godt voksen blogger som var ute etter å provosere. Flere av de som deltok på debatten min sa at de følte at vedkommende blogger provoserte. Dette taklet ikke vedkommende blogger, og gikk til direkte personangrep mot flere av de som var med i diskusjonsdeltakerne! Til slutt valgte jeg å sette på funksjonen kommentarkontroll for å sile ut stygge kommentarer og personangrep som kom inn på bloggen min! Det endte med at vedkommende blogger som selv hadde gått til direkte personangrep mot flere av oss, begynte å beskylde oss for at vi mobbet henne, og hun skulle anmelde bloggen min til politiet!
 
 
Jeg skjønner poenget med at folk velger å ha åpne blogger slik at den som ønsker skal få kommentere på bloggen, og at alle skal få si sin mening under en debatt. Det er vel og bra det, men når en debatt utvikler seg til et rent inferno med personangrep har debatten allerede blitt ødelagt!
 
 
Jeg tror også at en av årsakene til at det kan forekomme personhets og at stygge kommentarer på en god del blogger på blogg.no når det foregår en debatt kommer av at mange lesere ikke leser hele innlegget, men kanskje deler av et innlegg. Da får de ikke med seg sammenhengen i debatten! Et godt tips er å lese hele innlegget før man kommenterer! En annen årsak til at mange bloggere på blogg.no opplever å mottat stygge og krenkende kommentarer på sine blogger er fordi hovedvekten av bloggere der inne er unge bloggere.
 
 
Uansett om vi blogger fra blogspot eller andre bloggsteder har vi bloggeiere et klart ansvar for hva som blir publisert på bloggene våre av innlegg og kommentarer! Hvis vi som bloggeiere ser at en debatt vi kanskje har utvikler seg i feil retning bør vi være såpass voksne at vi setter på kommentarkontrollfunksjonen. Det er ikke morsomt å få inn kommentarer som er direkte personangrep på bloggene våre. Min første tanke er: “Hvordan føler den personen som opplever personangrep?”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...