MISLIKER DU “Å HATE”?

Hver gang jeg leser at noen sier: “Jeg hater den og den”, eller “Alle hater meg”, så skvetter jeg til. Jeg reagerer jeg kraftig når folk misbruker ordet “hat”. 
 
 
Jeg tror de færreste av oss mennesker vet hva det vil si “å hate” noe eller noen. Så hvorfor bruker vi da dette ordet som de færreste av oss vet hva er?
 
 
En av grunnene tror jeg er for å forsterke at man misliker sterk noe eller noen, men hvorfor ikke bruke ordet “misliker” hvis man vil ha frem at man ikke liker noe.
 
 
Det er mennesker som faktisk har kjempegod grunn til “å hate” noe eller noen. Jeg tenker da spesielt på mennesker som er blitt utsatt for seksuelt overgrep som barn/voksen, mishandling, voldtekt, de som har opplevd at noen av sine kjære har blitt drept eller de som lever i krigsherjede land. De vet hva det vil si å oppleve ondskap!
 
 
I 2010 ble en kjempegod studievenninne av meg brutalt drept 🙁 Jeg har hatt god kontakt med mor til min studievenninne etter drapet, og hun sa det så fint: “Jeg greier ikke å hate drapsmannen samme hvor mye jeg har lyst, for her er vi to familier som er rammet av tragedien”. Det er sterke ord fra en mor som brutalt ble frarøvet det kjæreste hun eide, nemlig sin datter.
 
 
Tenk på terrorangrepet 22.juli.2011. Alle de pårørende som mistet sine kjære i den forferdelige terrorangrepet har kjempegod grunn til “å hate” drapsmannen, men hva skjedde? Jo de vendte hat om til kjærlighet! I stedet for “å hate” gjerningsmannen, så flere av de pårørende på gjerningsmannen som en ynkelig og forsvarsløs svekling!
 
 
En rasekattkollega av meg opplevde også det verste da hennes mann brutalt ble myrdet, og heller ikke hun greier “å hate” gjerningsmannen!
 
 
Jeg har hørt mobbeofre også uttale seg at de ikke greier “å hate” mobberen/mobberne. De velger også å se på mobberen/mobberne som ynkelige tapere.
 
 
Jeg synes det er ord vi alle sammen bør tenke over neste gang vi kanskje bruker ordet “å hate” i stedet for “å mislike”.
 
 
Så her sitter man kanskje og bruker ordet “å hate” i tide og utide uten å ha grunn til det, eller uten i det hele tatt å vite hva følelsen av hat innebærer.
 
 
Jeg reagerer også sterkt når jeg hører barn og ungdommer si: “Jeg hater fisk!”. Da pleier jeg å si: “Nei du hater ikke fisk, men du liker ikke fisk”.
 
 
Selv greier jeg bare ikke å bruke ordet “å hate”, for jeg vet som sagt ikke hva det vil si “å hate” noe eller noe!
 
 
Vet du helt ærlig og oppriktig hva vil si “å hate” noe eller noen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 thoughts on “MISLIKER DU “Å HATE”?

    • Nina: Tusen takk for det 🙂 Jeg liker heller ikke ordet “å hate”, men jeg skjønner at folk bruker ordet for å forsterke at de misliker noen eller noe. Når folk bruker ordet “å hate” for ofte blir ordet på en måte oppbrukt.

      Ønsker deg en kjempefin tirsdag 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  1. Veldig bra innlegg og kloke ord du har skrevet søte deg Torilvennen;=) Jeg vet ikke hva det vil si å hate er. Jeg liker IKKE å høre at noen sier at de hater eller blir hatet. Hat er det STYGGESTE ordet jeg hører. De som sier at de hater eller blir hatet vet IKKE hva det vil si.

    Du får ha en fortsatt fin kveld;=)

    Stor og varm klem fra Catzy
    Catzy recently posted..En liten jule- og nyttårsoppdatering;=)My Profile

    • Catzy: Tusen takk for det 🙂 Det samme gjelder meg. Jeg vet ikke hva det å hate noe eller noen er, og derfor vil jeg ikke bruke ordet heller.

      Ønsker deg en kjempefin tirsdag vennen 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  2. Bra skrevet sier jeg også. Jeg prøver å gjøre jentene bevisst på at de ikke skal misbruke ordet. Mange ganger hører jeg de si at de hater det og det. Jeg forteller dem at de hater det ikke, for de har aldri opplevd følelsen av hat. Følelsen av hat hører sammen med sinne og agresjon.

    Jeg vet heldigvis ikke hva det vil si å hate.

    Ha en fin søndags kveld 🙂

    Godklem fra Irene

    • Irene: Jeg tror du er inne på noe der at hat er en følelse på samme måte som sinne og aggresjon. Tusen takk for kjempefint innspill fra deg også 🙂

      Ønsker deg en kjempefin tirsdag 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  3. Kjempebra skrevet om et veldig viktig tema. Tror det er mange som ikke klarer å skilne mellom bruken av begrepene…For hat er en sterk følelse og et sterkt ord…Og det ligger oftest noe dypt personlig i det når folk sier at de hater noen..Ordet blir misbrukt, akkurat som ordet *overgrep*…Syns det blir så til de grader misbrukt, folk kan umulig skjønne hva de faktisk sier når de slenger det ordet ut av seg….
    Diva Andrea recently posted..Frem og tilbake er altfor langt!My Profile

    • Diva Andrea: Tusen takk for det 🙂 Det er det jeg tror også, og for meg er også hat en sterk følelse, enten forårsaket av noe personlig som du sier eller av aggresjon på grunn av noe.

      Jeg er enig i at ordet blir misbrukt, og jeg må selv ta meg i det for å ikke bruket ordet feil! Det har jo hendt at jeg har sagt: “Jeg hater å gå til tannlegen”. Det er jo fordi jeg misliker å gå til tannlegen fordi jeg har tannlegeskrekk!

      Jeg kan mislike en person, men jeg vil aldri si at jeg hater personen. Det blir feil for meg.

      Tusen takk for kjempefint innspill fra deg også vennen 🙂

      Ønsker deg en kjempefin tirsdag 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  4. Hate er et sterkt ord. Jeg bruker det nok innimellom om hendelser – eller oppførsel – ikke om mennesker.For meg er ordet hat forbundet med så mange følelser at om jeg hater noen så må jeg ha hatt en form for relasjon som i forkant har inneholdt mange følelser. Mislike er et godt ord, forakte er et annet – men for å snakke ut ifra meg selv så har jeg vært i et par situasjoner over tid hvor mange mener man burde føle hat – men for meg har det vært feil følelse og feil ord.. forakt, sinne og så likegyldighet.. Det å hate tar mye energi og er krevende – på lik linje med å elske.. litt babbel dette.. så vet ikke helt om du fikk med deg hvordan jeg tenker her..:)

    Klem fra oss her i Tigerstaden:)
    Anne Marie recently posted..Ny dag og nye gleder..My Profile

    • Anne Marie: Tusen takk for kjempefint innspill fra deg! Jeg skjønner kjempegodt hva du mener, og det var slett ikke “babbel” i det hele tatt!

      Interessant å høre hvordan du tenker, og jeg henger godt med på tanken din! Du nevner noen gode ord som: “forakt”, “sinne” og “likegyldighet”.

      Det å hate tar kjempemasse energi på samme måte som det å elske.

      Ønsker deg en kjempefin tirsdag 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  5. Æg bruka også ordet inni mellom men ikkje om menneska førr æg veit ikkje ka det og hate vil sei. Æg kan mislik, være sint og ha forrakt førr nåkka men ikkje hat.

    Bra innlegg tel ettertanke du har skreve:)))

    Du må ha ein fin kveld videre;)))

    • Siri Elise: Tusen takk for det 🙂 Jeg tror det er mange som bruker ordet “å hate” for nettopp å forsterke at de ikke liker noe. Det samme gjør jo jeg også. Jeg kan f.eks. si: “Jeg hater tannlegen”, men i grunnen så misliker jeg å gå til tannlegen pga tannlegeskrekk.

      Hat er nok en sterk følelse forbundet med raseri, aggresjon, sinne og som Diva Andrea sa det lengre opp noe dypt personlig.

      Ønsker deg en kjempefin tirsdag 🙂

  6. hei
    kjempebra innlegg, dette skal jeg be ei dame lese hun har barn i barnehagealderen og de sier slike ord! jeg spurte en gang om de hviste hva det betyr å si slikt da kom det kjapt fra det ene barnet at hate det er det samme som og å drepe!!! jeg satt der med store øyne og ble skjokket og vantro for hvem har lært dette barnet dette? moren til disse barna fikk høre hva jeg syntes om dette , ble rett og slett kvalm.
    så jeg skal vise henne innlegget ditt neste gang jeg ser henne! tusen takk

    ha en flott høstdag! 🙂
    deilignorsknaturvihar.blogg.no recently posted..RÅHOLT I DAG ONSDAG 9 OKTOBERMy Profile

  7. Deilignorsknaturvihar: Tusen takk for det, og tusen takk for fint innspill fra deg 🙂 Foreldre bør være gode forbilder språklig sett for ungene sine, og det er bedre å lære dem andre ord enn ordet “å hate”. Det finnes så mange andre synonymer å bruke som: misliker og liker ikke osv. Det er jo tydelig at ungene ikke vet hva det betyr, og for meg gjenspeiler ordet sinne og aggresjon.

    Igjen tusen takk for kjempefint innspill fra deg 🙂

    Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge