HVORDAN AVSLØRE MYTOMANE/LYSTLØGNERE PÅ SOSIALE MEDIER SOM F.EKS. BLOGG?

Alle mennesker har en eller annen gang løyet selv for å slippe unna ubehageligheter, og vi har alle også blitt løyet til av noen vi kjenner.
 
 
“En løgn er en usann påstand eller erklæring fremstilt som en “sannhet”.Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Sannhet
 
 
“Løgn foregår mellom mennesker når løgneren uttaler noe han eller hun vet er usant, med den hensikt å få noen til å tro det er sant”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gn
 
 
Likevel har vi alle sammen blitt opplært til at vi ikke skal lyve. Det å ikke lyve for andre har med våre innebygde etiske normer, verdier og holdninger å gjøre. Vi vet hva løgn kan føre til for mennesker rundt oss. Løgn bryter ned tillit og løgn kan såre.
 
 
En løgn blir alltid avslørt før eller siden! Det verste som kan skje er at tilliten til den som lyver blir revet ned, og man må begynne å bygge opp tilliten på nytt bit for bit! Jeg vil sammenlikne dette med en mur med mursteiner som raser sammen. Det tar tid å bygge opp muren igjen, for å få mursteinene på riktig plass.
 
 
Vanligvis er det lett å avsløre når noen rundt oss lyver, og spesielt når vi ser dem ansikt til ansikt. Blikket til den som lyver blir gjerne flakkende, man kan se at personen blir litt urolig, noen gjør bevegelser med munnvikene og noen begynner kanskje å svette litt. Da konfronterer vi den personen der og da, og personen vil som oftest innrømme at han/hun har løyet.
 
 
Noen løgner kaller vi hvite løgner. Hvite løgner er mindre, men like fult løgn. Ta et eksempel. Din venninne ber deg ut på kino. Du er sliten etter en lang arbeidsdag, og du ønsker å slappe av hjemme, men du vet at om du sier det til henne blir hun potte sur. Hva gjør du? Jo du kanskje tar en liten hvit løgn, og du kanskje forteller at du er blitt syk for å slippe at venninnen din blir sur. Jeg tror at alle mennesker med hånden på hjertet kan at de har tatt en hvit løgn en eller annen gang. Hvit løgn er en løgn uansett!
 
 
De aller fleste av oss vil før eller siden livet komme bort i personer som er lystløgnere. “En person som lider av indre tvang til å lyve kalles mytoman eller, noe misforstått: lystløgner”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gn
 
 
“Mytomani (myt + mani) innebærer at en person mer eller mindre lyver tvangsmessig, dvs uten at det finnes noen direkte årsak til løgnen. Peer Gynt ansees for å være en mytoman”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Mytoman
 
 
Mange mytomane vet ikke selv en gang at de lyver, fordi løgnen er så inngrodd i personligheten deres. Blir man løyet til av en mytoman/lystløgner, kan det ta en god stund før man oppdager at det er løgn.
 
 
En person som lider av indre tvang til å lyve kalles mytoman eller, noe misforstått: lystløgner”. Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gn
 
 
Vi kan i dag oppleve at mytomane/lystløgnere befinner seg på sosiale medier. På sosiale medier er det vanskeligere å oppdage dem, nettopp fordi de sitter gjemt bak et tastatur, men de avslører seg selv til slutt.
 
 
Hvordan kan man avsløre en mytoman/lystløgner på sosiale media som f.eks. blogg?
 
 
– Historiene som de mytomane/lystløgnerne forteller er i begynnelsen forsiktige, og man reagerer ikke noe særlig over det som blir fortalt.
 
– Kanskje forteller den mytomane/lystløgneren om noe som har skjedd i et tidligere forhold f.eks. at hans/hennes kjæreste har vært sjalu. Til slutt baller kanskje historien på seg til å bli en historie om at kjæresten har slått jevnlig eller gjort andre straffbare forbrytelser.
 
– I slike tilfeller vil de som leser noe dette spørre den mytomane/lystløgneren om hvordan han/hun greide å holde ut med kjæresten sin. Vi som mennesker ønsker jo å vise at vi bryr oss om hverandre.
 
– Andre historier som den nymfomane/lystløgneren forteller kan få oss til å stusse litt over historien som den nymfomane/lystløgneren forteller. Svaret man kanskje kan få få fra den mytomane/lystløgneren kan være at leseren har misforstått hva han/hun har skrevet. Likevel lar vi tvilen komme nymfomanen/lystløgneren til gode.
 
– Etter hvert vil man oppdage at historiene som den mytomane/lystløgneren forteller ikke henger på greip.
 
– Man kan også avsløre en mytoman/lystløgner ved at han/hun vil være i sentrum hele tiden (få oppmerksomhet).
 
– En mytoman/lystløgner kan også finne på å dikte opp de utroligste historier. Det kan være historier om sykdom, om jobbsituasjon, om familie, om forhold osv. Alt dette med formål for å få oppmerksomhet og omsorg.
 
– Ofte skifter den mytomane/lystløgneren tema nokså fort, nettopp for at ingen skal avsløre løgnen.
 
– Man kan også avsløre en mytoman/lystløgner på sosiale media ved at han/hun ikke eier skyldfølelse eller samvittighet. De føler heller en “lystfølelse” når de har klart å få noen til å tro på sine løgner.
 
– Som regel kan den mytomane/lystløgneren fremstå som sympatisk og hyggelig helt til andre begynner å avsløre dem.
 
– Når mytonmanen/lystløgneren blir avslørt går det galt, og den mytomane/lystløgneren legger skylden på alle andre. De mener at det som skjer er alle andre sin feil, og ikke deres egen feil.
 
– Det verste som kan skje for en mytoman/lystløgner er å bli avslørt, og den mytomane/lystløgneren kan gå langt over streken for å forhindre det siden de ikke eier samvittighet eller normale grenser.
 
De nymfomane/lystløngnere har en brist i personligheten, og de kan ha blitt mobbet på skolen eller opplevd overgrep. Det handler om at den nymfomane/lystløgneren ikke takler virkeligheten og smerten han/hun føler. Behandling hjelper sjelden, fordi mytomaner/lystløgnere mener at de ikke er syke. Det er alltid alle andre det er noe galt med i deres øyne.
 
 
Jeg tror de aller fleste mennesker som har opplevd å bli løyet til av en lystløgner/mytoman føler seg maktesløs, frustrert, irritert og kanskje også såret. Det er fordi man kanskje har lagt ned mye tid og følelser i å hjelpe en mytoman/lystløgner som har fortalt en gripende historie som man har trodd på. Så viste det seg at det var bare løgn!
 
 
Vi bør alle være oppmerksomme når vi befinner oss på sosiale media eller blogg for mytomane/lystløgnere, for det er vanskeligere å avsløre dem der.
 
 
Kilder:
 
 
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/quotmytomani-ingar-i-en-personlighetsstorningquot_54221.svd
 
 
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/mastare-pa-att-ljuga-utan-skuldkanslor_52693.svd
 
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mytomani
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 thoughts on “HVORDAN AVSLØRE MYTOMANE/LYSTLØGNERE PÅ SOSIALE MEDIER SOM F.EKS. BLOGG?

  1. Yes!!! Det er akkurat slik det er! Alltid andres feil…det er de andre som misforstår….og en lystløgner vil alltid gjøre den som avslører løgnen til en fiende. Men du verden så mange naive mennesker det er på nett…kjære vene….Bør det ikke ringe en bjelle på størrelse med Nidarosdomens største klokke når noen skriver at de har vært norgesmestere i dans for så på innpust fortelle at de har slitt med overvekt hele livet…??? Eller folk som pynter på sannheten for å fremstå som bedre enn det de faktisk er. Jeg har en regel når jeg blogger…SKRIV ALDRI NOE DU IKKE KAN BEVISE!…Jeg syns faktisk synd på lystløgnern….h*n virker ensom, desperat og fryktelig usikker på seg selv…Og gjerne aggressiv….spesielt hvis man påpeker ting som *doesn`t make sense*….Og som du sier; da har man misforstått!! Strekker det så langt som å si at de graver som regel sin egen grav…før eller siden møter de seg selv i døren med et brak. Fantastisk innlegg som påpeker noe vi bør lære av….les blogger med litt kritiske øyne; let etter logikk eller mangel på logikk….Men dropp å si ifra til bloggern…vedkommende sletter kommentaren uansett for å kunne fortsette spillet sitt…Å holde lesere for narr er dårlig gjort spør du meg!!
    Diva Andrea recently posted..Ferdig med 1 kapittel….My Profile

    • Diva Andrea: Tusen takk kjempefint innspill fra deg vennen! Ha, ha, ha 😀 Du får jammen sagt det du 🙂 I tillegg kommer du med viktige tilleggsopplysninger for måten en lystløgner kan oppføre seg.

      Det er kjempeviktig å ikke skrive noe man ikke kan bevise. Jeg også synes synd på lystløgneren, men når en lystløgner blir aggressiv da mister jeg respekten for ham.

      Det er også kjempeviktig som du skriver å lese blogger med kritiske øyne, og hvis du kommer over f.eks. en blogg hvor bloggeieren ikke legger ut kritiske kommentarer som han får inn så kan man ane ugler i mosen, og for guds skyld ikke diskuter med bloggeren! Det blir det vondt verre av.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  2. Knallbra innlegg.

    På blogg og sosiale media må du jammen være forsiktig. Jeg har en regel. Og det er å ikke stole på noen. Heller føre var.

    Det er mange ganger jeg har reagert på historier som jeg leser på blogger. Noen ganger blir historiene alt for utrolig til å tro på. Og jeg skjønner at det er ugler i mosen hvis historien er for drøy. Når du ikke kjenner bloggeren vil du gjerne tro at det han forteller er sant. Hvis du ikke leser blogger kritisk kan du sitte der med skjegget i postkassa ja.

    Beskrivelsene av personligheten til de som er lystløgnere passer bra. Jeg har sett den personligheten gå igjen hos de jeg har hatt mistanke om å være lystløgnere. Og beskrivelsen å legge skylden på alle andre stemmer på en prikk. Det går igjen hos de som er lystløgnere ja.

    Det er skummelt når lystløgnere bruker sosiale media for å nå frem med løgnene sine. Jeg håper flere blir klar over at de finnes på nettet.

    Ha en fin tirsdag snuppa mi;))

    Stooor klem fra Ofmariel
    Ofmariel recently posted..Fotokonkurranse på bloggen til (N) Hakrilas Abyssineroppdrett;))My Profile

    • Ofmariel: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg også vennen! Det er kjempeviktig å være forsiktig hvis man kommer over et innlegg hos en blogger som er litt for utrolig til å være sann! Da er kan man regne med at det kan være en lystløgner som står bak! En lystløgner er manipulerende, og hvis han får motstand fra sine lesere blir han ufin og spydig mot leserne sine. I tillegg legger han skylden over på leserne at det er deres feil!

      Man kan ikke si det nok at man må lese blogger med kritiske øyne, for lystløgnere finnes også på nettet.

      Du, Catzy og jeg fikk jo personlig oppleve hvordan en lystløgner gikk bak ryggen på oss etter vi gav personen en ny sjanse til å vise forbedring. Heldigvis var det du som var våken nok den gangen!

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  3. Det var et godt innlegg, det er en del slike der ute – og det er skummelt når man er på nett for er ikke så lett å avsløre de der når de sitter anonyme bak sine tastaturer og hamrer i vei.

    Noe å lære her også ja:)

    Klem

    • Anne Marie Dahl: Tusen takk for det, og tusen takk for innspill fra deg også! Du sier noe der. Det er skummelt når man er på nett, for det er ikke lett å avsløre en lystløgner.

      Jeg tror hvis man som leser spør seg selv om historien som en blogger forteller er tilfelle, eller om man synes historien en blogger forteller er litt for utrolig til å være sann bør man være kritisk til det man leser.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  4. Æg også syns innlegget ditt va bra. Ikkje nå skuffa mæg så mykkje som når æg oppdage at folk e lystløgnera. Æg gikk i klasse på videregående skola med ei som va lystløgner. Ho fortalte at ho va misbrukt av stefaren sin. Det va ikkje sant. Æg syns synd på stefaren hennes som fekk de anklagan.

    På blogg e det vanskelig å oppdag lystløgnera fordi du ikkje kjenne personen men når du læs den nåkka som ikkje hæng sammen og som e alt førr utrolig må det begynn å bevæg sæg opp i topplokket at nåkka ikkje stemme.

    Det stemme på en prikk det du skriv om at lystløgnera lægg skylda over på dæm rundt sæg og det gjorde også ho som gikk i klassen min. Ho hevna sæg på ei anna klassevenninne som oppdaga at ho ikkje snakka sant og fortalt at typen hennes va utro. Lystløgnera kan gå over lik når dæm bli avslørt.

    Æg har opplevd at bloggera æg har lest e lystløgnera og de bloggeran har avslørt sæg fort. De bloggeran gidde æg ikkje å læs no meir førr æg skjønna det at dæm vil fortsett med å vær lystløgnera tel nye læsera.

    Ein fin ettermiddag tel dæg 🙂

    Bloggklæm

    • Siri Elise: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg også! De få gangene jeg har opplevd å avsløre lystløgnere på blogg har jeg blitt kjempeskuffet, for jeg synes synd på lystløgneren til å begynne med. I de aller fleste tilfellene har lystløgneren blitt aggressiv, og lagt skylden over på leserne, og sagt at de har misforstått, eller at det er deres feil. Da stopper min sympati for lystløgneren.

      Du har rett. Lystløgnerne går over lik når de blir avslørt, og det er ikke måte på hva de finner på av historier som ikke henger sammen for fem flate øre.

      Jeg har også opplevd at lystløgnere på f.eks. blogg har avslørt deg etter kort tid, og når leserne begynner å bli kritisk til det lystløgneren forteller ender det med at bloggeren prøver å forsvare seg ved å gå til angrep mot leserne sine.

      Ønsker deg også en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og bloggklem fra Toril og kattene

  5. Her er det mye å lære. Faktisk er det første gang jeg leste om ordet mytomani.
    trist for alle som blir involvert med slike mennesker. Her krever sikkert forståelse, tilgivelse og utholdenhet….og visdom til å takle en slik person.
    Klem fra meg!
    joy recently posted..Har du gitt opp?My Profile

    • Joy: Tusen takk for det! Det kreves nok masse utholdenhet, forståelse og tilgivelse for å takle en mytoman/lystløgner. I de aller fleste tilfellene så kan en lystløgner bli aggressiv mot sine lesere, og legge skylden over på at det er lesernes feil. De eier ikke selvinnsikt til å skjønne at det er de som lyver.

      Det er vanskelig å avsløre lystløgnere/mytomane på f.eks. blogg, men en tommelfingerregel bør være hvis man leser en historie som man har en magefølelse på at ikke stemmer, så ikke inngå i diskusjon med bloggeren. En lystløgner/mytoman trenger hjelp fra fagfolk, men dessverre vil de ikke ta i mot den hjelpen, for de mener at feilen ligger hos dem, og ikke seg selv.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  6. Veldig, veldig bra skrevet søte deg Torilvennen;=) Temaet trenger å bli belyst. Det har blitt fokusert mye på psykopater, og hvordan vi kan se tegnene på de som er det. Mytomani er det litt fokusert på, men ikke så mye som ønskelig.

    Jeg forstår hvorfor mytomaner bruker blogg og andre sosiale medier til å nå ut med sitt budskap. Det er fordi at der kan de gjemme seg bak et nick som ingen kjenner, og på blogg eller andre sosiale medier får de den oppmerksomheten de ønsker. Inntil noen oppdager at det er løgn det de forteller.

    Det er slitsomt å forholde seg til en som er mytoman, for jeg har opplevd at den mytomane tar i bruk veldig ufine metoder når løgnene deres blir avslørt. Noen mytomane gjør som du skriver i innlegget ditt at de legger skylden på omgivelsene, og det er ikke måte på hva de kan finne på av beskyldninger.

    Det kan se ut som den mytomane skal hevne seg på omgivelsene når løgnen hans blir avslørt. Jeg har blitt veldig skremt de gangene jeg har sett reaksjonen til en mytoman når løgnene er blitt avslørt.

    Det er tydelig at mytomani er en psykisk lidelse, men veldig trist at det ikke lar seg behandle siden en mytoman mener det er omgivelsene som tar feil.

    Jeg tror det er veldig viktig å lese blogger med kritiske øyne, og ikke ta alt bloggeren forteller for god fisk. Leser du et blogginnlegg eller et innlegg på sosiale medier generelt skriver noe merkelig og du ved første øyekast synes er høyst usannsynlig, skal du være 99% sikker på at noe er galt.

    Til slutt vil en mytoman skyte seg selv i foten, og han vil bli avslørt.

    Ha en fin kveld;=)

    Varm og stor klem fra Catzy
    Catzy recently posted..Oppdatering fra meg og mine;=)My Profile

    • Catzy: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg også vennen! Ja det gjør det, for på blogg og andre sosiale medier er en perfekt plass for lystløgnere å fortelle sine historier 🙂 Jeg tror du har rett for hvorfor mytomane/lystløgnere ønsker på bruke nettet til sine historier. De skjuler seg bak et nick hvor de færreste kjenner dem.

      Huff ja! Det er kjempeslitsomt å forholde seg til mytomane/lystløgnere, for når de blir avslørt så blir de så ufine, og de bruker så ufine metoder når de legger skylden over på alle andre enn seg selv.

      Jeg synes synd på en mytoman/lystløgner, men ikke når den mytomane/lystløgneren bruker ufine metoder for å få folk til å tro på ham. Da sier det stopp for min del!

      Den mytomane/lystløgneren vil bli avslørt før eller siden for at han lyver, og det gjør ikke saken lettere for ham.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  7. Interessant lesning, og viktig å fokusere på, for på internett er det vanskelig å avsløre lystløgnere siden du ikke kjenner personen.

    Det er noen ganger jeg har reagert på historier som bloggere har fortalt på bloggene sine om det kan være tilfelle det de forteller. Hvis det er en for utrolig historie de forteller tenker jeg med det samme at det kan ikke være sant det de skriver. Folk må være våkne når de leser blogger og det er viktig å ikke engasjere seg alt for mye følelsesmessig. Vips sitter du i kloa til en lystløgner.

    Det er bra du belyser temaet, for jeg tror det finnes flere lystløgnere på internett enn vi er klar over.

    Du må ha en fin kveld 🙂

    Klem, klem Mona Elisabeth
    Mona Elisabeth recently posted..Jeg er med i fotokonkurranse på bloggen til (N) Hakrilas Abyssineroppdrett.My Profile

    • Mona Elisabeth: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg også! Hvis man reagerer på noe en blogger skriver, eller synes historien en blogger skriver kanskje er noe underlig bør man kanskje lese innlegget med en viss skepsis, og ikke tro blindt på hva bloggeren skriver.

      Jeg synes det er kjempeviktig å belyse dette temaet, fordi det viser seg at mytomane/lystløgnere finnes mer og mer på sosiale medier og f.eks. blogger.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  8. Fint du skriver om dette. Mytomani er en sykdom som du skriver, og det er synd at de mytomane ikke vil ha hjelp. Det er vanskelig å hjelpe en som er mytoman når han legger all skyld på folk rundt seg.

    Lystløgnere er slitsomme å forholde seg til, og de tapper deg for masse energi med løgnene sine.

    Jeg tror det er lettere å komme seg unna mytomane på sosiale medier, blogg osv, for har du en mistanke om at den som sitter bak skjermen er mytoman kan du la være å lese det han har skrevet. De skjønner ikke selv at de er avslørt av andre lesere. Når historiene deres blir for utrolige tror jeg de fleste trekker seg unna uten å si noe, for ingen ønsker å konfrontere en mytoman på blogg og sosiale medier.

    Når du som leser av noe på sosiale medier, facebook, blogg osv ser at personen bak skjermen forteller at han er ærligheten selv, at han vet sannheten og at han forteller at alle andre lyver kan du være 99% sikker på at noe ikke stemmer, og at personen er en lystløgner. Mitt råd er å unngå alt han skriver. Ikke la deg rive med av de tåredryppende historiene om hvor ille alle andre er. Det viktigste er å være våken for slike folk på sosiale medier, facebook og blogg.

    Ha en fin dag 🙂

    Godklem fra Irene

    • Irene: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg! Ja det er kjempevanskelig å forholde seg til mytomane/lystløgnere, nettopp pga deres reaksjonsmåte som går langt over streken. Det som også er slitsomt er nå den mytomane/lystløgneren legger skylden over på omgivelsene at det er deres feil når folk avslører løgnene deres.

      Det er kjempeviktig å lese blogginnlegg og andre innlegg på sosiale medier med en viss skepsis, for hvis ikke kan man bli lurt trill rundt av en mytoman/lystløgner.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge