HVORFOR BRY SEG MED OG IKKE OM?

Når desember kommer, og førjulstiden er over oss, begynner de fleste av oss med julegaveinnkjøp til familie, slekt og venner. Julehandelen skal gjøres unna, julegaver skal kjøpes, julematen skal i hus m.m.

Media (aviser og TV) henger seg på kritikken, og det skrives og snakkes opp og i mente om pengeforbruket mange Nordmenn har i førjulstiden. Vi Nordmenn lar oss rive med, og vi er med på å kritisere de som bruker mye penger på julegavekjøp i førjulstiden. Jeg skjønner at denne kritikken er en kritikk til forbrukersamfunnet vi lever i.

År etter år sitter mange folk rett og slett og kritiserer hva andre mennesker som de ikke kjenner, og kritikken går på hva andre mennesker bruker sine egen penger på f.eks. når det gjelder julehandelen. Jeg har hørt mange ytre seg slik: “Jeg blir så irritert at folk kan bruke så mange penger på dyre julegaver og så mye julehandel”. Hvorfor gidder folk å bruke energien sin på hva andre mennesker som man ikke kjenner bruker sine egne penger til? Er det et problem for oss mennesker? Mitt svar er klart nei. Jeg personlig orker ikke bruke energien min på å irritere meg over hva mennesker jeg ikke kjenner bruker sine egne penger på ved juletider. Vil folk kjøpe dyre julegaver til familie, slekt og venner, ja så må de få lov til det! 

Dette var bare ett eksempel på at vi Nordmenn er kjempeflinke å kritisere andres pengeforbruk. Mennesker er generelt kjempeflinke til å kritisere hva andre mennesker rundt oss bruker penger på, og vi er generelt kjempeflinke på å irritere oss grønn over andre menneskers pengeforbruk. Vi tar oss ikke fem flate øre for å kritisere familie, slekt, venner, arbeidskollegaer, naboer og folk vi ikke kjenner. 

Hvis noen vi kjenner eller vet av har en hytte på fjellet, og så kjøper seg en hytte ved sjøen er vi flinke til å komme med negative kritikk angående hva de foretar seg. Skader det oss om noen rundt oss har to hytter? Blir det ikke opp til den/de det gjelder?

Det samme når det gjelder når noen vi vet av eller kjenner kjøper går til anskaffelse av bil nr.2, for da går kritikken og spørsmålet på hva de skal med to biler. Hva om de må ha to biler for å få hverdagskabalen med kjøring av unger til og fra barnehage/skole og fritidsaktiviteter til å gå opp? Kanskje har de barn i barnehage på en kant av byen, og jobber på hver sin kant av byen. 

Jeg kjenner mange som tar seg to sydenturer i året. Vær trygg! Kritikken om at de har to sydenturer i året vil ingen ende ta, og kritikken går på hvordan noen kan ha råd til to sydenturer. Hva om denne familien som kanskje har to sydenturer i året prioriterer penger på nettopp dette, og sparer til å få råd til to sydenturer. Det blir opp til familien selv!

Noen velger også å bruke penger på å pusse opp husene sine, og gå til anskaffelse av nye møbler. Det foregår heller ikke uten kritikk, dessverre. Utenforstående folk sitter og kritiserer at familien måtte pusse opp stua i år også, og den gamle sofaen på 4 år ble byttet ut.

Jeg har flere venner som elsker å kjøpe dyre merkeklær, og noen av vennene mine er motebevisste. Noen av vennene mine ønsker gjerne å vise bilder på facebook innkjøpene sine, og jeg synes det er kjempegøy å se hva vennene mine har kjøpt 🙂

Det er da selvfølgelig noen som ikke går av veien for å komme med negative og sure kommentarer, og en gang ble jeg (mot min vilje) lagt til på en gruppechat på facebook sammen med flere andre, hvor venninnen min som hadde kjøpt seg nye merkeklær ble diskutert negativt opp og i mente. Det var ikke måte på hva som florerte av negative kommentarer om hennes pengeforbruk på klær, mote og sminke. Jeg slettet meg fra den gruppechaten, fordi jeg ikke ville være med på å sverte venninnen min. Denne gruppechaten var for meg folk som var sjalu på venninnen min.

Kan ikke vi mennesker begynne å glede oss over hva de rundt oss foretar seg? Hvis noen vi kjenner kjøper seg en ny sofa, nye klær, kan ikke vi heller være glade på vedkommendes vegne i stedet for å sitte å komme med negativ kritikk og surmagede oppstøt om det sofa- eller kleskjøpet? 

Det virker som om det er en trend i samfunnet å kritisere hva andre mennesker rundt oss foretar seg og bruker pengene sine på. Dette er et tydelig bevis på Janteloven og sjalusien er det som råder hos de som stadig sitter og kritiserer.

Jeg skjønner ikke vitsen med å sitte å kritisere og irritere seg over hva andre bruker pengene sine på, og jeg lar meg ikke irritere.

Hvorfor skal jeg bruke energi på å irritere meg? Det andre mennesker bruker sine penger på f.eks. å kjøpe hytte, en ekstra bil, dyre julegaver, dyre merkeklær, to sydenturer i året. skader ikke meg i det hele tatt. Jeg har den evnen at jeg gleder meg på vedkommendes vegne at han/hun unner seg noe nytt som de ønsker seg. Så lenge det ikke er mine penger som blir brukt, har ikke jeg som privatperson noe med hva de bruker sine egne penger til.

Mitt mål er heller å bry seg om andre mennesker, i stedet for å bry seg med!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 thoughts on “HVORFOR BRY SEG MED OG IKKE OM?

  1. Veldig bra skrevet,det er så sant det du skriver,kjenner så godt til det,jeg har en nabo som er akkuratt sånn du forklarer det,hun unner ikke meg noe nytt,bare negativ uansett hva det er,jeg for min del tror at det er mye sjalusi og inni bildet. Så ja,viktigste er og bry seg om mennesker istedenfor og bruke all energi på hva mann kjøper og ikke kjøper.
    Kjempebra innlegg! Klem Gro

    • Gro Elisabeth: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg! Det er det jeg er temmelig sikker på jeg også, at det er mye sjalusi når folk alltid må kritisere hva andre bruker pengene sine på. Jeg synes det er en stor uting. Selv nekter jeg å bli med på den trenden over å kritisere andres pengeforbruk. Vi naboen min ha to biler ja så må de få lov til det, vil de ha to sydenturer i året går ikke det utover meg, og det samme med de som kjøper seg masse dyre moteklær. Det går ikke utover meg på noen måte, og jeg har den evnen at jeg gleder meg når folk kjøper seg noe nytt!

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

  2. Så enig, så enig med Gro at dette var bra skrevet. Vi pusset opp badet vårt for 4 år siden, men dessverre fikk vi vannlekkasje og måtte pusse det opp 2 år etterpå. Et par av våre naboer kom med halvsnurte kommentarer om at vi brukte alt for mye penger når vi pusset opp annet hvert år. Vi pusset opp fordi vi måtte på grunn av fuktskader, og ikke for moro skyld. Den samme naboen blander seg alltid bort i når noen av naboene pusser opp hjemme, og hun har full kontroll på hvem av naboene våre som kjøper seg nye biler. Den samme naboen kritiserer alt det andre gjør.

    Det er slitsomt å forholde seg til sånne folk, for de sprer mye negative energier. Jeg blir tappet for krefter av å være for mye sammen sånne negative personer.

    Du har rett i at det er janteloven, sjalusi og misunnelse som er grunnen til dette, og det er roten til så mye baksnakking blant folk.

    Ha en fin ettermiddag 🙂

    Godklem fra Irene

    • Irene: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg på diskusjonen min 🙂 Jeg kjenner jeg blir irritert på naboen deres som kritiserte dere når dere pusset opp badet. Det hadde jo han ikke noe med, og det er så irriterende med slike mennesker, for de sprer så dårlige energier rundt seg.

      Jeg er 100% sikker på at naboen deres er sjalu, og det er derfor han kritiserte dere! Sjalusi og janteloven er nok godt innebygget i disse folkene som stadig skal kritisere andre for det de gjør.

      Helt enig! Det er kjempeslitsomt med slike mennesker!

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  3. Dette innlegget var supert, er så enig. Folk må få bruke pengene sine på de dem ønsker. Det handler om prioriteringer, interesser og hva som er nødvendig. Klem Kari 🙂

    • Kari M Bakøy: Tusen takk for det! Det er akkurat det jeg mener jeg også, og der sa du det. Det handler om prioriteringer, interesser og hva som er nødvendig!

      De som alltid skal kritisere andre menneskers pengeforbruk har masse innebygget sjalusi og jantelov i seg!

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

  4. Jeg blir oppgitt når jeg hører folk rundt meg alltid blander seg bort i andres pengebruk, for det er ikke deres sak, og ikke deres problem. Det skader ikke meg om naboene våre vil ha to biler. Vil de ha det så må de få lov til det. Mange jeg kjenner reiser gjerne 2 ganger i året til syden.

    Jeg orker ikke lese avisartiklene som kritiserer pengebruken før jul. Alt media gjør er å kritisere andre folk, og det er ikke rart at resten av samfunnet gjør det samme. Bare se på ulike nettsteder som for eksempel blogg hvor det florerer av janteloven og sjalusi på hverandre på lang vei i form av fordømmende kommentarer.

    Den fordømmelsen vi gjør i samfunnet for øvrig gjenspeiler seg også på nettet.

    Det viktigste er å bry seg om andre folk.

    Du må ha en fin kveld 🙂

    Klem, klem fra Mona Elisabeth
    Mona Elisabeth recently posted..Fotokonkurranse på Blogg for (N) Hakrilas AbyssineroppdrettMy Profile

    • Mona Elisabeth: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg! Det er ikke annet enn den personen selv sin sak om hva han/hun ønsker å bruke, for det går ikke ut over oss hvis noen velger å ta to sydenturer i året.

      Der peker du på noe jeg ikke tok med i blogginnlegget mitt. Nemlig kritikk av andre på f.eks. blogg. På blogg.no har de noe som heter for blogshout, og det koster penger. Noen bloggere velger å benytte seg av blogshout, og det blir jo deres eget valg. En bloggvenninne av meg (Synskpeggy) fikk kritikk fra en annen godt voksen blogger at hun blogshoutet mye. Det var flere som sa i fra at det var Synskpeggy sin egen sak om hun ville blogshoute eller ikke. Den andre voksne bloggeren hadde ikke noe med å blande seg i at Synskepggy valgte å bloggshoute! Det at Synskepggy blogshoutet skadet jo ikke den andre voksne bloggeren! Den voksne bloggeren ble så sur og fornærmet når vi bloggvennene til Synskpeggy tok parti med henne! Her snakker vi rett og slett om sjalusi fra A til Å!

      Janteloven og sjalusi er blitt en stygg trend i samfunnet vårt på alle plan.

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  5. Veldig fint innlegg til ettertanke for alle fra deg. Det er noe alle bør tenke på, for det er veldig lett å kritisere.

    Jeg vet med meg selv at jeg kritiserer de som shopper mye i førjulstiden. Hvis jeg ser en handlevogn som er full på et kjøpesenter vet jeg at jeg har kommet med kommentarer, og jeg har ingenting med det å gjøre. Min kritikk går på kjøpepresset i førjulstiden, og jeg tenker spesielt på de som ikke har så mange penger. Mange av dem synes det er for mye kjøpepress, og det er konkurranse om å gi finest mulig julegaver.

    En kollega av meg på jobben er veldig motebevisst. Hun kjøper seg nye klær hver måned, hun mange penger på sminke og hun reiser flere ganger i måneden over til Danmark. Mange på jobben min baksnakker henne, og de kritiserer henne. Den baksnakkingen vil jeg ikke være med på, og jeg har sagt det til kollegaene mine at det er ikke våre penger. Vi har ingenting med hva hun bruker pengene sine på. De som baktaler henne er 3-4 andre unge jenter. Jeg tror at de er misunnelige på henne.

    Jeg tror misunnelse er en av årsakene til at mange kritiserer og baksnakker de som bruker penger på seg selv. Det er sant som du skriver at det er ingen som har noe med hva vi velger å bruke pengene våre på.

    Ha en fin onsdag søte deg Torilvennen;=)

    Stor og varm klem fra Catzy
    Catzy recently posted..Bruk tiden til på å være glad i de menneskene rundt deg som er galde i deg i stedet for å hate de menneskene du hater.My Profile

    • Catzy: Tusen takk for det, og tusen takk for kjempefint innspill fra deg på innlegget mitt vennen! Det argumentet skjønner jeg, og jeg ser jo at mange synes julestria er en stor belastning, kanskje fordi de føler at det blir for mye kjøpepress. Jeg kjenner en del som synes at førjulstiden og julegavehandel og juleinnkjøp er en stor belastning, nettopp fordi de ikke har så god inntekt.

      Huff! Stakkars arbeidskollegaen din. Høres ut som de som baktaler og kritiserer henne er sjalu på henne, og da trer fort janteloven fort frem i oss mennesker!

      Hvis noen jeg kjenner kjøper seg noe nytt, har jeg heldigvis den evnen å glede meg over at de unner seg noe nytt 🙂

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

    • TaTo: Tusen takk for det! Kjempekoselig at du satte pris på innlegget 🙂

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr fra Toril og kattene

  6. Knallbra innlegg snuppa. Og jeg er enig i det du skriver. De som alltid kritiserer hva andre bruker pengene sine på er nok den typen folk som kritiserer alt det andre gjør. Og ikke bare pengebruk. Men de kritiserer for å kritisere. Det kan være en uvane. Og jeg tror ikke de vet det selv at de gjør det. For det blir en uvane til slutt.

    Aldri i livet om at jeg kritiserer hva naboene mine bruker penger på. Heller ikke om hvor mye penger andre bruker på julegaver. Hver og en gjør som de selv vil.

    Mona Elisabeth nevnte at kritikk av andre også skjer på internett. Og det ser du hos rosabloggerne. Leserne finner det minste lille ting å kritisere rosabloggerne. Men jeg er sikker på at det er mye sjalusi bak mye av kritikken de får. Noen leter med lupe for å finne noe slik at de kan kritisere andre folk.

    Kan ikke folk la andre folk få gjøre hva de vil. Den dagen janteloven og sjalusien forsvinner vil usaklig kritikk forsvinne.

    Ha en fin fredags kveld;))

    Stooor klem fra Ofmariel
    Ofmariel recently posted..Hverdagen har innhentet oss etter en herlig sommerferie;))My Profile

    • Ofmariel: Tusen takk for det vennen, og tusen takk for kjempefin innspill på innlegget mitt! Det tror jeg du har rett i. Noen må kritisere absolutt alt det andre foretar seg av pengeforbruk. Jeg har sagt det mange ganger til de jeg kjenner som er mestere på å kritisere andre: “Skader det deg om de har kjøpt seg ny sofa?”. Da blir de svar skyldig, og gjerne litt småsnurt for at jeg traff et ømt punkt.

      Du nevner et fint eksempel angående blogg, og den kritikken rosabloggerne blir utsatt for. Jeg så jo serien: Bloggerne” da den gikk på TV i vår, og både Sophie Elise og Voe fortalte om at de hadde blitt møtt med mye kritikk som gikk på kropp og utseende. Begge jentene er jo kjempeflotte jenter med et flott utseende. Kritikken de begge hadde fått og får er tydeligvis janteloven og en stor porsjon med sjalusi hos de som kritiserer.

      Jeg kjenner jeg ikke vil være med på denne kritikktrenden som det er blitt mer og mer av i samfunnet. Selv vil jeg bruke energien min på å ikke irritere meg over andre mennesker. Hva de vil bruke pengene sine på er opp til dem selv, og jeg vil fortsatt glede meg over at de unner seg noe nytt!

      Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

      Purr, purr og stor klem fra Toril og kattene

  7. Du har så rett i du sier Toril. Etter min mening bør man være glad for at folk har det bra. Verre å se sin neste uten disse godene.
    yes, er tilbake til blogg verden igjen:)

    • Joy: Tusen takk for innspillet ditt! Du har helt rett at det er verre å se sin neste uten disse evnene.

      Kjempekoselig at du er tilbake på bloggen igjen, men jeg er kjempetakknemlig for at jeg er din facebookvenn, og har fått lov til å se de kjempefine bildene dine 🙂

      Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

    • Carina Josefine: Det reagerer jeg også på. Hvis man ikke har råd til gå til veterinæren med katten eller hunden sin, så bør man la være å skaffe seg et dyr. Noe klinger ikke helt som det skal når de da bruker masse penger på dyre klær osv.

      Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂

      Purr, purr og klem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge