ER DET Å VELGE VIRKELIG EN “BOREGERPLIKT”? DET ER JO EN RETTIGHET VI HAR!

Kommunevalget 2015 er over for i år, og i Trondheim var seierherren Arbeiderpartiet, men Miljøpartiet De Grønne gjorde også et bra valg i Trondheim i år 🙂 Det blir i hvert fall spennende fire år i Trondheim Kommune, og Arbeiderpartiet i Trondheim er jo kjent for å åpne for nye samarbeidspartier 🙂

Når det kommer til kommunevalg er er vel kommunevalget mer personavhengig enn når det er stortingsvalg. Jeg tror kanskje på mindre steder f.eks. på bygda, har befolkningen et tett og nært forhold til ordføreren sin. Folk flest kjenner ordføreren privat, og ordføreren vet hvem befolkningen på stedet er.

Husker da Marvin Wiseth var ordfører for Høyre i Trondheim i flere år. Folk flest stemte jo på ham fordi de likte ham som person. Flere jeg har pratet med sier de stemte på ham, fordi de likte ham.

Likevel tror jeg kanskje at kommunevalg blir personlig kanskje er mer rådende på bygda enn i en stor by.

I år har jo det vært fokusert på Kirkevalget, og folk som er medlemmer av Den Norske Kirke har blitt oppfordret til å bruke sin stemmerett. I år er det mange av Kirkens ansatte som personlig har oppfordret til å stemme Åpen Folkekirke, fordi de ønsker en endring, og spørsmålet her er likestilling av vigsel mellom homofile/lesbiske og heterofile.

Jeg har selv flere venner fra da jeg var med i TenSingkor som har utdannet seg til prester, og jeg har organistvenner som jeg kjenner fra da jeg studerte musikk mastergrad og gjennom begravelsesspilling på tverrfløyta som alle har gått offentlig ut på sine facebookprofiler og bedt facebokkvennene stemme Åpen Folkekirke!

Skal kirka være en kirke for hele folket må det en endring til. I år virker det som om det var mye mer oppslutning på Kirkevalget enn tidligere år, og det er kjempebra at folket engasjerer seg 🙂

Jeg synes det er viktig å bruke stemmeretten man har til å gi sin stemme, og jeg mener at de som velger å avstå fra å stemme, ikke kan komme å klage på valgresultatene. De har jo ikke brukt rettigheten sin til å evt. forbedre det som skjer i f.eks. lokalpolitikken.

Det samme blir i en organisasjon/idrettslag hvor medlemmene oppfordret til å delta på årsmøte eller generalforsamling. Et årsmøte/generalforsamling er en unik måte til å få medbestemmelse over organisasjonsutviklingen, valg av styre osv. Dessverre viser det seg i det fleste organisasjoner at flesteparten i organisasjonen/idrettslaget kanskje aldri møter på årsmøtene/generalforsamlingene. Likevel er mange av de som ikke møter frem ivrige i å kritisere det som skjer innad i organisasjonen/idrettslaget. De har jo ikke vært med og stemt, og da mener jeg at de må godta valget og bestemmelsen som ble besluttet på årsmøtet/generalforsamlingen!

 

 Jeg brukte min stemmerett ved Fylkes- og Kommunevalget i dag 🙂

Som medlem i Den Norske Kirke brukte jeg også stemmeretten min til å stemme der 🙂

Noe annet jeg har fundert litt på, er at folk sier “Borgerplikt” når man stemmer. Det er jo ikke en plikt vi har, men en rettighet vi har. Vi kan la være å stemme ved et Kommune- eller Stortingsvalg. Tenk på mennesker i mange land hvor de som uttaler seg om det politiske systemet kan risikere å bli drept for å si sine meninger. Slik har vi ikke det i Norge. De kan bli drept for ikke å stemme slik myndighetene vil. Derfor synes jeg ordet: “Borgerplikt” er et galt begrep. Man kunne heller kalle det “Borgerglede”.

Håper dere mine kjære bloggvenner og blogglesere er fornøyde med Valget 2014 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “ER DET Å VELGE VIRKELIG EN “BOREGERPLIKT”? DET ER JO EN RETTIGHET VI HAR!

 1. Innlegget ditt fikk meg til å tenke nå. Jeg er enig i at de som ikke stemmer ved kommunevalg og stortingsvalg ikke trenger å kritisere.

  Jo takk du. Jeg kjenner til de mennesketypene som aldri møter opp til årsmøte. Ta mange av foreldrene i idrettslaget som gutta våre har spilt fotball i. Det er de samme foreldrene som kommer på årsmøtene hvert eneste år. Vi fatter beslutninger gjennom avstemning. Etter årsmøtet kommer noen av foreldrene og klager på det ene og det andre, de klager på styreleder, de klager over ting som vi bestemte på årsmøtet. Jeg har ikke peiling på hvor mange ganger jeg har hatt lyst til å si at de får se å komme seg på årsmøtet. Da får de være med på å bestemme. Ikke sitte på sidelinja å klage over ting.

  Det du kan gjøre noe med bør du gjøre. Vil du ha gjennomslag for noe i politikken på stedet der du bor stemmer du på Kommunevalget.

  Liten filosof du i innlegget ditt 🙂 Godt spørsmål. Det å stemme er jo rettigheter vi har, og du blir ikke drept hvis du stemmer på et politisk parti. Jeg tror jeg støtter den med borgerglede. Bra ord 🙂

  Jeg stemte også ved kirkevalget. Nå er jeg ikke en kirkegjenger, men jeg følte jeg måtte bruke retten min i år å stemme. Det var første gangen jeg stemte på kirkevalget, og jeg var helt grønn på hvordan jeg skulle gjøre det 🙂

  Fin, fin tirsdag til deg 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Jeg deltar på fotokonkurranse på blogg for (N) Hakrilas Abyssineroppdrett 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for kjempefint innspill på innlegget mitt!

   Det er irriterende at folk ikke møter opp på årsmøter f.eks. innad i koret hvor jeg synger, for etterpå å komme å klage. Nå er vi heldig stilt i koret hvor mannen min og jeg synger at det er ikke så mye av slikt der. Vi er kjempeheldige at de aller fleste møter opp på årsmøtene våre.

   Jeg tror nok kanskje det er mer av det i idrettslag hvor foreldrene må gjøre dugnader for fotballaget eller håndballaget.

   He, he, he 😀 Ja når jeg får ånden over meg kan jeg være en liten filosof, og jeg synes det er litt morsomt å filosofere over ting jeg engasjerer meg i 🙂

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 2. Vel overstått valg. Æg håpa dokk i Trondheim ble fornøyd med valgresultate? Æg e fornøyd med restulate av kommune og fylkesvalge hos oss 🙂

  Æg skjønna heller ikkje dæm som ikkje bruke stemmerettigheita si. Det e jo dæm som kritierese mæst og det ser vi over alt. Æg meina at har du ikkje stæm så kan du la vær å sei nåkka. Dæm har anledninga tel å stemme men når dæm lar vær å stæmme så får dæm ha det så godt. Æg kjenna nån som ikkje gidde å stæmme og æg har spurt dæm om koffor. Dæm sei at dæm ikkje gidd førr dæm meina at politikeran ikkje hør på ka dæm vil. Det e da æg sei tel dæm at dæm må stæmme men dæm trur at dæmmers stæmme ikkje betyr nåkka.

  Æg e glad førr at vi ikkje har det sånn her i Norge at vi ska frykte førr ka vi stemme på og at landet e demokratisk.

  I dag e æg på høgskola og har forelæsning. Sitt nu på læsesalen og mått ta mæg ei pause før æg skal læs før æg ska heim og slapp av.

  Æg ønska dæg ein fin onsdag 🙂

  Stor bloggklæm fra mæg

  • Siri Elise: Tusen takk for det! Jeg er i hvert fall fornøyd med valget, og det skal bli spennende nye fire år for Trondheim Kommune 🙂

   Det er selvsagt forskjell å ikke delta i et Stortings- eller kommunevalg, og fra å ikke delta på et årsmøte i et idrettslag. Alle sammen av oss vil automatisk ha en mening om regjeringen eller politikerne som styrer landet uansett om man stemmer eller ei, men jeg mener at har du ikke brukt stemmerettigheten din, bør man være forsiktige med å uttale seg om de som styrer. Selvsagt betyr alle stemmene noe i et Stortings- eller Kommunevalg. Man bør ikke tenke at stemmen sin ikke gjør noe. Det kan være akkurat den stemmen som gjør at nettopp det partiet kanskje ikke får en ekstra person inn på Stortinget.

   Det er kjempegodt å ta seg pauser underveis i løpet av dagen mens man sitter og leser i pensum, og pause er viktig for å få “luftet” hjernen. Jeg husker da jeg studerte musikk mastergrad, og satt på lesesalen hver eneste dag. Da var det kjempegodt å gå en tur på kafeen å kjøpe en kaffe, eller bare ut for å lufte seg litt.

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld 🙂

   Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

 3. Prøvde å komme meg inn på bloggen din i går for å kommentere. Men fikk feilmelding. Til slutt gav jeg opp.

  Tankevekkende innlegg snuppa mi;))

  Jeg stemte på fylkes- og kommunevalget. Og jeg brukte min stemmerett på kirkevalget. Det var mange av mine arbeidskollegaer som også skulle stemme på kirkevalget. Og det er ikke så stor overraskelse at jeg stemte på Åpen Folkekirke;)) Når jeg har stemmerett er det ikke en plikt å stemme. Det å stemme er en borgerrettighet som jeg ser det. Jeg synes ordet borgerplikt høres så bombastisk ut.

  Når du nevner årsmøter, oppmøte på årsmøter, klaging og surmulig kjenner jeg til det fra korpset. Det er mange årsmøter vi har sittet med hjertet i halsenfor om vi var nok stemmeberettigede til å gjennomføre årsmøtet. Og heldigiv i siste sekund har det dukket opp et par foreldre til. Til slutt endret vi vedtenktene om av vi måtte være 2/3 av foreldrene for å kunne ha årsmøtet. På årsmøtene bestemte vi hvilke dugnader som skulle settes opp slik at korpset kunne få inntekter til turene sine. Og nytt styre ble valgt. På et årsmøte ble det bestemt at bare ungene til de foreldrene som jobbet på dugnader skulle få av pengene til turene vi skulle ha. Du skulle ha hørt hvor sure foreldrene som ikke kom på årsmøtet ble da det ble bestemt. De samme foreldrene som ble sure er de som aldri stiller opp på noe dugnadsarbeid. Og de har aldri stilt opp på en eneste dugnad gjennom de årene jeg har hatt unger i korpset. Det er så irriterende. Jeg blir forbanna når de klager over at turene for ungene deres blir for dyre å være med på. Bli med på dugnad da vel. Så får ungen deres av dugnadspenger til turene korpset skal på. Neeeei da. Det skjønner de ikke. Egoister kaller jeg slike foreldre. Vi er mange korpsforeldre som har irritert oss over de foreldrene der.

  Det er synd at trenden i et idrettslag eller korps er blitt at folk bare vi ha og ha. Men å stille opp for å hjelpe til det gidder de ikke. Og det provoserer meg noe helt for j…

  Ha en fin ettermiddag;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Hvorfor har du en diskusjon på bloggen din når du kaller leserne som ikke er enige med deg for nettroll og sjalu?My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempefint innspill på blogginnlegget mitt vennen!

   Her i Trondheim var det bra oppslutning på kirkevalget, og det må kirka være kjempefornøyde med. Mange av vennene mine som aldri går i kirka stemte med kirkevalget.

   Heldigvis i koret hvor mannen og jeg synger møter de aller fleste opp til årsmøtet, og de aller fleste er engasjerte i koret, og framtiden i koret 🙂

   Derimot har jeg opplevd lav oppslutning på årsmøter/GF i andre organisasjoner jeg har vært medlem i, og det er kjempeirriterende at de som ikke møter opp surmuler og klager over de beslutningene man har fattet. Jeg har også sagt det til de som har klaget etter en GF at de burde heller møte opp selv i stedet for å sitte og klage i ettertid, for noe man kanskje kunne ha gjort noe med. Synes gi blaffen – holdningen og være negativ etter et årsmøte/GF er litt tankeløst av den/de som er det.

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld søte deg vennen 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 4. Jeg er ikke så fornøyd med valget i Trondheim, og selvfølgelig stemte jeg.Hvorfor skulle jeg ikke gjøre det. Det hadde vært utenkelig og ikke bruke stemmeretten min når det gjelder politikken. Siden vi har unger, tenker jeg mye på framtiden for dem. Jeg vil stemme slik de får en trygg og god framtid, og jeg stemte på det partiet som har best helsepolitikk siden jeg jobber som sykepleier. Vunnet er vunnet, og stemt er stemt 🙂

  Hold deg fast. Jeg stemte på kirkevalget jeg også 🙂 Søndagskveld satte jeg meg ned og leste om hvordan det skulle gjøres. Jeg er ikke kirkegjenger, men følte det var nødvendig å bruke stemmeretten min som medlem i den norske kirke.

  Det er viktig å bruke stemmeretten sin når vi har stemmerett. Et årsmøte kan være begredelig å være med på, men viktig når du skal ta viktige avgjørelser som har med idrettslagets framtid å gjøre.

  En fin kveld ønskes deg, mannen din og kattene dine 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for en kjempefin kommentar på innlegget mitt 🙂

   Synes du peker på kjempefine tanker rundt det å stemme, og du ser jo slik gi blaffen-holdning rundt et årsmøte gjennom idrettslaget til døtrene deres.

   Heldigvis er vi kjempeheldig skånet for slik holdning i koret hvor mannen min og jeg synger, for der er kormedlemmene kjempeflinke å møte opp på årsmøtene. Selvsagt er det noen som ikke møter opp, men de klager heller ikke.

   Derimot har jeg opplevd lite oppmøte på årsmøte/GF i andre organisasjoner jeg har vært medlem i. Der har medlemmer i etterkant av årsmøtet/GF kommet klaget og vært sure på både valg av leder og vedtektsendringer som evt ble gjort. Er det en ting jeg har lært meg igjennom årene, at er det noe man vil ha endret på, er årsmøtet/GF riktige plassen å bruke sin stemmerett 🙂

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 5. Vi i kommunen hvor jeg bor er fornøyde med valgresultatet, og det har vi vært i mange år. Ordføreren er flink, og de som sitter i kommunestyret får igjennom viktige saker for beboere i alle aldre.

  Du nevner det å stemme på ordføreren fordi innbyggerene kjenner til ham. Kommunen vår er en liten kommune, og de fleste vet hvem som bor her. Innerst inne stemte jeg nok på ordøreren vår, og ikke så mye på politikken. Når det er stortingsvalg tenker jeg annerledes. I kommunen kjenner mange av oss ordføreren personlig. Han har et nært forhold alle som bor i kommunen vår, og til alt som skjer.

  Jeg har ikke tenkt over akkurat det du skriver når det gjelder å stemme. Du har rett i at det er en rettighet vi har. Jeg bruker alltid ordet borgerplikt når jeg har vært og stemt. Du har rett at vi stemmer av egen fri vilje, og det er ingen som tvinger oss til å stemme. Det var et fint resonement du hadde der 🙂

  Det er fredags ettermiddag, og det er godt 🙂 Jeg skal slappe av hjemme. Kjæresten min kommer hit i morgen kveld, og det blir koselig 🙂

  Ønsker deg en fin fin og avslappende fredag 🙂

  Bloggklem fra Gry
  Gry E recently posted..Klar til å ta fatt på blogging igjen etter fire års pause 🙂My Profile

  • Gry: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg på innlegget mitt!

   Det samme på hjemstedet hvor mannen min kommer fra. De aller fleste i Kommunen hvor han kommer fra kjenner ordføreren personlig, eller har et nær forholdt til ham.

   Her i Trondheim blir det jo helt annerledes. Jeg husker da ordføreren for Høyre satt i flere år. Mange stemte på ham pga av person, selv om de ikke stemte høyre. Han var en spesiell og flott ordfører til byen vår, men det vil jeg si at vår ordfører nå også er.

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld 🙂

   Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge