SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING, ELLER MANGELEN PÅ SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING :)

Vi mennesker har mye å lære av dyrene våre. Det kan jeg skrive under på som har 3 katter jeg elsker over alt på denne jord <3 🙂 Ta f.eks. mine tre katter. De går kjempegodt sammen, de har lært seg å respektere hverandre, de bryr seg om hverandre og de viser faktisk omsorg for hverandre. Det at kattene viser omsorg for hverandre la jeg merke til i sommer da Nadina brakk to bein i baklabben sin. Nadina måtte være i et hundebur i 6 uker for å unngå at hun skadet seg. I alle de 6 ukene så viste både Dixie og Elvis at de brydde seg om Nadina. De var ofte i nærheten av buret for å se om hun hadde det bra, og de kunne legge seg ned utenfor buret. Nadina fikk komme ofte ut for å ligge og kose seg på fanget. Da kom både Elvis og Dixie bort til Nadina og slikket henne på hodet. Det er kattenes språk for at de bryr seg om andre katter.

Hvis jeg reiser på katteutstilling med to av kattene, og en av kattene må være hjemme, savner den katten som er hjemme de som er borte. Kattene mine er vant til å være tre stk, og kattene kjenner tydelig på savn de også på sin måte.

I en katteflokk på tre stk, er det en som er sjef, eller rettere sagt dronning. Som regel er dronningen i en katteflokk den eldste hunnkatten, og gjerne katten som har født kattunger. Dronningposisjonen vil vedvare helt inntil at en annen hunnkatt får kattunger. Da vil den hunnkatten få dronningposisjonen i flokken.

De andre kattene må innrette seg etter dronningen, og det er ikke bare å komme å yppe seg med dronninga. Da sier dronninga i fra.

I likhet med oss mennesker har katter sosiale regler de må følge, for hvis ikke blir det krangling og bråk. Ta f.eks. hos oss. I hver sin sofa har jeg to puskepelsputer som kattene elsker å ligge på. Det er min eldste abyssinerhunnkatt Nadina som har førsteretten å ligge på disse putene. Dette vet både Dixie og Elvis. Hvis Elvis ligger på den ene puta i sofaen, og Nadina også tilfeldigvis vil ligge på den samme puta, er bare et blikk fra Nadina nok til at Elvis flytter seg. Det vil si. Elvis har skjønt de sosiale spillereglene for at dronning Nadina bestemmer. Katter som ikke skjønner disse sosiale reglene havner lett i krangling og bråk med andre katter. Disse sosiale spillereglene lærer kattene når de er kattunger i lek med kullsøsken og oppdragelse og lek med kattemor.

Et annet godt eksempel er hvis Dixie eller Elvis ligger i fanget på mannen min eller meg, og Nadina også vil ligge i fanget, kommer hun bare bort og stirrer den katten som ligger i fanget dypt i øynene, og det blikket fra Nadina er nok til at Elvis og Dixie må gi fra seg fanget til henne 🙂

Hvis verken Dixie eller Elvis hadde skjønt de sosiale spillereglene om å akseptere Nadina som dronning i kattetrioen, hadde det blitt uro og slossing mellom kattene. Den dagen evt. Dixie får kattunger, må Nadina og Elvis lære seg til å akseptere Dixie som dronning. Dixie sin måte å vær dronning på, kan være helt annerledes enn Nadina sin.

Mye handler om psykologi og sosial atferd til kattene. Katter som har vokst opp uten kullsøsken, vil kanskje ofte ha vanskeligheter med å forstå de sosiale spillereglene i samvær med andre katter, og de kan også i noen tilfeller utvikle atferdsproblem siden de ikke har lært det grunnleggende i samspill i samvær med kullsøsken og kattemor.

I en av kullene jeg hadde ble det født en kattunge (hannkatt). Han ble nok en bortskjemt guttekatt, og han fikk oppmerksomehten fra både kattemor, en annen abyssinerhunnkatt jeg hadde, kattepappen og huskatten jeg hadde. Jeg merket etter hvert som han ble eldre at han ikke hadde de sosiale spillereglene inne. Når han lektesloss med noen av de andre voksne kattene mine gav han seg ikke. Han gikk rett på, og gikk løs på den katten han lekesloss med. Resultatet var at den katten som han lekesloss med ble lei måtte si fra på en bestemt måte. Det hendte av og til at han da heller ikke gav seg, men da fikk han seg et rapp med labben. Når den hannkatten ble eldre, kom han ofte i konflikt med de andre kattene her hjemme. Da jeg skulle selge ham, var det bevisst at jeg søkte etter en familie hvor han kunne være alenekatt uten andre katter, for innkjøringen blant andre katter kan være vanskelig for et “enebarn”. Tilbakemeldingene jeg har fått om ham, er at han er fantastisk og kjempeherlig kosegutt <3 🙂

Hos katter som hos mennesker er det sosiale samspillet mellom kattene i en katteflott kjempeviktig. Studerer man samspillet mellom kattene i en katteflokk vil man tydelig se at de kommuniserer med hverandre på sitt vis.

Jeg blir kjemperørt når jeg tenker tilbake på hvor snille og gode Elvis og Dixie var mot Nadina i sommer da hun hadde skadet seg, og de er fremdeles kjempesnille.

Det samme viste seg da Elvis flyttet hit i mai. De to første ukene feste Nadina og Dixie mot Elvis, men så ble Elvis akseptert som et likeverdig medlem at kattetrioen <3 🙂 Dixie måtte bli 100% trygg på den lille “rødreven”, og Nadina måtte bli 100% trygg på at Elvis ikke truet hennes “dronningstatus” 🙂

På mange måter vil jeg si at katter, eller dyr generelt, er mye flinkere til å skjønne sosiale spilleregler enn hva vi mennesker er. Kattene tøyer ikke strikken når en annen katt viser med kroppen at nok er nok.

I kattetrioen her hjemme er ingen krangling eller ufred. Abyssinertrioen min aksepterer hverandre, de tar vare på hverandre, de viser omsorg for hverandre, de beskytter hverandre, de er kjempesosiale med mennesker, de leker og de finner på små rampestreker som matmor tilgir dem for for og de er avhengige av hverandre.

Jeg elsker min tre kjempeherlige abyssinere <3 🙂 De viser meg at vi mennesker har mye å lære av dyr!

 

Godpusejenta min Dronning Nadina <3 🙂 Fotograf: Maria Westling http://www.wmartphoto.se/

Godpusejenta mi Nadina <3 🙂 Fotograf: Maria Westling http://www.wmartphoto.se/

Godpusejenta min Prinsesse Dixie Rose <3 🙂

Godpusejenta mi Dixie Rose <3 🙂

Godpusegutten min Prins Elvis <3 🙂

Godpusegutten min Elvis <3 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 thoughts on “SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING, ELLER MANGELEN PÅ SOSIALE SPILLEREGLER OG KRANGLING :)

 1. Fint skrevet om kattene. Siden vi en sjef her i huset vårt vet jeg ikke hvordan han har kommet til å omgås med flere katter. Jeg har sett hjemme hos deg at kattene dine har omsrog for hverandre, og det syns jeg er rørende. Når du skriver om at Nadina er dronning er det noe jeg ikke har tenkt over før, men jeg har lest og hørt om at en hunnkatt er dronning på samme måte som i en løveflokk.

  Det er uhyre interessant å lese det du har skrevet 🙂

  Fine bilder av de fine kattene dine 🙂

  Du må ha en fin onsdag 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk takk for kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Synes det er morsomt å fortelle om kattene, slik at dere som følger meg kan få bli bedre kjent med dem. De har jo hver sine kjempeherlige personligheter som jeg elsker høyt hos dem <3 🙂 Det er det som jeg synes kattene mine gjør dem unike.

   Ja den hunnkatten som har hatt kull vil være dronning. Jeg hørte det selv etter jeg fikk katt. Visste ikke det før jeg heller.

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 2. Æg ælska å læs det her innlegget førr æg syns du skriv så bra om koss kattan din e mot hverandre <3 Du skriv det på en bra måte som æg lika 🙂

  Hunda har også sosial atferd mot hverandre og dæm signalisere med kroppsspråket sitt koss dæm møte andre hunda. Nånn hunda e kua og dæm vise det godt når dæm møte andre hunda.

  Knallfine bilda du har lagt ut av kattan din <3

  Æg ønska dæg ein fin ettermiddag 🙂

  Stor bloggklæm fra mæg

  • Siri Elise: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Synes det er kjempegøy å fortelle om kattene, for å prøve å få frem personligheten deres for dere som følger meg på blogge.

   Alle dyr har sosial atferd mot hverandre, og dyr generelt må lære seg å forstå det sosiale språket, ellers blir det fort kamp.

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr og stor bloggklem fra Toril og kattene

 3. Veloverveid skrevet, og jeg lærte mye av å lese innlegget ditt, og igjen kjekke bilder av kattene dine å se 🙂

  Det er mye jeg ikke har tenkt over når det gjelder katter sin måte å sosilaiseres på. Jeg ser jo at Lucia er sosial. Svogeren min har hund, og Lucia er glad i hunden. De to leker som bare det når hunden kommer på besøk.

  Da jeg var jentunge hadde vi en katt, og hun var liltt hissig av seg. Katten hadde ikke søsken, og vi fikk henne som kattunge før hun var fylt 12 uker. Vet du om det kan ha noe å si?

  Siden vi har katt synes jeg det er interessant å lese om atferd og oppførsel på katt.

  Fin, fin onsdag ettermiddag til deg og dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Jeg deltar på fotokonkurranse på blogg for (N) Hakrilas Abyssineroppdrett 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Synes det er kjempekoselig å fortelle om kattene mine på bloggen, for det gjør at leserne mine kan danne seg et inntrykk av hvordan de er, og bli kjent med dem 🙂

   Det kan være at den katten dere hadde var hissig fordi hun ble tatt for tidlig fra kattemor. Da kan katter bli litt aggressive. Nadina er jo også enebarn, men hun vokste jo opp med mange andre katter rundt seg, og lærte seg de sosiale spillereglene som hun trengte, og i tillegg kom hun hjem hit, og hun innordnet seg fort i flokken hun 🙂

   Jeg også synes det er kjempespennende å lese om katter atferd, og jeg leser mye om temaet 🙂

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 4. Åhhhhh så råherlig å lese blogginnlegget ditt snuppa mi;)) Siden jeg har blitt godt kjent med kattene dine ser jeg dem for meg;)) Og det er herlig å høre om at kattene bryr seg om hverandre.

  Katter har føleser. Og de er kloke dyr. Det har jeg sett på Snuppa hjemme her 🙂 Når en av oss er syke skjønner hun det. Og hun kommer og legger seg sammen oss.

  Bildene dine var råherlige. Og jeg likte alle sammen. Jeg synes bildene fra Nadina som fotografen har tatt er råfine 🙂

  Ha en fin kveld;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Hvorfor har du en diskusjon på bloggen din når du kaller leserne som ikke er enige med deg for nettroll og sjalu?My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg vennen 🙂

   Jeg synes det er kjempegøy å fortelle om kattene mine, slik at bloggleserne mine kan få bli kjent med dem gjennom bloggen, og jeg synes det er kjempegøy å fortelle hvordan kattene er hjemme hos meg 🙂

   Du nevner at kattene kommer og oppsøker dere hvis en av dere er syke. De gangene jeg har vært operert, ligger på sofaen for å slappe av etter operasjonen, eller har hatt feber og forkjølelse, kommer kattene og trøster meg. Det er trøst de kommer for å gi, og de skjønner at man har det vondt. Ikke noe er som å få trøst av en av kattene når jeg har vært nyoperert <3 🙂

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 5. Synes det er fint å lese om kattene dine, og du skriver så levende at jeg ser dem for meg når jeg sitter og leser 🙂

  Det er fint at du oppdaterer oss som er bloggvennene dine om kattene dine, og at du deler bilder av dem. Synes katter er flotte dyr, men kattene dine vierker så elegante og staslige. De minner om siluettstatuer av katter i Egypt når jeg ser dem 🙂

  Ønsker deg en fin ettermiddag 🙂

  Bloggklem fra Gry
  Gry recently posted..Klar til å ta fatt på blogging igjen etter fire års pause 🙂My Profile

  • Gry: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Kjempekoselig at du likte innlegget 🙂 Jeg liker å fortelle om kattene mine, slik at leserne mine kan få bli bedre kjent med dem 🙂

   Jeg har alltid elsket dyr, men det er katter som har falt hjertet mitt nærmest <3 🙂 Kattene er kjempeinteligente, og de forstår kjempemasse <3 🙂

   Abyssinere stammer fra det Abyssinske rike i Egypt, og det sies å være den rasen som er mest lik de kattene keiserne hadde i palassene sine 🙂

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

 6. Innlegget ditt kjente jeg meg igjen i, og jeg sammenliknet det med kattene våre. Det er akkurat slik det er;=) Vi har to kastrerte hunnkatter nå, og de to har skiftet på å være sjef. Hannkatten vi hadde var ikke sjef. Det var alltid en av hunnkattene som toppet tronen.

  Kattene er omsrogsfulle og kloke, og de senser hvis du er lei deg, eller har en dårlig dag;=) Jeg forstår ikke hva jeg skulle ha gjort uten katt i huset.

  Vi har aldri hatt noen problemer med slossing og krangling mellom kattene våre. Da vi hadde tre katter var alle 3 veldig gode venner, snille og omsorgsfulle mot hverandre.

  Hvis bare mennesker hadde lært slik omsorg og kjærlighet som kattene, hadde det ikke vært krig og ufred på jorde.

  Ha en fin ettermiddag søte deg Torilvennen;=)

  Varm og stor klem fra Catzy
  Catzy recently posted..Bruk tiden til på å være glad i de menneskene rundt deg som er galde i deg i stedet for å hate de menneskene du hater.My Profile

  • Catzy: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg vennen 🙂 Ja det vil jeg tror du gjorde. Det er vanskelig å forklare, men det var når jeg fikk katt selv jeg begynte å interessere meg for katters atferd, og jeg ser jo med egne øyne kattene er sosiale. Ta f.eks. nå. Nå ligger de alle tre sammen i sofaen og sover. De vil være i nærheten av hverandre, og de er sosiale med hverandre. Av og til terger de hverandre, men slik er det også hos mennesker, men de er kjempeherlige <3 🙂

   Det er helt sant! Vi mennesker har masse å lære av kattene <3 🙂

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

  • Lillja: Tusen takk for det! Kjempekoselig at du likte innlegget mitt. Ja vi har kjempemasse å lære av dyrene våre, og de lærer meg noe nytt hver eneste dag <3 🙂 De er så sosiale med hverandre. Nå i skrivende stund ligger de alle tre samlet i sofaen <3 🙂

   Kjenner igjen dette med dårlig dekning. De gangene vi er på besøk i Grong til sivgermor går det tregt med nettet ja. Hun har heller ikke internett. Da tar jeg internettfri 🙂

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge