KNASK ELLER KNEP PÅ HALLOWEEN! BLE DU SKRÆMT NO? TANKER OM HALLOWEENSKIKKEN.

Mandag 31.10.2016 var det halloween. Det er mange som irriterer seg over denne skikken. I dag har vi et mer åpnere samfunn. Mange reiser mer, og henter impulser fra andre land. Ulike medier har større innflytelse enn de hadde tidligere. I dag får vi impulser gjennom TV, radio, aviser og internett. Dermed får vi også innblikk i andre lands sine skikker og høytider.
 
 
Før medienes utvikling kunne man se hvordan de feiret halloween på TV i filmer, men etter medienes vekst kom skikken nærmere oss selv.
 
 
Jeg husker jeg hadde noen venninner i klassen min på gymnaset på 80-tallet som hadde vært utvekslingsstudenter i USA ett år. Det var kjempespennedne å høre om hvordan utvekslingsåret deres hadde vært. Alle fortalte om hvordan de hadde feiret “Thanks giving” og “Halloween”, og for meg som da aldri hadde vært i USA var det kjempestort å høre om 🙂 Det var en verden med en skikk fjernt fra meg selv.
 
 
Mange reagerer på at skikken halloween har kommet til Norge, og mange akker og stønner seg over denne “Amerikanske” tradisjonen. Sa noen Amerikansk?
 
 
Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden. I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet. Kilde: https://snl.no/halloween
 
 
Jeg godt første gangen det ringte på døren vår om kvelden 31.10. Skjønte ikke noe, og utenfor døren stod det to unger i 10 årsalderen og sa: “Knask eller knep” 🙂 Jeg ikke kjøpt inn noe som ungene kunne få, og det beklaget jeg. Det gikk noen minutter før det ringte på igjen, og nye unger stod utenfor døren og sa: “Knask eller knep”. Jeg ringte mannen min, og ba ham kjøpe en tvistpose på tur hjem 🙂 Huspusen vår Svartfot likte slett ikke spøkelsesutkledde unger som kom på døren, og han pilte under senga for å legge seg.
 
 
På begynnelsen av 2000-tallet visste vi ikke mye om hvordan vi skulle gå fram når vi ikke ville ha besøk, og det gjorde nok heller ikke ungene. Etter 2-3 år med den nye halloweentradisjonen i Norge, ble det skriverier i aviser, lærerne snakket med elevene på skolen og foreldrene ble oppfordret til å snakke med ungene sine om regler for hvordan de skulle oppføre seg. Foreldrene ble oppfordret å gå sammen de minste ungene pga trygghet og sikkerhet. En ting var viktig å huske på. Det var at hvis utelyset var slått av øsnket ikke det huset besøk.
 
 
Jeg må ærlig innrømme at etter at det hadde ringt på døren den 10.gangen om ettermiddagen/kvelden var i hvert fall jeg lei av å åpne døren. Det hendte selvsagt at jeg glemte å slå av utelyset. Akkurat det skal ikke ungene lastes for, for det var min egen feil.
 
 
Jeg har aldri opplevd noe som helst negativt med ungene som kom på døren på halloween, og de ungene vi har fått besøk av har vært kjempesøte, høflige og takket pent for det de har fått opp i bøttene sine.
 
 
I kjølevannet av de første halloweenårene ble det skriverier i aviser fra huseiere hadde opplevd å få sprutet ned vinduer og dører med ketchup som et “knep” hvis de som bodde i huset ikke åpnet døren. Denne type atferd ble det fokusert mye på i media i ukene før neste halloween, og media oppfordret ungene til ikke å gjøre dette! Det er jo dessverre de ungene som finner på bøll som ødelegger for de andre ungene. Slik er det alltid.
 
 
Andre året det var halloween ringte det på døren to dager etter halloween. Utenfor stod det to jenter i 12 års alderen utkledd som spøkelser. Mannen min åpnet døren. Jentene sa: “Kansk eller knep”. Mannen min sa: “Dere kommer jo to dager for sent”, og jentene fortalte at de hadde vært på trening, og hadde ikke hatt tid til å gå rundt på selve halloween 🙂
 
 
En annen gang var det to nabogutter som ringe på døren, og sa “Knask eller knep”. Mannen min var snartenkt, og sa: “Hva om jeg velger knep? Hva får jeg da”? Naboguttene ble tatt skikkelig på senga, og så kommer det spontant fra den ene: “Det vil du ikke vite” 🙂
 
 
Etter som årene har gått, og tradisjonen for halloween har begynt å sette seg for den oppvoksende generasjon, virker det som om det er unger fra 4-5 års alderen og opp til 12-13 års alderen som går rundt på halloween. Det er sjelden jeg har sett eldre unger som har stått utenfor døren. De yngste ungene har med seg foreldrene sine, men foreldrene står i bakgrunnen. I tillegg virker det som om ungene kun går i nabolaget.
 
 
De seneste årene har tradisjonen for private halloweenfester slått mer og mer rot. Flere og flere barnefamilier har halloweenfester hvor både voksne og ungene kler seg ut.
 
 
Selv om jeg personlig ikke er tilhenger av halloween, aksepterer jeg at skikken har kommet til Norge. Samfunnet vi lever i har forandret seg, Vi har fått verden, fremmede kulturer og fremmede skikker tettere inn på oss i dagliglivet.
 
 
Kjøper alltid inn et par twistposer slik at jeg kan gi ungene twist når de kommer på døren. Ungene takker så pent for det de får, og ungene er kjempesøte 🙂 Jeg har vokst opp med julebukktradisjonen, og i romjulen gikk vi alltid julebukk til naboene våre.
 
 
Når det gjelder halloween har man to valg. Det ene er å bare akseptere at vi har fått en ny skikk i Norge, for så å gjøre det beste ut av det. Nummer to er å slå av utelyset samt trekke for gardinene slik at ungene ikke ringer på døren. Mange av de som kritiserer halloween begrunner dette med at ungene går rundt og tigger slikkeri fra andre mennesker. De aller fleste av oss har en eller annen gang gått julebukk i julen. Hva fikk vi da? Vi fikk sjokolade, marsipan, mandariner og julekaker i kurvene våre.
 
 
Årsaken til at jeg er tolerant til denne skikken, er fordi jeg har vokst opp med tanteunger, og har gammeltanteunger som har tatt i bruk halloweenskikken. Tanteungene mine har ført tradisjonen videre til sine egne unger, og mine tanteunger er heller ikke vant med halloweenfeiringen siden de er født på 80-tallet. De sier det er vanskelig å skjerme ungene sine fra denne markeringen, og jeg forstår dem godt.
 
 
I tillegg har jeg jobbet mye med unger, både gjennom yrket mitt som førskolelærer, lærer på ungdomsskolen og som pianolærer. Det er viktig for meg å ta ungene på alvor!
 
 
Jeg synes det er kjempekoselig å tenne talglys om kveldne, og jeg har sansen for orange lys og roser. Orange er en høstfarge for meg. Så hvorfor ikke pynte opp litt med enkel halloweenpynt i form av orange lys, søte gresskarfigurer og gresskarfigurer i glass å sette telys inni. Det er mer enn nok, og det gjør høstkveldene kjempekoselige 🙂 Jeg pynter ikke leiligheten vår med dødningerhoder, for der går grensen min. Her i huset er det koselig halloweenpynt som gjelder.
 
 
Halloweenpynten skal få stå til søndag, for da er det “Alle Helgens dag”. Tradisjonen i familien vår er å dra på graven til min far å tenne lys. Selv om far er i tankene mine hver dag, og jeg ofte er på graven hans og steller gravstedet, er det en kjempefin tradisjon å ha dager hvor vi kan minnes de som står oss nær som en gang var i blant oss <3    

291016_halloweenpynt_vinduskarm3

Halloweenpynten i vinduskarmen 🙂

 
 

291016_halloweenpynt3

Halloweenpynt på spisebordet 🙂

 
 

291016_halloween_gresskar3

Denne halloweengresskaret i glass er beregnet til å sette telys inni, men jeg har valgt å ha leddlys inni glassgresskaret 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “KNASK ELLER KNEP PÅ HALLOWEEN! BLE DU SKRÆMT NO? TANKER OM HALLOWEENSKIKKEN.

 1. Mine barn begynte å gå rundt på halloween på begynnelsen av 2000-tallet. De syntes det var moro å kle seg ut, og de gikk sammen venner. Begge to sluttet å gå når de gikk på ungdomsskolen. De siste årene har datteren min feiret halloween hjemme hos venner, mens sønnen min er ikke så interessert halloween.

  Vi som er foreldre kan ikke skjerme våre barn fra denne skikken, for barna vil høre andre barn fortelle om hva de gjorde halloween, og hva de kledde seg ut som. Jeg tror vår generasjon er mer kritiske til halloween enn hva barna våre sin generasjon er.

  Når barna mine ville ta del i halloweenskikken begynte jeg å pynte til halloween i huset jeg også, og jeg syntes det var hyggelig å pynte opp. Datteren min er flink til å skjære ut gresskar, og vi setter alltid ut gresskar på trappen på halloween. I nabolaget er det mange barn som er i den rette aldren som går rundt, og de skal føle seg velkommen hos oss.

  Jeg synes det er flott at det har kommet regler for oppførsel på halloween, og stort sett synes jeg at barna er flink til å følge spillereglene.

  Jeg ønsker deg en fin kveld 🙂

  Bloggklem fra Gry
  Gry recently posted..Fin helg med kjæresten, og jeg er i gang med nytt hekleprosjekt 🙂My Profile

  • Gry: Tusen takk for kjempekoselig kommentar på blogginnlegget mitt, og for innspill fra deg 🙂

   Kjempeinteressant å høre om hvordan ungene dine feiret halloween. Jeg tror også mange på vår alder er kritiske til halloween, men respekterer dagen pga ungene. Hva gjør man ikke for ungene. Selvfølgelig tjener jo butikkjedene på at foreldre handler kostymer til ungene sine, men det er deres dag.

   Det er de siste årene etter halloween har satt seg har det utviklet seg til at mange barnefamilier lager seg egne tradisjoner med halloweenfester, og en del skoler arrangerer også halloweenfester for elevene.

   Det er ikke mye vi får gjort noe med halloweenskikken, men for meg handler det om å ta ungene på alvor. Hvis man møter ungene på deres ståsted vil de også se på oss som positive voksne. Unger føler jo fort hvis de møter voksne som ikke tar dem på alvor.

   Jeg ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

 2. Det ringte på flere ganger om ettermiddagen og kvelden på halloween. Jeg synes det er trivelig at ungene i nabolaget kommer, og vi har aldri opplevd noe negativ oppførsel av ungene.

  Alle gutta våre har gått rundt på halloween, og de passet på at vi kjøpte inn snop til ungene som kom til oss. Vi foreldre med unger glemmer ikke det. Jeg gikk sammen med de to minste frem til de var 7 år gamle, og det var en sikkerhet for ungene.

  I begynnelsen pyntet vi ikke med gresskar og halloweenstesj. Det gjorde vi mange år senere, og jeg har en venninne av meg som har unger på samme alder som våre som er flink å skjære gresskar. Hvert år lager hun gresskar som jeg pynter opp med, og jeg pynter til halloween nå også slik at ungene som kommer ser at vi gjerne vil ha besøk 🙂

  Jeg tror gutta våre sluttet med å gå halloween når de gikk i 8.klasse. Da prioriterte de fotballtrening.

  Jeg er ikke begeistret for halloweenskikken, men det er lite vi kan gjøre med. Du har rett i at samfunnet og kulturen vår har forandret seg.

  Fin, fin kveld til deg, mannen din og kattene 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for en kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Kjempekoselig at du kommer med innspill på innlegget mitt 🙂

   Det er kjempekoselig å høre om hvordan ungene din feiret halloween, og det virker som om ungene gir seg med å gå rundt når de kommer på ungdomsskolen.

   Akkurat det mener jeg også. Halloweenskikken er for den oppvoksende generasjon, men vi trenger ikke hyle om det høylydt. Vi kan møte ungene på deres ståsted, og det vil medføre at de ønsker å møte oss, og få et positivt syn på oss “oldiser” 🙂 Ta ungene på alvor, og møte dem på deres ståsted. Samfunnet forandrer seg, og det vil komme nye skikker inni samfunnet.

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 3. Råfint skrevet innlegg om halloween snuppa mi;)) Og råfine bilder av pynten du har.

  Jeg husker det første året da ungene mine skulle kle seg ut på halloweeen reagerte jeg. Og de hadde fått spørsmål fra noen i klassevenninner om de ville bli med å gå. De syntes det var råartig. Og de gikk hvert år frem til de var 13 år gamle. I 9.klassen gadd de ikke gå. Sønnen vår gikk rundt på halloween siste gangen da han gikk i 7.klasse. Da han gikk i 8.klasse ville han ikke. Og ingen av kameratene hans gikk rundt da. For da var det barnslig;)) Ungene gikk ikke så langt. Og de gikk stort sett til naboene våre. De syntes det var artig med halloween;))

  Første gangen ungene våre skulle gå rundt på halloween visste ikke jeg hvorfor. For jeg hadde ikke tenkt over at det var halloween. Det var ikke så godt kjent i Norge. Og når vennene til ungene våre spurte om våre unger kunne få lov til å være med kunne vi ikke si nei.

  Vi foreldrene bestemte oss for å lage en halloweenfest. Og festen gikk på rundgang blant oss. Vi kledde oss ut vi også. Og ble som unger igjen;)) Det første året jeg skulle ha halloweenfesten handlet jeg orange lys, gresskarpynt og orange serivetter på Nille. Og halloweenpynten finner jeg frem hvert eneste år. Jeg er ikke så avansert at jeg har begynt med ordentlig gresskar. Men eldstedatteren vår på folkehøgskolen har lært seg dette. For de hadde gresskarskjæringsdag på skolen. Hun har lagt ut bilde på facebook og instagram. Og hvis du går inn på profilene hennes og ser kan du se hvor fine de ble;))

  I forkant av halloween tar vi opp med elevene hvordan de skal oppføre seg. For det er viktig for oss lærerne også at det blir tatt opp. Og vi påpeker til foreldrene at det er viktig at de må prate med ungene sine om generell oppførsel på halloween.

  Det er viktig at ungene går flere sammen på halloween. Hvis de er under 9 år oppfordrer vi foreldrene til å gå sammen med ungene sine.

  Da ungene våre var yngre hadde vi mange samtaler med dem før de gikk ut på halloween om hvordan de skulle oppføre seg. Og det viktigste var å respektere regelen med når utelyset var skrudd av skulle de ikke ringe på der. Noen hadde glemt å skru av utelyset. Og ungene opplevde å bli skjelt ut. Da er det ikke ungenes feil. Men de som bor i huset. I dag vet de fleste det med utelysregelen.

  Hahaha;)) Jeg skulle likt å se fjeset på de som fikk høre at mannen din ville har knep;))

  Ha en fin fredag;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Bli med i facebookgruppen Bloggere mot det sykelige jaget etter det “perfekte” utseendeMy Profile

  • Else Marit: Tusen takk for en kjempekoselig kommentar fra deg Else Marit vennen 🙂 Kjempefint at du kommer med innspill på blogginnlegget mitt 🙂

   Jeg synes det er kjempekoselig å lese om hvordan ungene dine feiret halloween. Ungene dine er jo født på 90-tallet, og når de begynte å gå rundt på halloween var det nytt for dem også, og generasjonen deres var jo de første som begynte å ta i bruk halloweenskikken i Norge. De som går rundt nå er jo unger født i ca. 2003/2004 for de eldste og 2011 for de yngste, og tradisjonen har jo forandret seg etter som årene har gått.

   Det er kjempeflott at dere lærere snakker med elevene om oppførsel på halloween, men det er jo foreldrene til syvende og sist som har det hele og fulle ansvaret for å lære ugnene skikk og bruk.

   De som bor i huset har også ansvar selv å beskytte seg dersom vedkommende ikke ønsker besøk. I Adressavisen skriver de om hva vi som beboere kan gjøre for å skjerme oss fra besøk, og det er å skru av utelyset. Det er ikke vits i å kjefte på ungene hvis de ringer på døren, og man selv har glemt å skru av lyset. Da ligger feilen hos dem selv.

   He, he, he 🙂 De ble paff begge to da han dette ja, for de hadde ikke regnet med det svaret 🙂

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 4. Koselig innlegg om halloween, og fine bilder av hvordan du har pyntet opp 🙂

  Jeg er ikke overbegistret for denne halloweenfeiringen, men jeg var positiv på jentenes vegne da de gikk rundt på halloween da de var yngre. De siste årene har de også vært på halloweenfester hjemme hos venninnene sine, og det høres ut som de har det koselig 🙂

  Jeg kjøper alltid inn noe som de små vampyrene og spøkelsene som ringer på døren får, og vi kjenner foreldrene til alle sammen. Det er sjelden det kommer utkledde barn som ikke bor i nærmiljøet vår.

  Det er jentene som står for å pynte huset, og du skal tro de er kreative der de utfolder seg. Hvis det ikke hadde vært for at jentene vil markere dagen hadde jeg aldri pyntet. Det er bare for oss «oldiser» å henge med på «moten» av nye tradisjoner 🙂

  Jeg synes fin oppførsel skal gå begge veier. Ett år da jentene gikk fra dør til dør ringte de på til en dame i nabolaget. Hun var så sur og ufin mot barna, og kjeftet på dem. Som den hønemoren jeg er måtte jeg spørre dem om de gjorde noe galt. De fortalte med gråten i øynene at det gjorde de ikke, og de hadde ringt på fordi lyst utenfor stod på. Når det hender mener jeg at det ikke er barna sine feil. Det har vært halloweenfeiring siden begynnelsen av 2000-tallet, og de fleste av Norges befolkning vet hva de skal gjøre hvis de ikke ønsker besøk. Hvis jeg møter vår nabodame i dagene før halloween minner jeg henne på at hun må skru av lyset hvis hun ikke vil ha besøk.

  Hun innrømmer at hun ikke liker barn, og hun er den damen i nabolaget som kommer ut og kjefter på barna hvis leker seg ute på veien. Nabodamen kjefter på barna uten grunn, og hvis de har vært på butikken en varm sommerdag og kjøpt seg en is kjefter hun på barna på grunn av det også. Hun forteller dem hvor bortskjemte de her, og at is ikke er sunt.

  Fremmede mennesker som blander seg i vår oppdragelse av våre barn har jeg ikke til overs for.

  En fin ettermiddag ønskes deg og dine 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for en kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Kjempefint at du kommer med innspill på innlegget 🙂

   Det er nettopp det. Være positiv på ungenes vegne, og ikke minst møte dem på deres nivå. Det er tross alt den oppvoksende generasjon som selv skal bli foreldre en gang i tiden, og de vil jo ta med seg skikken til sine unger.

   Jeg kjøper også inn slik at jeg kan gi ungene som ringer på døren, og de takker for det de får 🙂 Synes ungene er kjempesøte jeg da 🙂

   Huff! Slike naboer bør man advare ungene sterkt i mot å besøke, og jeg synes nå naboen deres kunne slått av utelyset. Jeg har hørt som slike naboer før.

   Vi hadde et eldre nabopar der jeg vokste opp, og de var noen einstøinger som aldri viste seg utendørs. Vi ungene pleide å leke på det vi kalte for “runningen” (en snuplass innerst i veien vår). Hvis vi mistet en ball over gjerdet deres, kom han ut og tok ballen. Vi turte aldri å gå inn i hagen deres for å hente ballen. De gangene vi solgte lodd, ringte vi aldri på til dem.

   Jeg er helt enig med deg. Fremmede mennesker som blander seg opp i barneoppdragelsen til foreldre bør tenke seg om både en og to ganger.

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 5. Samboern min og æg har ikkje unga og da har vi ikkje nåkka tradisjon førr halloweendagen men dæm tre siste åran har vi vært i lag med nån vænna av oss som har unga og vi har kledd oss ut vi også. Det har kanonartige fæsta 🙂 Dæm fæstan har blitt en tradisjon på halloween.

  Æg pynta ikkje nåkka særlig men vess vi e heim på halloween gir æg ungan godter 🙂

  Førr mæg e det helt i orden med halloween og æg det e jo førr ungan sin del at det e halloween og ikkje førr oss voksne.

  Æg ønska dæg ein fin kveld 🙂

  Stor bloggklæm fra mæg

  • Siri Elise: Tusen takk for kjempekoselig kommentar fra deg 🙂 Setter kjempestor pris på innspillet ditt på blogginnlegget mitt 🙂

   Samme her. Vi har heller ikke noen unger, men synes likevel det er kjempekoselig å pynte opp til halloween for å lage litt stemning 🙂 Det synes jeg er kjempekoselig 🙂 Hvis det ringer på døren gir jeg ungene noe i bøttene sine 🙂

   Det hørtes kjempekoselig med halloweenfest 🙂 Vi har også vennepar som har halloweenfester, og ble invitert til et vennepar i år. Det passet ikke for oss å komme, for vi hadde styrmøter begge to.

   Ja, halloween er for ungene, og det må voksne akseptere uansett om vi liker det eller ei. Greit nok at mange voksne ikke liker tradisjonen, og det får være opp til dem. De bør i hvert fall vise respekt for ungenes valg om å feire halloween, og ikke rakk ned på dem.

   Møter man ungene på deres nivå, vil man få respekt til bake også 🙂

   Ønsker deg en kjempefin søndagskveld 🙂

   Purr, purr, og stor bloggklem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge