AROGANTE BEDREVITERE SOM BELÆRER ANDRE!

Alle sammen av oss har opplevd diskusjoner hvor vi føler at noen må provosere og kverulere på alt andre sier. Kanskje føler vi noen ganger at noen som vi diskuterer med har en ovenfra- og nedholdning til våre meninger. Vi føler at våre meninger ikke er verdt noe. Det er slike mennesker jeg kaller “bedrevitere”. Bedrevitere er slitsomme å diskutere med både i det virkelige liv og på nettet.
 
 
Vi finner også disse bedreviterne på nettet i kommentarfelt på blogger, i kommentarfelt på diskusjoner på nettaviser og i kommentarfelt på diskusjonsforum.
 
 
Det å belære er å heve seg over et annet individ, og at man fortelle dem hva man mener er riktig eller galt i en situasjon, og jeg mener det er en klar hersketeknikk. Det får den andre til å virke veldig liten.
 
 
Jeg snakker ikke her om å gi et godt og høflig råd, høflig hinte om noe eller si noe på en fin måte. Her snakker jeg om at de som hever deg over andre i diskusjoner og snakker ned til andre som om de var et barn.
 
 
På nettet ser vi daglig mennesker som vi ikke kjenner som driver med dette. De føler kanskje at de er bedre enn andre, eller kanskje så tror de at andre trenger å settes på plass.
 
 
Felles for disse bedreviterne er at de ikke aksepterer at andre har en annen oppfatning eller mening enn dem selv.
 
 
Det første de gjør når de ser at noen har en oppfatning enn dem selv er at de inntar en ovenfra- og nedholdning. I mine øyne sitter de på sin høye hest når skal kommer med sine svar.
 
 
Svarene fra disse “bedreviterne” er spydige og nedlatende mot vedkommende som måtte ha en annen mening/oppfatning enn dem selv. Noen bedrevitere prøver å belære vedkommende som har en annen mening/oppfatning enn seg selv.
 
 
Bedreviteren oppfører seg på en måte som om han/hun aldri tar feil, og han/hun legger som regel alltid skylden på alle andre rundt seg. Han/hun har lett for å påpeke feil hos andre.
 
 
Ta f.eks. en “bedreviter” som kommenterer på et diskusjonsforum, i et kommentarfelt på blogg eller i et kommentarfelt på en nettavis. Her har jeg sett med egne øyne at bedrevitere påpeker lett skrivefeil hos andre som han/hun er uenig med.
 
 
Måten en bedreviter påpeker feil på er skrevet på en nedlatende måte som bevisst går inn på å såre den/de det gjelder.
 
 
Ta et eksempel. Jeg sitter og leser en diskusjon på en blogg, på et diskusjonsforum eller debatt i en nettavis om f.eks tema katt. Kanskje stilles det et spørsmål til en katteier som tyder på at vedkommende søker råd.
 
 
Så leser man kommentarene. Mange positive, kanskje oppmuntrende kommentarer, men så, kommer den ene kommentaren som ødelegger det hele. Kommentaren som (etter min oppfatning) kommer frem er så nedlatende i måten den er skrevet på, vedkommende bak kommentaren fremstår som en bedreviter.
 
 
En slik kommentar som blir skrevet i kommentarfeltet på en blogg, i kommentarfelt på diskusjonsforum eller i et kommentarfelt på en nettavis vil føre til at vedkommende som mottar den kanskje vil føle seg mindreverdig, og kanskje vil mottakeren føle at hans/hennes mening ikke er av betydning! Det er måten slike kommentarer blir skrevet på som gjør at den blir tolket negativt!
 
 
En bedreviter i et kommentarfelt er av den oppfatning at den/de som ikke har samme oppfatning eller meninger er kverulanter. Bedreviteren beskylder gjerne den/de med andre meninger enn seg selv at de ødelegger diskusjonen, og bedreviteren er fort ute med å si at den/de med en annen mening bruker hersketeknikker for å ødelegge diskusjonen.
 
 
Når bedrevitere svarer noen med en annen mening enn seg selv, svarer de vedkommende spydig. Det kommer tydelig frem i måten de ordlegger seg selv på at de ser ned på vedkommende sine meninger. Jeg har også sett at disse bedreviterne kverulerer og provoserer med viten og vilje, men det klarer ikke bedreviteren å innse. De er kun opptatt med å “ta” og “belære” de som har en annen mening!
 
 
Det virker som om bedrevitere på nettet ikke klarer å se hvordan de fremstår, og det er helt umulig å diskutere med slike mennesker.
 
 
Det jeg vil frem til her, og som jeg oppfordrer alle til å tenke over er:
At en blogger som skriver et blogginnlegg med et tema, en som skriver et debattema på en nettavis eller en som kommenterer en debatt i et kommentarfelt tenker kanskje ikke likt som deg. Hvordan kan man få frem det man mener på en måte som er hjelpsom, uten å virke belærende? Kan man omformulere seg for å gjøre det lettere?
 
 
Hva med å akseptere at folk har forskjellige meninger i stedet for å sitte og belære dem om ting som er rett for dem men som du mener er feil for deg! Folk flest vil miste respekten for en som opptrer som blærende som en ufin måte. Det er absolutt ikke veien å gå for å fremme sin mening i en sak!
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “AROGANTE BEDREVITERE SOM BELÆRER ANDRE!

 1. Åååhhh snuppa mi;)) Dette var råbra skrevet.

  Sånne bedrevitere finner du over alt. Jeg husker vi hadde 2-3 i klassen på gymnaset som var bedrevitere. Det var forferdelig å diskutere med dem for de tråkket andres meninger ned.

  Værst er det å diskutere politikk med bedrevitere. For de har null forståelse for at du har en annen politiskoppfatning enn dem.

  Bedrevitere får andre til å føle seg små.

  Ha en råfin kveld;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Passert midten av februar og jeg har vinterferie;))My Profile

 2. Akk o ve. Besserwisseres fremtoning er håpløs å forholde seg til i diskusjoner og debatte der de undergraver andres synspunkter og meninger.

  Jeg har opplevd noen av dem et fåtall på jobb, gjennom sykepleierutdanningen og jeg ser mange av dem på nettet.

  Det verste er når besserwissere tyr til hets for det skjer. Da er det de som bruker stygge hersketeknikker. Besserwissere ser ikke selv sin framtoning for de kjører på som om de eier hele diskusjonen.

  Du må ha en riktig fin dag 🙂

  Go’klem fra Irene

 3. Bedrevitere rundt om vet å gjøre andre folk små. Jeg trekker meg unna bedrevitere for jeg takler ikke å diskutere med dem og jeg er redd for at jeg skal bli så sint at jeg sier ting jeg ikke mener.

  Fin, fin fredag til deg, mannen din og kattene deres 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge