LYSTLØGNERE/MYTOMANI!

Et ordtak sier: “Slik man høster sår man”, og det stemmer på en prikk! Da tenker jeg på mennesker som selv kan takke seg for at de mister sine venner, men som kanskje ikke innser at de har selv er skylden helt alene for at tidligere venner vender dem ryggen!
 
 
Grunnene kan være mange, som gjentatte løgner og uærlighet over tid! Oppdager man gjentatte løgner og uærlighet hos vnner, vil tilliten bli brutt totalt ned. Jeg personlig vil ha kjempestore vansker med å stole på den personen igjen, og vedkommende skulle jammen fått bevise at han eller hun var til å stole på! Løgn er det aller verste jeg vet hos familie, venner og kollegaer, og jeg selv har store vanskeligheter med å stole på personer som har løyet til meg, eller vært uærlig på andre måter.
 
 
Jeg sammenlikner tillit med en mur av murstein. Hvis et menenske lyver eller er uærlig mot meg raser hele muren sammen til en murhaug. Tilliten må bygges opp bit for bit, og det kan ta lang til, ja, til og med kanskje år før muren av tillit er gjenoppbygd. En ny løgn eller uærlighet vil velte muren på nytt, og muren av tillit må bygges opp igjen. Hvor mange ganger skal man pvøer å bygge opp denne muren av tillit?
 
 
Noen personer er lystløgnere, og de lever i sin egen fantasiverden bygget på løgner og usannheter som bare de selv tror på! En lystløgner mener også ofte på at hun/han er en 100% ærlig person. Lystløgn betyr “mytmani” på gresk!
 
 
“Mytomani (gresk), altså lystløgner på norsk, innebærer at en person, en mytoman, lyver mer eller mindre på tvang, det vill si uten at det finnes noen tydlig årsak till løgnen. Mytomani er i seg selv ingen psykiatrisk diagnose, men fungerer på lik måte som et rusmiddel. Noen ganger kan den ha sin opprinnelse fra narcissism, paranoia eller schizofreni, andre ganger til forskjellige tvangssyndromer. En mytoman kjenner ingen skyld når han eller hun lyver, det blir en “sport” å teste om de rundt tror på deres løgner, selv om de egentlig ikke betyr noen ting . Mange mytomaner skaper en myte om seg selv fra hvor de kommer fra, hvordan deres oppvekst har vært, hvor mye penger de har, hva de jobber med osv. Årsakene kan være flere, for eksempel for å virke mer intressant, og for å få andres medlidenhet. Noen mytomaner tror selv på sine løgner, andre gjør det ikke”.
 
 
John Schubert (sjef for svenske Psykoterapiinstituttet) mener at dette er en kronisk tilstand, og han han mener at med adekvat hjelp kan man i det minste få dempet sin løgnavhengighet. Problemet for terapeuter som skal behandle den mytomane er at den mytomane selv ikke ønsker å jobbe med sitt problem. Mange lystløgnere/mytomaner er ikke engang bevisst at de lyver, eller de oppfatter ganske enkelt ikke løgn på samme vis som andre. Deres perspektiv er helt annerledes. Løgnen er noe hverdagslig, eller det oppleves som en kreativt handling av dem.
 
 
Mytomane er ofte karismatiske mennesker og framstår som uvanlig begavede, sjarmerende eller sosialt kompetente personer.
 
 
Internett er en arena hvor mytomane er ganske trygge. Det er kanskje bortimot umulig å sjekke sannhetsgehalten i historier som blir fortalt via bokstaver om fullstendig fremmede mennesker man bare møter via en skjerm?
 
 
Kanskje noen husker en blogg her inne hvor en ung gutt hadde kreft? Denne bloggen var fake, og bloggen ble fort slettet da den ble gjennomskuet. Den ble gjennomskuet pga stjålne bilder som var brukt på bloggen!
 
 
Dette viser hvor langt en mytoman faktisk kan gå for å skaffe seg oppmerksomhet og medlidenhet. Det er faktisk kjempeskremmende! Jeg tror det var mange satt og gråt i begynnelsen da de leste bloggen over den unge “gutten” som hadde kreft! I ettertid kom det sterke reaksjoner på denne bloggen, og folk var sinte for at noen kunne rope etter oppmerksomhet på denne måten!
 
 
Det finnes flere eksempler på slike blogger, som f.eks bloggere som sier at de er synske, men som ikke er det. Dette lar seg lett gjennomskue! En person som virkelig er synsk, og som livnærer seg av det har masse selvinnsikt og selverkjennelse. De gjennom læring og kursing gått langt inn i seg selv slik at de kan hjelpe andre mennesker!
 
 
Personer man oppdager er lystløgnrere er kjempevanskelige å forholde seg til, og jeg tror de lett kan skyve familie og venner fra seg. En lystløgner/mytoman må innrømme for seg selv at han/hun har et problem, og hvis ikke han/hun innrømmer det, er det vanskelig å hjelpe slike mennesker! Lystløgneren/mytomanen høster som man sår!
 
 
http://psychomaster.blogg.no/1271014614_lystlgnere__og_hvorda.html
 
 
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/quotmytomani-ingar-i-en-personlighetsstorningquot_54221.svd
 
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mytomani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “LYSTLØGNERE/MYTOMANI!

  1. Jeg vet hvordan det er, jeg hadde selv en venninne en gang som ikke forsto hvorfor jeg aldri stolte slik på henne som man stoler på en venn. Hun skjønte heller ikke hvorfor jeg sluttet å snakke med henne og ha kontakt. Hun var en slik person som hvis man fortalte noe til vedkommende, så visste alle det dagen etterpå. Slike mennesker er slitsomme man vet jo ikke hva man skal tørre å si i redsel om at det skal komme ut. Glad vi ikke er venner lengre, bedre å ha ei venninne mindre og faktisk ha venner jeg kan stole på:) Fælt om den bloggen som handlet om en gutt som hadde kreft når han ikke hadde det. Det er ett seriøst tema som jeg mener man ikke skal spøke med. Mormoren min hadde kreft da jeg ikke var så stor så jeg har hørt historier om det fra nære familiemedlemmer og det er ikke ett hyggelig tema akkurat.

  2. Dette var interessant å lese! Det er skummelt med lystløgnere, fordi de i begynnelsen virker så troverdige, men etter hvert som man fatter mistanken blir løgnene mer og mer usannsynlige. Mye for å få oppmerksomhet rundt sin person eller få medlidenhet.

    Løgnere for er ikke velkomne i min vennekrets! Jeg stoler ikke på løgnere! Null tillit til dem!

    Jeg vil tro at det finnes lystløgnere på internett, for det er sikkert en plass hvor de kan få anerkjennelse uten å bli avslørt så fort. Jeg blir bare så sint når jeg leser om det du forteller om den falske bloggen til den dødssyke gutten som var falsk! Hvem gjør sånt da? Ikke normale oppegående personer!

    Du får ha en god natt. Vi blogges.

    Bloggklem fra Grynet

  3. Ja, skjønner:) Pga det med dette tåpelige "kvinnemenneske"…? Er tydeligvis veldig vanskelig å unngå henne virker det som. Hun er jo over alt. Frustrert.

  4. Dette var veldig interessant å lese. Jeg mener det er stor forskjell på en løgn og det å være en lystløgner, men i begge tilfellene vil tilliten til den som lyver brytes ned. Jeg vil ikke ha noen løgnere i min omgangskrets!

    Det er meget alvorlig å være en lystløgner, men jeg tror løgnene til en lystløgner vil bli avslørt før eller senere.

    Ikke rart det finnes lystløgnere på et forum som blogg er, for det vil ta lengre tid før de blir avslørt, og når de blir avslørt blir de krakilske.

    Ha en fin mandag, vennen.

    Stor klem fra Catzy

  5. Interessant lesning! Oppdager jeg at noen lyver for meg er det rett over og ut! Jeg har ikke lett for å stole på de som lyver til meg, og jeg vegrer meg for å vise han eller hun tillit igjen.

    Alle kan vel ta en hvit løgn av og til. Kanskje den løgnene er ment for å ikke å såre eller for å skåne noen vi er glade i.

    Huff! Det er skummelt med lystløgnere på nettet, og slike løgner kan være vanskelig å avsløre. Noen løgnere på blogg avslører seg selv fort, for deres historier blir for voldsomme til å være sant. Det har jeg selv sett mange ganger hos en viss blogger uten at jeg skal nevne navn. Det tok jo kaka de siste historien hun fablet om på blggen sin at hun hadde klarsynte evner. Det var vel for å tekkes hun andre klarsynte bloggeren det da. Jeg føler at jeg er flink til å lese mellom linjene, og slike lystlønger blir avslørt fort. Det stemmer jo på en prikk. Når hun blir avslørt igjen og igjen blir hun helt usaklig, og går til usaklig personangrep!

    Du må ha en fin tirsdag.

    Stor klem fra Mona Elisabeth

  6. Løgnere kan ryke og reise for min del, og hvis jeg hadde oppdaget løgn fra noen som jeg kjenner er det hånden av med en gang! Det kommer jo helt an på hvor alvorlig løgnen er. Hvis det er en hvit løgn fordi at en ikke vil si det som det er overser jeg det, men snarveien er ikke å ta for mange hvite løgner.

    Lystløgnere skremmer meg. Takk og lov at jeg ikke har opplevd slike folk.

    Jeg tror at lystløgnere på blogger har et stort behov for oppmerksomhet. Ingen friske mennesker lager seg en blogg og utgir seg for å være en kreftsyk gutt, og stjeler bilder som tilhører andre. Eier de ikke skam eller samvittighet? Skremmende utvikling på intenett og blogg!

    Flott at du tok opp dette temaet, for jeg har ikke sett noen har skrevet om dette før.

    Ha en fin tirsdag søta mi.

    Stor klem fra Irenesola
    ^

  7. Det kan være jeg høres bastant ut når jeg sier at jeg tilgir ikke de som lyver. Og da mener jeg de som lyver igjen og igjen!

    Noen mennesker lyver igjen og igjen. De lover bot og bedring. Og ved neste korsvei lyver de på nytt. Hvordan kan vi stole på disse løgnhalsene? Det nytter ikke, for de vil alltid lyve igjen og igjen. De lover bot og bedring. Men er ikke til å stole på.

    Trenger ikke nevne eksempel. For jeg tror du vet hvilke to jeg mynter på her.

    Innlegget ditt var spennedne å lese.

    Ha en fin mandag, snuppa mi.

    Stor klem fra Ofmariel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge