SYKT PERFEKT? JAGET ETTER DET “PERFEKTE” BLANT UNGE JENTER, OG VOKSNES HOLDNINGER PÅ SOSIALE MEDIER!

Jeg er kanskje ikke alene som så på TV-programmet som gikk på TV 2 i går kveld som het for “Sykt perfekt”. I programmet møter vi 7 unge jenter som streber etter å bli perfekte.
 
 
Felles for de syv unge jentene i TV-serien er at de med utenforstående øyne er kjempeflotte, kjempefine, skoleflinke, ressurssterke unge jenter, og de presser seg selv til det ytterste for å oppnå gode resultater på skolen og i idrett.
 
 
Inni seg er det vilt kaos, for de føler seg mislykket, stygge, de føler at de ikke har fint nok hår, fin nok nese, er tynn nok, har fine tenner, og resultatet er at de har null selvtillit. Speilbildet de ser i speilet er fullstendig fjernt fra virkeligheten som TV-seerne ser dem. De vil ble ennå penere, ennå flinkere, og de vil fremstå som sterke. Noen av jentene har også depresjoner og angst pga den stadige streben etter det “perfekte” som de leter etter, eller har lett etter.
 
 
Hjertet mitt gråter når jeg hører hva disse kjempeflotte jentene sliter med, og jeg har lyst til å dem en stor klem hver, og skrike høyt ut til dem at de er og blir perfekt nok akkurat som de er 🙁
 
 
Felles for disse tenåringsjentene er at de har foreldre og venner rundt seg som støtter dem 100%, men selv foreldrene og vennene kommer til kort, og blir maktesløse når de ser at sine kjære tenåringer har så lav selvtillit, og samme hvor mange ganger foreldrene og vennene forteller dem at de er perfekte nok som de er, hjelper det ikke! Her har i hvert fall ikke familie og venner sviktet!
 
 
Hvem er det som har skapt det “perfekte” som mange tenåringsjenter ønsker å oppnå? Jeg tror med sikkerhet at det er sosiale medier som instagram, facebook og blogg, hvor det å se perfekt ut, eller ha det perfekte liv er blitt en trend.
 
 
På sosiale medier sammenlikner tenåringsjenter seg med andre jenter, de har forbilder som de synes er perfekte, eller ser perfekte ut, og de streber etter å likne sine forbilder. Alle sammen vet at ungdommer sammenlikner seg med jevnaldrende, og slik har det vært i generasjoner.
 
 
Hvilke bilder av såkalte “perfekte” jenter er det disse unge jentene møter daglig på facebook, instagram og blogg? Jo, dett er bilder av andre tynne jenter, jenter med store pupper, jenter som har tatt botox, restylane, jenter som har utført skjønnhetsoperasjoner, jenter som mer enn gjerne gladelig legger ut bilder av seg i bikini og jenter som har et fotomodellutseende!
 
 
Hva fører dette til? Jo det fører til at unge tenåringsjenter som er kjempevakre og pene jenter får dårlig selvtillit, de vil strebe hardt etter å bli like “perfekt” som de jentene som de ser på bildene, de blir utseendefikserte, mange begynner å ta botox, restylane, noen går så langt at de tar silikon og noen går så langt at de begynner med skjønnhetsoperasjoner.
 
 
Blir de lykkelige? Nei det blir de ikke. De føler at de må fylle på med enda mer botox og restylane, fordi de føler at leppene deres blir for små, og de blir rett og slett det som kalles for “størrelsesblind”. Til slutt kan de havne inn i en vond sirkel, hvor de føler seg totalt mislykket og stygge. Selvtilliten deres blir brutt helt ned 🙁
 
 
Det hjelper ikke å si til disse tenåringsjentene at skjønnheten kommer innenfra, for det vil de ikke tro på!
 
 
Som en voksen facebookbruker, voksen blogger og voksen instagrambruker kjenner jeg at jeg får slike sosiale medier langt opp i halsen, og særlig når jeg ser og hører at mange tenåringsjenter er villige til å gå langt for å bli “perfekt” slik de ser det i deres egne øyne.
 
 
Det skulle ha vært aldersgrense 18 – 20 år for å registrere seg på instagram, facebook og blogg. Jeg mener det skulle vært totlaforbud å reklamere for bruk at botox, restylane og silikon på både instagram, facebook og blogg.
 
 
På blogg.no er aldersgrensen 13 år for å blogge, men man ser unge jenter helt ned i 11 års alderen som blogger.
 
 
Hvilke temaer er det unge jenter i alderen 11 – 20 år blogger om? De blogger om klær, sminke, skjønnhet og mote. Hvorfor? Jo fordi det er “in” å blogge om disse temaene.
 
 
På både instagram, facebook og blogg deler unge tenåringsjenter outfitbilder av seg selv i alle mulige vinkler.
 
 
På instagram og facebook er det et mål å få flest mulig “likes” på bildene,
og får man ingen kommentarer eller “likes”, er det nok til å bryte ned selvtilliten til en ung jente, og jenta kan begynne å føle seg mislykket.
 
 
Det er kjempeviktig at unge jenter skal forstå at det “perfekte” ikke finnes. Den eneste perfektet er deg selv, og ingen andre!
 
 
Som blogger har jeg med egne øyne lest kommentarer i kommentarfelt skrevet av 11 årige unge jenter som har kommentert hos eldre bloggere som har reklamert om at de har tatt botox og restylane. Der har 11 årige unge jenter beundret den bloggeren som har tatt botox og restylane! Det skremmer meg kjempemasse!
 
 
Det skremmer meg at blogg.no som er Norges største bloggportal, er blitt en slik kroppsfiksert bloggportal. Daglilg vrimler av bilder av tenåringsjenter og jenter i 20 årene i bikinier som stolt viser frem kroppene sine, og er du ei ung tenåringsjente som kanskje er litt mer lubben enn sine jevnaldrende, kan det være nok til at nettopp den tenåringsjenta kan få store problemer med selvtilliten sin.
 
 
Jeg mener at en offentlig bloggportal burde hatt mye strengere regler for hva som var tillat å publisere på en blogg, men nei! Slik er det dessverre ikke. På blogg.no har hver enkelt blogger selv ansvar for hva hun/han publiserer. Det synes jeg blir for lettvint å si, og jeg mener det er å fraskrive seg ansvaret for hva slags bloggportal man ønsker å fremstå som.
 
 
Derfor bør vi som er voksne bloggere i alderen 30 – 40 + bør i hvert fall gå frem med et godt eksempel, og være bevisste for hva vi publiserer på bloggene våre.
 
 
Det blogges om skjønnhet og mote hos bloggere i aldersgruppen 40+, men de som blogger som skjønnhet er de som jobber med det til daglig. De har faglig tyngde i det de skriver.
 
 
Jeg vet at det finnes bloggere i aldersgruppen 40 + som gladelig står frem på bloggene sine og forteller at de har tatt botox og restylane, og som gladelig forteller om ulike skjønnhetsoperasjoner de har tatt.
 
 
Jeg husker med skrekk og gru en gang en av de bloggerne på 40 + listen la ut bilder etter sin botox- og restylanebehandling. Bloggeren fikk flere kommentarer, og èn av de som kommenterte var ei jente som skrev at hennes største ønske var å få botox og restylane. Jeg klikket på linken til bloggen til denne jenta, og ble sjokkert da jeg kom inn på en blogg til ei 13 år gammel tenåringsjente!
 
 
Denne bloggeren som hadde delt bilder etter sin botox- og restylanebehandling kalte leserne som var i mot å ta botox og restylane for stygge “skrukketroll”. Dette kunne unge tenåringsjenter som blogger lese offentlig på bloggen til denne bloggeren som er i aldersgruppen 40+! Skremmende!
 
 
I mine øyne var ikke denne voksne bloggeren et godt forbilde for unge tenåringsjenter som blogger! Jeg skjønner at denne bloggeren ønsket å vise frem resultatet av sin botox- og restylanebehandling! Det har jeg ingen problemer med å forstå! Bloggeren var helt sikkert kjempefornøyd med resultatet etter behandlingen hun hadde fått. Når den voksne bloggeren gikk til angrep mot de bloggleserne som skrev at de tok avstand i bruken av botox og restylane, og kaldte motstanderne stygge “skrukketroll” snakker man ikke lengre om en voksen blogger som et godt forbilde!
 
 
De aller fleste voksne bloggere, voksne facebookbrukere og voksne instagrambrukere er vel enige om at presset tenåringsjenter har om å se “perfekt” ut, og presset tenåringsjenter har til å være “perfekt” har gått alt for langt! Vi voksne er vel enige om at det stadige presset om “perfekthet” for ungdommen ikke er bra, og at noe må gjøres.
 
 
Vi voksne kan begynne å snu denne trenden ved å gå i oss selv for hvordan vi fremstår på sosiale medier!
 
 
Som voksen blogger har vi alle et felles ansvar for hvordan vi fremstår på våre blogger, hvilke holdninger og signaler vi gir til yngre lesere med våre innlegg. Det er kjempeviktig at voksne brukere på sosiale medeier, enten det er instagram, facebook og blogg, påvirker de unge tenåringsjenter til å forstå at det skjønnheten kommer innenfra. Skjønnheten kan ikke kjøpes for penger, den perfektheten unge jenter streber etter finner man hos seg selv, for hver og en tenåringsjente er perfekt akkurat slik de er!
 
 

12191573_863250723795154_5588170602513249447_n

Bildet er lånt fra denne nettsiden: http://trimblogg.blogg.no/1406233174_visdomsord.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “SYKT PERFEKT? JAGET ETTER DET “PERFEKTE” BLANT UNGE JENTER, OG VOKSNES HOLDNINGER PÅ SOSIALE MEDIER!

 1. Nok et råbra skrevet innlegg du har skrevet snuppa mi;))

  Som mamma til to tenåringsjenter vet jeg at det er mye press på sosiale medier om å være perferkt. Jenter er ikke gamle før de sammenlikner kroppene sine med hverandre. Jeg husker jentene mine fortalte om en svømmevenninne som de svømte sammen med dem ble kritisert fordi hun hadde så små pupper. Da var hun omtrent 13 år gammel. Og hun hadde ikke kommet i puberteten. Jentene mine fortalte at diskusjonen om kropp skjedde i garderoben før og etter trening. Og det var da vi satte i gang strakstiltak hjemme hvor vi snakket mye om at jentene våre måtte akseptere seg selv. Vi snakket om at jentene våre var perfekte som de var. De skulle ikke akseptere hvis noen rakket ned på utseende deres. Vi innprentet jentene med at det er de som rakker ned på andres utseende som har problemer. Og det er de som trenger hjelp. Jeg har ikke tallet på hvor mange ganger vi har hatt den samtalen hjemme hos oss.

  Det har vært noen ganger hvor jentene mine har vist meg bilde av en av sine idoler på instagram. Og de har sagt at de syntes at jenta var heldig som hadde det perfekte utseende. Men da har jeg sagt at det er ikke sikkert jenta er like lykkelig. Kanskje har hun liten selvtillit. Eller kanskje hun har få venner. Det fikk jentene mine til å tenke over at de som fremstår som perfekte kanskje ikke hadde et perfekt liv.

  Mannen min og jeg har hele tiden sagt til alle ungene våre at vi verdsetter dem for den personene de er. Og de er alle tre våre edelstener som er perfekt i våre øyne.

  Jeg så på programmet jeg også. Og jeg fikk vondt inni meg over å se hvor liten selvtillit disse jentene hadde. Særlig hun jenta fra Nord Møre som hadde så liten selvtillit til utseende sitt. De har presset seg selv til det ytterste. Og så møter de veggen når de ikke ser at de oppnår det som de mener er perfekt. Stakkars ungdommer;((

  Jeg er enig med deg at tenåringsjenter trenger ikke å få lese at voksne bloggere, voksne på instagram eller voksne på facebook streber etter å se perfekt ut når de reklamerer for at de tar botox, restylane og tar skjønnhetsoperasjoner. Og der har vi voksne et ansvar som forbilder som du sier. For som blogger vet vi aldri om en usikker tenåringsjente plutselig leser bloggene våre.

  Ha en fin fredag;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Advent- og førjulstiden er over oss. Måtte den fylle alle med fred og harmoni.My Profile

 2. Det når jeg ser program som det at jeg priser meg lykkelig for at jeg har tre gutter. Gutter har forventningspress på seg de også, og de vil ta seg bra ut for jentene. De er ikke i nærheten av å jage etter å være perfekt som mange tenåringsjenter er. Eldstemann og nest eldstemann rister på hodet når jenter de kjenner sprøyter inn giftstoffer i ansiktet for å se bra ut.

  Begge våre eldste kjenner jenter som har brukt restylan og botox, og de sier at jentene blir styggere når de har brukt det. Eldstegutten sa en gang etter ei jente som gikk i klassen hans på videregående skole hadde forstørret leppene sine at han aldri i livet ville kysse en sugekopp 😀 Gutten vår skjønte ikke hvorfor ville hun jenta ødelegge seg.

  En usikker tenåringsblogger med lav selvtillit til sitt eget utseende vil oppsøke blogger hvor bloggeren skriver om utseenderellaterte ting. Finner tenåringsblogger en blogg hvor bloggeren skriver om at hun støtter restylane og botox for å gjøre seg pen vil det påvirke tenåringsbloggeren til å tro at det hjelper. Den usikre tenåringsbloggeren vil suge til seg alt det andre bloggere skriver om å bruke restylane og botox for å føle seg penere.

  Vil vi voksne bloggere må fokusere og være bevist på det vi skriver, og vi må fortelle de usikre tenåringsjentene med lav selvtillit på sitt eget utseende sannheten om at når man har en indre skjønnhet vil den automatisk komme frem. Hvordan vi mennesker har det inni oss vil vises utenpå.

  Fin, fin ettermiddag til deg, mannen din og kattene dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

 3. Jeg vil si som Else Marit at det er alt for mye press om å se perfekt ut for tenåringsjenter. Tenåringsjenter ser opp til andre jenter som de mener har et perfekt utseende. Jentene mine og mange av deres venninner er betatt av utseende til Kardeshianjentene, og særlig hun Kim Kardeshian. De misunner livet deres, og hvordan de har det i dagliglivet.

  Som mamma har jeg forklart jentene mine at Kardeshiansøsknene har operert seg, og de sprøyter ansiktet fult av giftstoffer for å se “bra”. De har et konstant press på seg fra sine fans om å se bra ut, og jeg poengterer at det er ikke sikkert at jentene er så lykkelige som det ser ut til. Mine jenter skjønner hva jeg mener.

  Jeg hører når de poster bilder på instagram om hvordan de kommenterer hvis andre venninner får flere likes enn seg selv, og det samme skjer på facebook. Jentene forteller om venninner som er så misfornøyde med utseende sitt at de har bestemt seg for å ta restylan, botox, legge inn silikon og operere på ett eller annet de er misfrnøyd med. Jeg prøver alt jeg kan på å få mine tvillingjenter til å forstå at det er ikke løsningen, og at jentene mine skal være fornøyde med seg selv som de er. Den kroppen de har fått skal de akseptere, og det utseende de har fått skal de lære seg å like. Jeg er streng på å formane dem at man skal ikke si noe negativt om andres utseende, for det sårer den som får kritikk. De skal heller bygge opp under det positive hos venninnene sine som føler de er mislykket eller har komplekser med utseende sitt.

  Presset på sosiale medier blant tenåringsjenter er ikke bra, og noen av venninnene til jentene mine sliter enormt pga at de legger presset på seg så høyt.

  Jentene mine og jeg satt med tårer i øynene når vi så på dokumentaren Sykt perfekt, og jentene mine mente flere av jentene som var med er jenter de ser opp til når det gjelder utseende.

  Du skriver noe viktig når det gjelder voksnes holdninger på facebook, instagram og blogg. Vi voksne skal være de første å tenke på hvilke holdninger og verdier vi profilerer på profilene våre. Hvis jeg hadde hatt blogg ville jeg aldri i livet reklamert for at jeg brukte restylane, botox og at jeg tok skjønnhetsoperasjoner. Det kunne aldri falt meg inn når jeg tenker på at plutselig så sitter den en tenåringsjente som kommer på at hun vil gjøre det samme. Jeg ville hatt dårlig samvittighet hvis denne tenåringsjenta kanskje hadde fått mer inspirasjon til å ta botox og restylan på grunn av meg.

  En fin ettermiddag ønskes deg 🙂

  Godklem fra Irene

 4. Æg såg programmet æg også og æ syns så synd på ungdomman som e med i serien.

  Æg meina dæm har lagt presset på sæg sjøl med å stå frem som perfekt og tel slutt så bli det stopp førr dæm.

  Du kan tru æg e glad førr at æg va ungdom på slutten av 80 tallet og begynnelsa av 90 tallet. Det va dæm som pressa sæg sjøl hardt da også men dæm vi hadd å se opp tel va modella som va avbilda på reklameplakata, modella i ukeblada, modella i reklame på kino og artista vi digga.

  Æg har ikkje så mange ungdomma som vænna på facebook og æg har bærre mine vænna som følgera på instagram. På blogg.no sær æg også det samme som dæg. Derfor har det aldri frista å blogg på blogg.no førr hovedvekta av bloggeran e så sykelig opptatt av kropp og utseende at æg får mark av det.

  Æg syns det e fint at dæm voksne bloggeran som utdanna hudpleiera og makeupartista skriv om det på bloggan sin. Dæm e seriøse bloggera som æg kan lær nåkka av men voksne bloggera som skryt av at dæm sprøyte inn giftstoffa i ansiktet (restylan og botox) har æg ikkje nåkka tel overs førr. Æg bli sjokkert når du fortæl om at dæm rakke ned på dæm som ikkje vil sprøyte inn giftstoffa i ansiktet. Hærregud som blogger kalle du ikkje dæm som e i mot botox og restylan førr stygge skrukketroll. Æg e sjokkert at den bloggeren som skrev det e voksen. Det e ikkje å vær gode rollemodella førr tenåringa som blogge.

  Æg syns innlægget ditt va knallbra skreve og det meina æg 🙂

  Æg ønska dæg ein fin kveld 🙂

  Stor bloggklæm fra mæg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge