PINLIG OPPFØRSEL BLANT VOKSNE I KOMMENTARFELT PÅ SOSIALE MEDIER!

Nyttårsaften døde en 13 år gammel jente pga avmagring pga spiseforstyrrelser. Det viste seg at jenta hadde blitt mobbet på skolen, og mor til 13 åringen hadde flyttet slik at hun kunne begynne på nytt.
 
 
Mor til 13 åringen ble fengslet pga barnemishandling, men ble løslatt. Skole og kommune er nå under granskning!
 
 
I slike saker er det kjempefarlig å forhåndsdømme, men at noe mer har skjedd er i hvert fall sikkert.
 
 
Som tidligere lærer og spes.ped i ungdomsskolen vet jeg at mobbing skjer, og på den skolen hvor jeg jobbet var det strenge regler for mobbing. Hvis vi lærerne overså mobbing, kunne vi risikere å bli politianmeldt, og i verste fall miste jobbene våre. En annen regel som gjaldt ved den skolen jeg jobbet, var at dersom mobbing pågikk var det mobberne som måtte bytte skole! Dersom elevene på skolen hvor jeg jobbet mobbet andre elever, kunne disse elevene bli meldt til barnevernet slik at de kunne gripe inn!
 
 
Det svir i hjertet av hva den 13 år gamle jenta har opplevd av mobbing, og når det gikk så langt som til spiseforstyrrelse, ja da er selv foreldre maktesløse 🙁 Selv foreldre kommer mange ganger til kort, og de greier ikke å hjelpe.
 
 
Jeg som utenforstående i denne saken skjønner at skolen og kommunen ikke har gjort en god nok jobb når de lot mobberne gå på samme skole som jenta! Hvor utrygt er ikke det? Det har kommet frem i ulike medier at kommunen lovte at mobberne ikke skulle gå på samme skole som 13 åringen da de begynte på ungdomsskolen!
 
 
Mor til 13 åringen har stått fram i media tidligere med sin historie, og det er tydelig at hun har kjempet for at datteren hennes skulle ha en trygg og god skolehverdag. I de TV-innslagene jeg har sett er det en mor som innstendig har bedt om hjelp!
 
 
I kjølevannet av denne tragiske hendelsen satt folk på nettet på ulike sosiale medier, og rakket stygt ned på mobberne uten tanke på at at det var unger de rakket ned på!
 
 
De verste som ytret seg i kommentarfelt på ulike sosiale medier var godt voksne mennesker som selv kanskje har unger! Kommentarene som ble skrevet var til å bli mørkredd av! Nå var det plutselig mobberne til denne 13 årige jenta som ble gjenstand for grov nettmobbing!
 
 
Kommer det noe godt ut av det? Svaret mitt er klart nei! Mobbing er over hodet ikke akseptabelt! Skal ungene lære seg at mobbing er uakseptabelt, må de voksne først og fremst være gode forbilder! Det siste voksne skal gjøre er å skrive stygge ting i kommentarfelt på ulike sosiale medier, skrive stygge ting i kommentarfelt på ulike nettaviser som klart går i retning av nettmobbing! Jeg tror ikke moren til denne 13 årige jenta som døde nyttårsaften hadde ønsket at det skulle skje!
 
 
Hvordan kan vi voksne forvente at mobbing tar slutt blant barn- og ungdom, når voksne ikke greier å beherske seg? I mine øyne blir det flaut og pinlig.
 
 
Jeg har forståelse for at folk blir opprørte og sinte når de hører om ei 13 år gammel jente som døde av spiseforstyrrelse som utviklet seg pga mobbing! Det er så ufattelig kjempetrist og tragisk.
 
 
Likevel må vi ikke glemme at “mobberne” som mobbet jenta selv er unger, og de trenger også hjelp fra fagfolk som kan håndtere dette! Det er ikke bare èn familie som trenger hjelp, men flere familier.
 
 
Når det gjelder mobbesaker blant barn- og ungdom kan man sette i gang tiltak, og man har lover og regelverk å forholde seg til hvordan man løser en alvorlig mobbesak. Noen kommuner har bedre lover og regler for hva de gjør i mobbesaker enn andre.
 
 
Det jeg reagerer på i denne saken, er hvordan ansatte på en skole hvor det klart foregår mobbing kan stå frem i media å si: “Hos oss foregår det ikke noe mobbing”, og særlig når foreldre til unger har fortalt om at deres sønn/datter klart og tydelig er blitt mobbet!
 
 
Jeg tror nokså sikkert at siste ord i denne saken ikke er sagt, og jeg tror at det vil komme mye frem på bordet som vi ikke får vite.
 
 
Barn lærer mobbeatferd av voksne! Et annet eksempel på det er heftige nettdiskusjoner høsten 2015 i forbindelse med TV-programmet Farmen!
 
 
Farmen er som kjent et TV-program hvor produsentene klipper og limer alt sammen! Vi TV-seerne får ikke en gang se alt sammen. Inne på Farmen vet vi at det kan oppstå diskusjoner og konfrontasjoner. Farmen kalles også: “Kampen for tilværelsen”. Det er et spill, og noen spiller spillet bedre enn andre. Slik har det vært i alle de år, og slik vil det fortsatt være! Det mange glemmer i den forbindelse, er at vi får ikke en gang se bakgrunnen for hvordan en diskusjon oppstår. Kanskje er det ikke så alvorlig som folk vil ha det til!
 
 
På facebooksiden til Farmen ble jeg personlig skremt! Der satt det godt voksne mennesker som levde seg inn i TV-serien at de ikke tok fem flate øre for å halshugge noen som var av en annen oppfatning enn dem selv! Det var flere av farmendeltakerne som ble hengt ut som mobbere! Dersom noen av de fikk støtte fra andre farmenseere kun den/de som støttet vedkommende få slengt opp i ansiktet at han/hun skulle legge seg inn på mentalsykehus for å få seg mentalundersøkt! Mange av de som skrev slike kommentarer var godt voksne personer.
 
 
Det verste som stod å lese på denne facebooksiden var at flere av deltakerne ble regelrett oppfordret til å gå å henge seg siden de var “mobbere”. Hvis jeg hadde vært datteren til de voksne personene som skrev dette offentlig på en facebookside eller nettet generelt, hadde jeg skjemtes av å kjenne vedkommende!
 
 
Huff! Jeg skjemmes av generasjonen voksne som har så lite å gjøre at de lever seg så mye inn i ett TV-program at de synker så lavt at de skriver slike ting offentlig på nettet, og i hvert fall på en facebookside hvor fult navn og profilbilde kommer frem!
 
 
Ta f.eks. bloggeren Sophie Elise. Hun har jo utført skjønnhetsoperasjoner, hun har tatt silikon, hun har operert nesen sin og hun tar botox og restylane. Sophie Elise selv har fortalt at de verste til å skrive stygge ting i hennes kommentarfelt på bloggen er voksne mennesker som selv har unger. Burde ikke voksne holde seg for god til å sitte å skrive stygge kommentarer i kommentarfeltet hos en 21 år gammel blogger? Jo vil nok de fleste si, men akk dessverre så vanskelig for enkelte som ikke greier å styre fingrene på tastaturet sitt!
 
 
Voksne folk bør virkelig gå inn i seg selv for hvordan man fremstår ovenfor barn- og ungdommer. Det kalles ikke gode forbilder når voksne hamrer løs på tastaturet med stygge kommentarer som regelrett er nettmobbing!
 
 

katt i hjerter

Bildet er lånt fra denne nettsiden: http://www.imagenesdeamor.cc/frases-de-amistad/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “PINLIG OPPFØRSEL BLANT VOKSNE I KOMMENTARFELT PÅ SOSIALE MEDIER!

  1. Bra skrevet.

    Jeg tenkte på dette selv like etter nyheten om jentas dødsfall ble kjent på nyhetene, for jeg leste også noen serdeles stygge kommentarer som handlet om mobberne. Selv om jeg er motstander av mobbing var det mobbing av mobberne som skjedde, og da vi like langt spør du meg. En evig runddans som ikke er forenelig i en slik sak.

    På ungdomsskolen der jentene mine går har de strenge regler for mobbing, og skolen kan melde mobberne til barnevernet hvis de oppdager at det foregår mobbing. Jeg som mamma til to tenåringsjenter vil være et godt forbilde for jentene mine. Det kunne aldri falt meg inn å sitte og skrive stygge og nedlatende kommentarer som kunne bli sett på som mobbing på en diskusjon på en facebookgruppe eller i et kommentarfelt på en blogg, for det ville jeg ikke ha utsatt jentene mine for. På skolen hvor jentene mine går har det vært flere foreldremøter hvor temaet har vært sosiale medier, og lærerne har påpekt at vi som er foreldre skal være gode forbilder for tenåringene våre.

    Ungene våre lærer av oss, og hvis vi som er foreldre opptrer negativt på sosiale medier vil ungene tro det er greit. Det er det ikke.

    En fin ettermiddag ønskes dag 🙂

    Godklem fra Irene

  2. Råbra skrevet snuppa;)) Jeg syntes det var bra at politiet gikk ut og ba folk slutte med å rakke ned på ungene som mobbet jenta. I et lite samfunn kunne dette blitt katastrofalt på sikt. Og det oppstår spekulasjoner og rykter som ingen er tjent med.

    På plassen hvor dette skjedde kjenner de fleste hverandre. Og blir noen hengt ut offentlig på nettet skjønner de fleste hvem det er.

    Jeg syntes det var fælt når jeg hørte at noen hadde kalt mobberne for barnemordere. Og det syntes jeg var fælt å høre at noen hadde skrevet offentlig på nettet. Hvem synker så lavt at de skriver sånt på nettet? Jeg skjønner det ikke. Og sånne uttalelser er mobbing på lik linje som det den avdøe jenta dessverre opplevde.

    Voksne er ille på nettet når de uttaler seg seg. Det så vi eksempler på i forbindelse med terrorangrepet i Paris i november. Voksne rakket ned og mobbet muslimer som gruppe.

    Saken med den døde 13 åringen er tragisk og trist;(( Jeg håper de ansvarlige som ikke har gjort jobben sin blir sparket fra jobbene sine. De har ikke fulgt loven.

    Ha en fin fredag;))

    Stooor klem fra Else Marit
    Else Marit recently posted..Advent- og førjulstiden er over oss. Måtte den fylle alle med fred og harmoni.My Profile

  3. Tomlene opp for det du har skrevet. Jeg kunne ikke være mer enig, og det er flaut på de voksnes vegne når de lurer ut av seg stygge kommentarer myntet på de som mobbet den jenta som døde 🙁 Hva skulle det være godt for?

    Jeg skjønner så mye at de som har sett saken på nyhetene blir forbanna når de hører at jenta har blitt mobbet, og at moren til jenta har prøvd å stoppe mobbingen. Det blir helt feil å uttale seg på offentlige kommentarfelt å kalle ungene som var involvert i mobbingen av jenta for barnemordere. Da mener jeg at de som skrev de kommentarene der selv er nettmobbere, og de er ikke noe bedre enn ungene som mobbet.

    Har du unger så holder du deg for god til å ytre deg på den måten offentlig i kommentarfelt samme om du aldri så mye er provosert.

    Jeg håper at hele skolesystemet kan ta lærdom av denne hendelsen, og at skole og kommuner kan utarbeide enda bedre rutiner når det gjelder mobbesaker. Når vi som er foreldre medler i fra om mobbing forventer vi rask saksgang fra skolen og kommunen. Vi ønsker å skåne ungene våre for mer ubeahg.

    Fin, fin ettermiddag til deg, mannen din og kattene dine 🙂

    Klem, klem fra Mona Elsiabeth
    Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

  4. Æg synens synd på mora tel ho jenta som døde. Tænk å vær maktesløs tel at dattra blei mobba og sleit med spiseforstyrrelsa på grunn av det. Æg trur ho mora har prøvd alt å hjælpe datra si og når ho har fløtta som ho har gjort e det førr at datra sku få det bedre.

    Unga lære av voksnan og dæm lære atferd av dæm som e voksen. Hvis unga høre at foreldran snakke stygt om andre vil ungan ta etter og tru at det e sånn det ska vær. Det samme på nettet også. Hvis foreldre kommentere stygt i kommentarfelt vil ungan tru at det e sånn det ska vær førr dæm voksne gjør det.

    Æg trur at de e voksne menneska som har kalt dæm som har mobba ho jenta førr barnemordera førr det e ikkje et typisk ord unga skriv.

    Æg bli førbanna når æg ser ka voksne folk skriv hatske og stygge kommentara på forskjellige facebooksida og på sosilae media. Dæm e ikkje nån forbilda.

    Æg ønska dæg ein fin kveld 🙂

    Stor bloggklæm fra mæg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge