EN MAGISK MED STOR “M” YOGAOPPLEVELSE OG OVERNATTING I NIDAROSDOMEN :)

28.07 – 04.08.2018 foregår det Olavsfestdagene i Trondheim. Dette foregår hvert år, og har forskjellige temaer. Det er historisk marked, aktiviteter for barn, kirkelige aktiviteter, gudstjenester, kirkekonserter, utendørskonserter, temaer m.m. 
 
 
29.07 er det Olsokfeiring til minne om Olav Den Hellige som falt i slaget på Stiklestad. Til Trondheim kommer det pilgrimmer fra hele Norge og andre land. De går de forskjellige pilegrimsledene til Trondheim. På vei inn til Nidarosdomen stopper pilgrimmene på Lian hvor folk i Trondheim kan følge med ned til sentrum. Videre på vandringen sin stopper de i Lo Kirke på Sverresborg, deretter Ilen Kirke og Hospitalskirken før de vandrer mot Nidarosdomen.  for å være med på en pilegrimsgudstjeneste. Når pilgrimmene kommer til Nidarosdomen er de med på en pilegrimsgudstjeneste. 
 
 
Etter pilegrimsgudstjenesten har det pleid å være tidebønner og sanger gjennom hele natten til ulike klokkeslett. Som korsanger har jeg vært med på det i 2002, og det var en kjempestor opplevelse! Selv var jeg med kun med frem til midnatt før jeg dro hjem og sov hjemme. Dette kalles for Olavsvaka. 
 
 
I år prøvde Nidarosdomen noe helt nytt. Det var yoganatt sammen med korsang og orgelmusikk gjennom natten. De som ønsket kunne få overnatte i Nidarosdomen. Mannen min og jeg bestemte oss for å delta på dette, for begge to liker godt yoga 🙂 
 
 
Kl.23.00 overvar vi pilegrimsgudstjenesten. Etter gudstjenesten ble det ordnet i stand i området ved rosevinduet i Nidarosdomen for yogaøktene. Jeg ble positivt overrasket over hvor mange som hadde valgt å bli med på yoganatten i Nidarosdomen. Det måtte være godt over 200 stk. Vi fikk velge oss plass i hele kirkerommet. Noen valgte å legge seg ved høyalteret, noen ved samiske alteret og noen ved tårnfoten. Mannen min og jeg fant oss en soveplass hvor vi også kunne se yogainstruktøren.
 
 
Før den første yogaøkten begynte leste presten noen Bibelvers som går på det med kroppen, fylle kroppen med ro og harmoni og at kroppen vår er tempelet for vår tro. 
 
 
Kl.01.00 – 02.00 var første yogaøkten. Målet for den yogaøkten var å finne hvile samt komme hjem i oss selv. Det var oppmerksomhet på pusten og myke bevegelser. Under hele yogaøkten vekslet organisten og Nidarosdomens Oriatoriekor på å spille og synge. 
 
 
Kl.02.00 – 03.00 kunne de som ønsket være med på en stille meditasjon/bønn i et av Nidarosdomens kapeller. Nidarosdomens Oriatoriekor fremførte flere korverk med tema fra hele Jesus sitt liv fra fødsel til korsfestelse, død og oppstandelse på ulike steder i Nidarosdomen. Mange ble liggende og slappe av på madrassene. Det er vanskelig å beskrive opplevelsen av det hele når man opplever å ligge og halvsove til korsanger sunget av Nidarosomens Oriatoriekor. Jeg må si det var en kjempestor og fantastisk opplevelse 🙂 
 
 
Kl.03.00 – 04.00 var det nok en gang yogaøkt. Denne gangen en Nidrayoga som kalles en yogisk søvn. Det er egentlig en avspenningsteknikk som tilrettelegger kroppen og sinnets naturlige ro. Jeg sovnet ca. 25 minutter ut i yogatimen 🙂 Jeg sov til kl.06.00, og den siste timen før vi ble vekket lå jeg og tok inn sanseinntrykkene. Tror ikke helt at jeg forstod hva jeg hadde vært med på. 
 
 
Kl.06.45 ble vi vekket på en ubeskrivelig måte som bare fylte kroppen min med ro. Vi ble vekket av “Gong-gong”. Selv tuslet jeg ned på toalettet, og jeg kom i kontakt med andre som hadde vært med på yogaovernattingen i Nidarosdomen. De var overveldet av opplevelsene og sanseinntrykkene. 
 
 
Kl.07.00 – 08.00 var det duket for morgenyoga. Det var en yoga hvor de hadde med “gong-gong”. Gong har sin opprinnelse i China, og ble brukt i Østen i flere hundre år – både i forskjellige ritualer og som musikkinstrument. Gong lager lyder av forskjellige frekvenser som vibrerer lenge og skaper lydbølger. Derfor mange opplever lyder fra gong som både fascinerende og magisk. Gong kan brukes samme med andre musikk instrumenter, også brukes mye i yoga, både for avspenning og meditasjon. Gong kan også brukes i terapi, både alene eller med kombinasjon med andre terapier. Gong spilles for å hjelpe til å utføre øvelser (f.eks da det trengs utholdenhet), samt for å forsterke effekten av yogaøvelser / meditasjoner.  Det spilles også myk gong under avspenning etter yogaprogram.
 
 
Da morgenyogaen ferdig dro mannen min og jeg hjem. Vi hadde nok ikke helt forstått hva vi hadde vært med på, for det var en kjempestor opplevelse 🙂 Personlig regner jeg meg som kristen, for jeg tror på Jesus Kristus som er Guds sønn. Når Nidarosdomens Oriatoriekor sang sangene sine var det en kjempesterk opplevelse for meg <3
 
 
Min beskrivelse av yoganatten i vår Nasjonalhelligdom var magisk med stor “M”! Jeg måtte bli 51 år gammel før jeg kunne fortelle at jeg faktisk har overnattet i sovepose i selveste Nidarosdomen 🙂 Til dere som lurer så er svaret: “Nei, jeg så ingen munk” 🙂 Ha, ha, ha 🙂 
 
 
Nå er det sikkert mange som mener at yoga ikke har noe å gjøre i kirkerommet, for mange forbinder yoga med Budismen.
 
 
Personlig synes jeg det er kjempeflott at Kirken utvikler seg i takt med folket. Det er på den måten at kirken kan bli en kirke for folket, og klarer kirken det vil flere få et positivt syn på den Kristne tro <3 🙂
 
 
I vårt samfunn i Norge er yoga brukt som en avspenningsteknikk og en treningsform. Yoga er i dag tilpasset vårt samfunn, og for oss i Norge har den ikke noe med religion å gjøre! Det er ikke å stikke under en stol at mange av de som holder på med yoga har fått en bedre helse og blitt mykere. I vårt samfunn brukes yogaen som en helsegevinst. Ikke som religion! To stk jeg kjenner godt er yogainstruktører, og de sier klart og tydelig at yoga over hodet ikke er religion. Det er blitt en treningsform med fokus på helse og egenpleie. Bibelen oppfordrer oss til å ta vare på kroppene våre! I dagens stressende samfunn fylt av mas og jag, er det kjempeflott at en slik treningsform finnes. 
 
 
Jeg la bort mobiltelefonen den natten, og tok den ikke frem før i går morges. Derfor fikk jeg ikke tatt egne bilder, men jeg fikk lov til å bruke et par av mannen min sine bilder som han tok som jeg selv ønsker 🙂 Håper dere liker bildene 🙂 
 
 

Orgelpipene og det kjempefine rosevinduet i Nidarosdomen 🙂 

 
 

Morgenyoga søndagsmorgen 29.07.2018 🙂 

 
 

Morgenyoga i Nidarosdomen etter en natt på madrass og i sovepose på steingulvet i Nasjonalhelligdommen vår gjorde underverker på kroppene våre 🙂 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 thoughts on “EN MAGISK MED STOR “M” YOGAOPPLEVELSE OG OVERNATTING I NIDAROSDOMEN :)

 1. Det måtte være en stor opplevelse å være med på. Og jeg forstod det på deg da vi chattet på facechatten at du satt igjen med mange inntrykk. Åh herregud så råartig å få overnatte i Domen da;)) Det hadde vært råartig og blitt med. Men jeg hadde en avtale med ene storesøsteren min.

  Jeg synes det er råbra at kirken åpner for yoga og i hvert fall Nidarosdomen som kanskje har en mer stivere holdning på hva som skjer i i kirka.

  Ha en råfin kveld snuppa mi;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..En liten oppdatering med bilder;))My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for en kjempekoselig kommentar fra deg Else Marit vennen <3 🙂

   Ja, gjett om det var! Man vet liksom ikke at man har vært med på noe stort før etter det er ferdig, og etter at inntrykkene har sunket inne. Var bevisst at jeg ikke skrev noe på facebook den kvelden om at jeg skulle være med, for jeg la fra meg mobilen, og det var bevisst fra min side. Jeg ville være til stede med hele meg uten forstyrrelser. Det gjorde det hele at jeg var mer åpen og bevisst under yogaøktene samt at jeg klarte å ta innover meg det koret sang. Være i opplevelsen med hele sinnet var viktig for meg den natten 🙂

   Jeg synes også det er kjempebra at kirken åpner dørene for yoga, for det står faktisk flere steder i Bibelen om det å ta vare på kroppen sin, det å stoppe opp og ta innover seg sanseinntrykk.

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg <3 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 2. Jeg leste i avisen at det skulle være yoga i Nidarosdomen. Det hadde vært moro å være med på. Moro å lese hva du syntes om opplevelsene du hadde 🙂 Hvis jeg ikke hadde vært på hytta ville jeg blitt med på yogaen for jeg synes det er deilig med yoga 🙂

  Vi koser oss på hytta i Ålen og vi har vært mye sammen broren og familien hans og søsteren min med familien hennes 🙂 Nå er det så varmt at jeg har ikke ork til å være ute i sola. Viftene står og går hele tiden.

  Jeg ønsker deg og dine en fin tirsdag 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene S: Tusen takk for kjempefin og koselig kommentar 🙂 Hvis du er hjemme neste år, og hvis det blir en slik yoganatt da anbefaler jeg på det varmeste at du blir med 🙂 Det er en kjempestor opplevelse som bare må oppleves. Jeg kan ikke beskrive det, for det var så mange inntrykk 🙂

   Høres kjempekoselig ut å være på hytta, og jeg håper virkelig at dere koser dere 🙂 Vi har hatt det kjempeherlig hos oss. Det var egentlig klamheten som var det verste, og ikke varmen.

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂 Kos dere på hytta fortsatt 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 3. Yoga i domkirken i Trondheim? Jeg trodde det først av tull da du skrev det på profilen din på facebook men så gikk jeg inn på hjemmesiden til Olavsfestdagene og leste det selv.

  Ikke noe er som en herlig yogatime etter middagen 🙂 I domkirken med overnatting og yoga da. Mer tilrettelagt for opplevelse går det ikke an å bli.

  Det var kjekt å lese om det du og mannen din var med på 🙂

  Fin, fin kveld ønskes deg, mannen din og kattene dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for kjempefin kommentar fra deg 🙂

   Ja, du leste riktig. Da jeg leste det i en annonse for Olavsfestdagene og på Adressa.no satt jeg bare og måpte, for jeg trodde ikke det jeg leste.

   Jeg har begynt å like yoga mer og mer, men kan ikke gjøre øvelsene som belaster håndledd (siden jeg har totalt utslitte håndledd), og øvelser som belaster hælene. Da velger jeg andre øvelser, og fokuserer på pusten og avspenning. Selv om yoga ikke er skadelig er det hardt for håndleddene å stå på knærne med hendene i gulvet, og noen øvelser er direkte vonde å gjøre pga for mye belastning på hælene.

   Likevel er yoga avspenning for kropp og sjel.

   Mannen min går på yoga han. Han trenger yoga for å bli mykere i kroppen pga ryggen sin.

   Det var en opplevelsesrik natt, og jeg satt igjen med mange opplevelser, og det tok nesten hele søndag før jeg kunne fortelle hva jeg hadde opplevd.

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

   Purr, purr, og stor bloggklem fra Toril og kattene

 4. Takk for at du delte opplevelsene fra yoganatten du var med på i Nidarosdomen. Jeg synes at Nidarosdomen er ubeskrivelig mektig å komme inn i, men en natt med yoga i Nidarosdomen må ha vært ubeskrivelig for alle dere som var med. Nå kjenner jeg at jeg blir litt misunnelig her 🙂

  Jeg ønsker deg en fin sommerkveld 🙂

  Stor bloggklem fra Gry
  Gry recently posted..Adventstiden skaper stemning og forventning 🙂My Profile

  • Gry: Tusen takk for kjempefin kommentar fra deg 🙂 Det var en kjempestor opplevelse å få være med på. Mektig først og fremst fordi det var i Nidarosdomen 🙂 Det tok nesten hele søndag for meg å forstå hva jeg hadde vært med på og hva jeg hadde opplevd 🙂 De hadde lagt alt til rette for stemningen skulle bli en del av opplevelsen med talglysene. Nidarosdomen ble ikke mindre mektig etter en slik natt 🙂

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

   Purr, purr, og stor bloggklem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge