TERNINGKAST 6 FOR SOPHIE ELISE SIN BOK “FORBILDE” :)

I sommer har jeg brukt tiden på å lese bøker, og jeg er den som blir slukt opp i ordenes verden når jeg leser bøker. Når jeg åpner permen på en bok så blir jeg dratt inn i forfatterens verden med sin ordkunst.
 
 
Jeg liker kjempegodt å lese selvbiografier, romaner, krim og bøker som handle rom psykologi.
 
 
Etter jeg ble ferdig med Roy Jacobsen sin bok “De Usynlige” begynte jeg på boken “Forbilde” som Sophie Elise har skrevet.
 
 
Jeg åpnet boken med et åpent sinn, og ville ikke ha skylapper på meg. Det ikke ikke lang tid før boken slukte meg inn i Sophie Elise sin tenåringsverden som 15-16 åring.
 
 
Jeg satt med en følelse at jeg ville hoppe ut av boken og gi unge Sophie Elise en stor klem, og jeg ville fortelle henne: “Du er god nok som du er <3 :)” og “Hei! Jeg ser deg som den flotte tenåringen du faktisk er!”
 
 
Selv har jeg jobbet som ungdomsskolen, og elevene jeg hadde var i alderen 13 – 16 år. Har også vært trener på turngruppe for gymnaster som var i alderen 13 – 17 år.
Gjennom boken “Forbilde” så jeg for meg noen av elevene jeg var lærer for og ungdommene som jeg var trener for som jeg husker var ekstremt opptatt av utseendet sitt i forhold til mange andre på sin alder. Kanskje var det et skalkeskjul for et deres usikkerhet, lav selvtillit og lavt selvbilde? Flere ganger mens jeg leste boken spurte jeg meg selv: “Hvorfor så jeg ikke de usikre ungdommene?”
 
 
Jeg så dem ikke fordi de sendte ut signaler om at de hadde det kjempebra gjennom klesstil og sminke, og det førte til at jeg som voksenperson trodde på dem. Ville det være å trenge seg på deres private sone? Dette er spørsmål jeg aldri vil få svar på.
 
 
Som voksen å lese boken “Forbilde” av Sophie Elise åpnet boken øynene mine at jeg vil være en ansvarlig voksenperson i arbeid med ungdommer. Blant en gruppe med ungdommer finnes det 1 eller 2 Sophie Elise. Disse ungdommene må bli sett på et tidlig tidspunkt før det går for langt.
 
 
Det er slett ikke sikkert vi voksne når inn første gang, men tørr vi å ta opp kampen, er jeg 100% sikker på at de usikre ungdommene slipper oss inn. Alt handler om gjensidig tillit!
 
 
Spophie Elise skriver kjempebra, og hun kan evnen i å ta oss lesere med inn i selvbiografien sin. I boken skildrer hun et speil, og jeg får følelsen av at jeg er speilet hun forteller historien til. Neste øyeblikk sitter jeg som voksenperson ved siden av Sophie Elise, og jeg lytter til det hun har å fortelle.
 
 
Jeg leste ut boken på litt over 2 dager, og når jeg begynte å lese klarte jeg ikke å legge fra meg boken.
 
 
Voksne personer som har relasjoner til ungdommer bør så absolutt lese boken “Forbilde” for å få en større forståelse hvordan tenåringene kan skape seg en falsk fasade gjennom å fokusere ekstremt på utseendet! Boken “Forbilde” setter ord på ting som mange tenåringsjenter kan slite med særlig i dagens samfunn hvor det er mye kroppspress i sosiale medier.
 
 
Jeg gir boken til Sophie Elise en terningkast 6, og jeg anbefaler boken til voksne på min alder! Boken kan mer enn gjerne leses av en jente på 16 og en voksen på 52!
 
 

Boken “Forbilde” som Sophie Elise har skrevet, er en bok som kan leses av folk i alle aldre 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “TERNINGKAST 6 FOR SOPHIE ELISE SIN BOK “FORBILDE” :)

  • Mona Elisabeth: Den kritikken hun fikk for boken i avisene var vel fortjent, for i boken blir i hvert fall jeg personlig som leser revet med, og jeg som har jobbet så mye med barn og ungdommer gjennom årene ser for meg noen av de ungdommene som kanskje var en Sophie Elise.

   Ønsker deg en kjempefin søndag <3 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

  • Ligaya: Tusen takk for kjempefin kommentar fra deg.

   Personlig likte jeg boken “Forbilde” av Sophie Elise, og jeg mener hun fremstår som 100% ærlig i boken. Kjente jeg ble irritert på lærerne hennes som ikke så den utrygge og usikre Sophie Elise.

   Noen av hennes nære voksenpersonen burde tatt jobben med å nå inn under skallet slik at de forstod at hun tok på seg en såkalt perfekt ytre fasade for å skjule sin innvendige usikkerhet.

   Det er lett å være etterpåklok, og jeg selv kjente jo igjen noen av de ungdommene jeg har jobbet med som kanskje var en usikker jente bak en perfekt utseende.

   Ønsker deg en kjempefin søndag <3 🙂

   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

 1. Jeg er enig med Ligaya at det var en råfin bokanmeldelse;))

  Som lærer og voksenperson er det viktig å se eleven rundt oss. Vi lærere mener selv at vi er flinke til å se alle elevene. Men du skriver at vi vet ikke om det er en Sophie Elise blant elevene. Den setningen rørte ved meg.

  Takk for tipset av bok 🙂

  Ha en råfin kveld snuppa mi;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Passert midten av februar og jeg har vinterferie;))My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding Else Marit-vennen <3 🙂

   Jeg som har jobbet så mye med barn- og ungdommer gjennom alle år kjenner igjen "Sophie Elise jenta" i noen av ungdommene jeg har hatt. Noen av dem var kjempeopptatt av sminke, utseende og klær, og noen forandret nesten personligheten sin når de sminket seg.

   Jeg kjenner nesten litt skyldfølelse for at jeg ikke tok meg mer eller bedre tid til å prøve å nå inn under lagene for å prate mer med dem. Det kommer av at de kanskje sender feil signal til de rundt om at de har det bedre enn hva de egentlig har.

   Ønsker deg en kjempefin søndag <3 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 2. Det er fint at du som en voksen skriver din mening om boken, for jeg tror mange voksne kanskje tenker at boken som Sophie Elise har skrevet ikke egner seg for voksne.

  Jentene har lest boken, og det første de sa var at boken passt for voksne.

  Fint blogginnlegg 🙂

  Du må ha en fin dag 🙂

  Go’klem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding på bokomtalen 🙂

   Boken har ingen aldersgrense, og egner seg for alle aldersgrupper. Jeg som har jobbet så mye med barn og ungdommer i mange år kjente igjen noen av ungdommene som kanskje var en Sophie Elise type. Husker jo at noen få av disse jentene var ekstremt opptatt av utseende sitt. De stod foran speilet i garderobene og speilet seg. Det var ikke måte på. De var mer opptatt av utseendet sitt enn sine jevnaldrende venninner.

   Hvorfor tok jeg meg ikke mer eller bedre tid til å prøve å nå inn under lagene deres for å få høre hvordan de kanskje egentlig hadde det.

   Ønsker deg en kjempefin søndag <3 🙂

   Purr, purr, stor klem fra Toril og kattene

  • Margrethe: Tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding 🙂

   Når jeg ønsker å gi tilbakemelding om boken “Forbilde” gjør jeg det ut fra et generelt grunnlag. Jeg legger fra meg skylappene.

   Hennes opptatthet av utseende og operasjoner skyldes jo usikkerhet, og hadde noen voksenpersoner tvunget seg inn under skallet på Sophie Elise tror jeg kanskje hun kunne fått hjelpe mye tidligere.

   Fra min jobb med barn og ungdommer så jeg jo noen ungdommer som var mye mer opptatt av utseendet sitt enn sine jevnaldrende, og jeg så hvordan de brukte sminke og klær for å få status i venninnegjengen. Det er da jeg skulle ha tatt meg bedre tid til å virkelig turt å gå under huden på dem for å få vite hvordan de hadde det. Kanskje var det noen som hadde en så lav selvtillit at de brukte utseende som et skalkeskjul for å virke selvsikker.

   Slike ungdommer gir et feil signal som voksenpersoner ofte mistolker.

   Ønsker deg en kjempefin søndag <3 🙂

   Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge