ÅNDSVERKLOVEN OG BILLEDPUBLISERING PÅ INTERNETT!

De siste dagene har det herjet en kraftig debatt i Norske media om at det ikke er lov til å legge ut bilder av sine barn f.eks fra 1.skole dag på nettet.
 
 
Se følgende link fra Dagbladet 20.08.2010:
 
 
http://www.dagbladet.no/2010/08/20/nyheter/skole/innenriks/utdanning/skolepolitikk/13038189/
 
 
Det er kjempeflott at Åndsverkloven og Lov om personvern finnes med tanke på å verne ungene. Jeg skjønner hensikten kjempegodt. Det er jo fordi det er forbudt å offentligjøre bilder av andres unger uten tillatelse fra andres ungers foreldre på nettet.
 
 
Dette handler ikke om at det er forbudt å legge ut bilder av sine egne barn på facebook eller andre nettsteder. Tar du et bilde hvor bare din egen sønn eller datter er med på bildet, og hvor ingen andre barn er med på bildet står du fritt til å legge det ut siden det er du som foreldre som bestemmer hvilke bilder av dine egne barn som skal publiseres på din egen facebookprofil! Det står ingenting i Åndsversloven om at man ikke har lov til å legge ut bilder av sine egne barn!Derimot hvis det er andre barn med på bildet er man pliktet spørre om tillatelse før man legger publiserer bildet på facebook.
 
 
Ingen kan nekte foreldre å legge ut bilder på sin egen facebookprofil hvor bare deres egne barn vises på bildet! Hvis du tar et bilde av din sønn eller datter på første skoledag, og det er andre barn med på bildet er et godt råd å beskjære bildet slik at det kun er bare din sønn eller datter som er med på bildet! Dermed ungår du at du legger ut bilder hvor andres barn er med på bildet.
 
 
De fleste av oss Nordmenn er med på facebook, og mange av oss velger å la kun de aller nærmeste familie, slekt og de nærmeste vennene få tilgang til våre private bilder. Det finnes innstillinger på facebook hvor man kan velge hvilke facebookvenner som kan få se ens egne private blider.
 
 
Jeg mener at vi skal ikke være for hysteriske, men Åndverkloven og Lov om opphavsrett er til for å sikre rettighetene til oss som er på facebook eller andre nettsider som f.eks blogg! Dette har også med personvern å gjøre.
 
 
Selv har jeg flere venner og familiemedlemmer som har unger. Jeg spør alltid foreldrene om lov til å legge ut bilder på facebook eller blogg. I de aller fleste tilfeller har vennene mine sagt ja uten noe problem. Noen har sagt ja, men lag et fiktivt navn og alder på deres unger slik at identiteten deres ikke kommer fram, og noen få har sag nei. Åndsverkloven gjelder også bilder du måtte ta av dine venner. Hvis du publiserer et bilde på facebook eller blogg av din venninne uten å spørre henne er ikke det lov.
 
 
Jeg har selv venner som sier ja til at jeg kan legge ut bilder av dem (på facebook eller blogg) med fullt navn under, jeg har venner som har bedt meg om å skrive et fiktivt navn på dem (jfr. Lov om personvern), og jeg har venner som har sagt nei til at jeg publiserer bilder av dem på facebook.
 
 
Jeg er litt redd for at det kan bli en tendens til barnepikementalitet. Med det mener jeg at de som har tilgang til dine bilder på facebook eller de som leser bloggen blir mistenksom til at man f.eks ikke har tillatelse til å publisere bilder av unger. Det blir fullstendig feil!
 
 
Jeg vet det finnes mange hevngjerrige og syke mennesker på internett som er villig til å gjøre livet surt for andre f.eks ved å anmelde personer som har lagt ut bilder av unger på nettet. Jeg har hørt om f.eks bloggere som har opplevd at utenforstående har rarpportert inn bloggen deres pga bilder. Da mener jeg dette har utviklet seg totalt feil! Det er kun den enkeltes facebookbruker eller blogger selv som vet om han/hun har spurt om lov til å legge ut bilder på sin facebookprofil eller blogg!
 
 
Vi må for all del passe på å ikke bli for paranoide og tolke loven by the book! Loven sier ingenting om at det ikke er lov til å legge ut bilder av sine egne barn alene på et bilde på facebook eller blogg. Da mener jeg at det er du som forelder som selv bestemmer over hva du vil publisere av dine egne barn!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 thoughts on “ÅNDSVERKLOVEN OG BILLEDPUBLISERING PÅ INTERNETT!

 1. Åndsverkloven er ganske streng når det gjelder å ta bilder av andres barn uten å spørre, og også når det gjelder å legge ut bilder av andre uten å spørre om tillatelse. Årsaken til det er pga barneporno og pedofili.

  Selvsagt har foreldre lov til å publisere bilder av sine egne barn som de vil, men da er det viktig å tenke på at det ikke er andre barn med på bildet. Et godt tips slik du sier å beskjære vekk slik at kun ditt barn blir med på bildet som du ønsker å publisere.

  På facebook har jeg bare min nærmeste familie og de aller, aller nærmeste venner som får se mine private bilder f.eks av ungene. På bloggen legger jeg ALDRI ut bilder av familien eller barna mine. Det er fordi vi har en voksen blogger som blogger på blogg.no som jeg vet har stjålet både bilder, kommentarer fra andres blogger. Gleden over å få se barna mine får hun ikke!

  Det gjelder å være forsiktig å publisere bilder på internett.

  Jeg er en smule paranoid, og det har jeg god grunn til å være etter å ha erfart internettbrukere som har stjålet videoblogger, bilder, kommentarer og forfalsket kommentarer i ren hevneaksjon!

  Ha en super søndag vennen min! Tusen takk for mailen du videresendte til meg i går. Jeg er ikke overrasket!

  Stor klem fra Catzy

 2. Interessant tema dette her. Debatten har satt fart på det å publisere bilder på facebook og på nett generellt.

  Det er mange som burde tenke seg om både en og to ganger før de publiserer bilder på facebook. Hvis folk søker meg opp på nettet vises kun profilbildet mitt, men ikke vennelisten min. De som finner meg kan kan adde meg ved en legg til som venn knapp.

  Slik som deg Catzy har jeg satt innstillingene på mine private bilder til å gjelde kun familie og enkelte venner. Ikke perifere venner.

  Det blir for lett hysteri når slike saker tas opp. Tenk på hvor mange ganger vi alle sammen stolte har vist fram albumene våre til familie og venner? Er det forbudt?

  Selvsagt skal vi være forsiktige å publisere bilder på nette. Det er ikke alle som vi ha bilder av barna eller seg selv på nettet. Personvern er viktig når vi er brukere av internett. Hvorfor er det mange som har et nicknavn på f.eks bloggene sine? Jeg har jo deg Hakrilas, Catzy og Ofmariel som venner på facebook. Dere vet hva jeg heter til for- og etternavn. Dere har fått innblikk i min verden, sett bilder av barna mine etc. Når jeg i tillegg er deres bloggvenn forventer jeg at dere holder tett om min identitet. Dette kalles tillit. Hvis dere hadde brutt det, hadde jeg blitt sint og skuffet på dere. Denne problemstillingen kommer også fram under personvernloven. Det vil si mine rettigheter.

  Du får ha en fin søndag.

  Bloggklem fra Grynet

 3. Viktig tema ja, men må innrømme at jeg ikke helt har fulgt med på debatten.

  Jeg legger heller ikke ut bilder av ungene mine på bloggen, men det er fordi de ikke vil selv (de er 15 og 17,5 år).
  Jeg er nok litt naiv over alt som foregår på nettet og har heldigvis ikke opplevd noe enda, slik som deg og Catzy, men synes det er skremmende. En må virkelig passe seg ja.

 4. Aller først gratulerer så mye med dagen;)) Du får kose deg så mye på bursdagen din.

  Jeg har heller ikke fulgt så mye med i debatten om dette her. Alle vi som bruker internett på en eller annen måte vet jo at vi ikke skal legge ut bilder av andre barn eller andre uten at de blir spurt først.

  De kan ikke nekte meg å legge ut bilder av mine egne unger på facebook så lenge det ikke er andre unger med på bildet.

  Jeg har sagt i fra til familie og venner at jeg ikke vil at bilder av ungene mine blir publisert på facebook uten at de spør meg på forhånd. Hvis de publiserer bilder av ungene mine skal de ikke tagge navnene på dem. Eldste sønnen vår er på facebook, og han vil ikke bli tagget hverken av familie eller kamerater.

  Det samme gjelder bilder som familie og venner tar av meg også. Jeg vil ikke at bilder på meg skal bli offentligjort på facebook eller bogg uten at jeg blir spurt på forhånd. Ikke vil jeg at navnet skal bli offentliggjort heller. De av familie og venner som får lov til å legge ut bilder av meg skal enten bruke nicknavnet mitt eller la være å skrive navn under bildet. Personvernet er en lov som gjelder for alle, og den skal alle som er på internett forholde seg til!

  Ungene våre får grundig dataopplæring på skolen sin, og hvert skoleår blir de innprentet om å følge Åndsverkloven/lov om opphavsrett og personvernloven. Jeg tror det er flere voksne enn unger som bryter disse lovene. Det har jeg i likhet med Hakrilas og Catzy vært vitne til selv.

  Jeg har f.eks sett at voksne bloggere har stjålet personlige videoblogger fra andre bloggere, og på Hakrilas sin blogg var det en kommentar fra en av Hakrilas sine bloggvenner som ble stjålet og forfalsket. Vedkommende som stjal den kommentaren omgjorde kommentaren og signerte med Hakrilas sitt navn! Noe så motbydelig og frekt gjort! Dette fortalte jeg sønnen min som nå går i 10.klasse, og han ble sjokkert. Det første han sa var at dette var forbudt, og han refererte til denne åndsverksloven som er klar og tydelig. Ingen har lov til å kopiere kommentarer, bilder, videoblogger fra en privat blogg. Det er bloggeier sin eiendom! Jeg har lest på nettet at folk er blitt anmeldt pga å ha tråkket i salaten.

  Ha en knallfin dag, vennen, og ikke minst ha en super bursdag;=)

  Stor klem fra Ofmariel

 5. Det er bra at slike debatter kommer opp for dagen, for det hjelper flere til å bli bevist på bruken av bilder som folk legger ut uten å tenke seg om. Jeg tenker med skrekk og gru på alle de festbildene som unge jenter publiserer på f.eks facebook etter fest.

  Hva er da et uskyldig bilde av en 1.klassing på sin første skoledag? Dette er alle foreldres store øyeblikk å se ungen sin begynne på skolen. Hvis det er så forbudt som man vil ha det til får man heller ta bilde av kun sin egen unge. Da er man sikret å ikke bryte med åndsverksloven og personvernloven.

  Som mamma er jeg også streng med at andre skal spørre om lov før de legger ut bilder av ungene mine. Dette er min rett for å beskytte ungene mine! Jeg vil ikke at bilder av mine unger skal havne i hendene på syke mennesker. Ja, det finnes så mange syke mennesker som befinner seg på internett, og det gjelder å ta forholdsregler, og det gjør det for oss som blogger. Det finnes mange uærlige mennesker man kan komme bort i som bloggere, og som ikke skyr noen ting for å bryte lover og regler som gjelder for bruk av internett!

  Jeg vil samtidig gratulere deg så mye med dagen din vennen;) Du får ha en toppers bursdag.

  Stor bursdagsklem fra Mona Elisabeth

 6. Jeg ser du har satt deg på listen på ABC i ord og bilder, men finner ikke noe innlegg som helt klart viser at du er med på Temabloggen med bokstaven S. Du har linket direkte til bloggen din. Gi meg beskjed om hvilket innlegg det gjelder og så ordner jeg linken din:)

  Vennlig hilsen
  Petunia:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge