DET ER IKKE DYREMISHANDLING Å DRIVE RASEKATTOPPDRETT, OG HA KATTER INNENDØRS! HAR DU IKKE NOE BEDRE Å KOMME MED SÅ HOLD KJEFT!

Jeg er jo abyssineroppdretter av rasekatten abyssiner. Det er en korthårsrase som har lite underpels. De røyter de også om våren når de skifter fra vinterpels til sommerpels, og for de som er allergikere er abyssiner ikke en rase å anbefale. 
 
 
Når jeg får potensielle kjøpere på besøk for å se på kattunger som jeg skal selge, så har de ofte ett spørsmål, og det er om abyssinere kan være ute! Da sier jeg helt ærlig at bor du i byen, og hvor det er biltrafikk bør du unngå å ha katten ute. En abyssiner har ikke vett til å passe seg for biler, og det er alt for mange påkjørsler av rasekatter. De tar ikke fem flate øre for å gå midt i veien, og kommer det en bil, ja da går det galt! Jeg er ikke alene som oppdretter som har  opplevd at noen få av mine kattungekjøpere har mistet sine kattunger ved påkjørsel! Eierne  blir sønderknuste, og de forteller at de angrer seg bittert for at de lot katten få være ute! 
 
 
Hvis jeg hører at potensielle kjøpere som bor trafikkert til ønsker å ha en av mine abyssinerkattunger utendøs, så kommer de bakerst i køen over å få kjøpe kattunge fra meg! Så enkelt er det! 
 
 
Et annet problem er at det stjeles rasekatter, og flere av mine rasekattkolleger forteller at avkom fra deres oppdrett har blitt stjålet! Det siste er at i hvert fall abyssineren ikke har pels nok til å være ute. Den mangler underpels. Hvis man slipper ut en abyssiner, og lar den gå ute, vil abyssineren få en ekkel underpels som blir flokete og umulig å børste/kamme. De aller, aller fleste som kjøper seg en rasekatt må betale mellom 7000,- – 12000,- kr, og da ønsker de aller fleste å holde rasekattene sine innendørs nettopp pga sikkerhet for katten! 
 
 
Til de potensielle kattungekjøpere som jeg vet bor langt unna trafikkert vei, og som bor landlig og fint til sier jeg at det er fint at katten kan få gå ute for å jakte. Det kravet jeg stiller er at katten skal være kastrert/sterilisert før den slippes ut, og de får ikke lov til å slippe katten ut før den er omtrent året gammel En katt har ikke retningssans før den omtrent året! Dette har katteatferdsforsker Bjarne O. Braastad forsket på! Bjarne O. Braastad er landets fremste forskere på kattens atferd og velferd! 
 
 
Jeg har fått noen få tilbakemelding at noen av de potensielle kattungekjøperne kanskje synes det er dyremishandling å ha katten innendørs. Nei! Det er dyremishandling, og har aldri vært dyremishandling! Her handler det om deres egen dårlige samvittighet, og ikke noe annet! Nå snakker jeg for korthårsrasekatter, for jeg vet at de over hodet ikke er skapt for å være ute! 
 
 
Det er ikke dyremishandling å ha en korthårsrasekatt innendørs! Før man kommer med slike hjernedøde uttalelser bør man sette seg inn i hva det vil si å ha en korthårsrasekatt og hvor rasen kommer fra. En abyssiner kommer fra Afrika, og den er skapt for å ha det varmt. Abyssinere elsker å ha det varmt. Om vinteren kan abyssinere ligge klin inntil vedovnen og varmeovnen, og når et sol og godt vær elsker abyssineren å ligge i sola å varme seg. 
 
 
Vi som har rasekatter som innekatter har masse katteleker som vi kan aktivisere kattene våre med (lekemus, viftepinner, kattelaserlys m.m) slik at de får rørt og lekt seg. Katter elsker å være i høyden, og hjemme hos oss har de lett tilgang for å komme seg på cd-stativene, bokreolene og noe av det klorebrett hvor kattene kan vitrineskapet, og det betyr at de får brukt klatre egenskapene sine. Vi som har rasekatter som innekatter har også viktigste, nemlig esse klørne sine, og strekke seg ut. Utekatter gjør dette ute i naturen på en trestamme. Jeg har aldri til dags dato sett en innekatt som har vært deprimert, og jeg vet med hånden på hjertet at innekatter er lykkelige katter. Et annet spørsmål jeg får fra potensielle kattungekjøpere som tenker på å skaffe seg en abyssinnerkattunge, er om katten tåler å være alene om dagen når den er innendørs. Ja det gjør katten. Om dagen vil nok katten sove når du er borte. Det ser jeg mine tre katter også gjør. De sover når vi er borte. Selvsagt kan det jo være en fordel hvis man har innekatter at man har to katter slik at de har selskap i hverandre, men det er ikke et must. Rasekatter som innekatter greier seg kjempefint alene. 
 
 
Grunnen til at de fleste av oss som har rasekatter velger å ha våre katter innendørs, er fordi mange av oss har kattene våre på katteutstillinger. Med tanke på smittefaren som andre utekatter kan bringe med seg, er det ikke tilrådelig å ha rasekattene våre som pleier å være med på utstillinger ute! Skulle nettopp vår katt være smittet av en eller annen sykdom/parasitt, så ville i hvert fall jeg aldri i livet tilgi meg selv om katten min smittet noen andre rasekatter på en utstilling! 
 
 
Selv om de fleste utekatter er vaksinert i dag, så finnes det smittsomme sykdommer og parasitter ikke kan kureres med vaksiner. Slike smittsomme sykdommer vil vi over hodet ikke ha på kattene våre! 
 
 
Det er lov å bruke innsiden av hodet før nettopp du som utenforstående, eller en potensiell kattungekjøper begynner å slenge med leppa å si at vi som har rasekatter som innekatt driver med dyremishandling! Du/dere vet ikke hva du snakker om, og føler at du må kritisere for å ha noe å kritisere! Slike usaklige og tankeløse kritikere som har null peiling på hva det vil si å drive et oppdrett, avl og utstilling! Er det noe vi brenner for, så er det at alle huskatteiere må kastrere/sterilisere, vaksinere og id-merke huskattene sine for å slippe uønskede kattungekull. Det er der problemet ligger! Har du kattungekull, så ta deg betalt for kattungene. Du kan med god samvittighet ta deg 1000,- – 1500,- kr for en huskattunge! 
 
 

160516_nadina_grace8

Godpusejenta Nadina i grundig vask av datteren sin (Grace) <3 :) 

 
 

150516_dixie4

Godpusejenta Dixie Rose slapper av i solen som skinner gjennom vinduet <3 :) 

 
 

150516_elvis4

Godpusegutten Elvis slapper av på sofaputa <3 :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “DET ER IKKE DYREMISHANDLING Å DRIVE RASEKATTOPPDRETT, OG HA KATTER INNENDØRS! HAR DU IKKE NOE BEDRE Å KOMME MED SÅ HOLD KJEFT!

 1. Bra du setter fokus på dette snuppa mi;)) Jeg lurer meg på hvem som er så idiotisk at de mener at det å ha innekatter og holde på med avl og oppdrett er dyremishandling?

  Vi har abyssiner vi også. Og det hadde vært utenkelig å ha henne ute. Da vi skulle ha katt ville vi ha innekatt. For jeg vet for fælt det er å miste en katt som blir påkjørt og drept. Den største sorgen vi kunne påført ungene er at katten vi skulle få ble påkjørt. Da vi fikk Snuppa vår betalte vi 5500 kroner for henne. Jeg kaster ikke bort 5500 kroner for at katten skal være utekatt. Og i verste fall bli påkjørt.

  Jeg synes det er råbra at du er nøye med hvem du velger ut som kjøpere på kattungene i kullene du har. Det gjør du helt rett i.

  Jeg tror de som sier at det er dyremishandling å ha innekatter og dyremishandling å holde på med oppdrett og avl bare vil finne noe å hakke ned på. For de har ikke noe annet fornuftig å komme med av argumenter. De snakker over seg. Og det er bullshit å si sånt.

  Bra jeg er dyremishandler jeg også som har valgt å la Snuppa vår være innekatt;)) Det er jeg stolt av.

  Ha en fin kveld;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Er du den som er opptatt av å skryte over at du eier dyre merkevareprodukter? Hvis ja så har du et luksusproblem.My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempekoselig kommentar med innspill på innlegget mitt Else Marit vennen!

   Vedkommende som skrev dette på bloggen sin tar jeg ikke alvorlig en gang, for det beviser at han/hun ikke har anelse for hva han/hun snakker om! Det beviser at vedkommende er helt blåst i sine uttalelser, og det var et forsøk på å tråkke ned de som driver med katte- og hundeoppdrett. Lov til å prøve seg vet du, men slike hjernedøde uttalelser bør man ikke skrive offentlig. Hadde det innlegget handlet om pelsdyroppdrett, hadde jeg skjønt det, men at hunde- og katteoppdrett, og det å ha innekatter er dyremishandling henger ikke sammen i det hele tatt, og meningene til vedkommende henger ikke sammen!

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra fra Toril og kattene

 2. Kjempebra innlegg! Selv har jeg og inne-katt, en Maine Coon. Jeg har og to skogkatter (En ren rase, en “hittekatt” , men i følge dyrlegen mye skogkatt) De går ute.
  Jeg har tidkigere og hatt en innekatt, perser. Hun levde alle sine 17 år innendørs. Perser er også innekatt, og de blir sjelden så gamle som hun ble. Hun hadde simpelthen ikke klart seg ute. Maine Coon-en skal avles på. Dessuten ser hun så spesiell ut, og er så fortraolig med alle at jeg rett og slett ikke tørr å slippe henne ut av redsel for at hun skulle bli stjålet. Hun har heller aldri hatt noe ønske om å komme ut.

  Jeg synes det er håpløst at folk utaler seg om ting de ikke har greie på. Vi fikk mange spørsmål om den “stakkars” perseren. Nå har de vel gitt meg opp for ingen spør om Maine Coon-en. Det er heller ingen som har beskyldt meg for å være dyreplager med henne. Ha en fin kveld!

  • Norges beste vestkant: Tusen takk for en kjempefin kommentar med innspill på blogginnlegget mitt!

   Maine Cooner og skogkatter er tøffere rase enn en abyssiner, og de kan tåle å være ute, og det er mange maine coon eiere som har sine maine cooner ute, og det er fordi de tåler det. Abyssinerne er ikke skapt for å være ute, for de elsker varme. Det ser jeg av mine abyssinere. Mine abyssiner har heller aldri hatt noen ønsker om å komme ut. De er vokst opp inne, og de trives å være inne. Nå som det er varmere i været synes de det er godt å være på verandaen, men når det regner? Nå nei du! Da skal de ikke ut.

   De jeg kjenner som har perser har dem også som innekatter.

   Jeg synes også at det er håpløst at uvitende folk uttaler seg om noe de over hodet ikke har greie på, og det tyder vel på at de har en holdning om at “det bare er en katt”. Hadde aldri i livet solgt en kattunge til noen med slike holdninger. Da hadde jeg solgt den med hjertet i halsen.

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

   Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

 3. Hva i alle dager dager er det du forteller? Kanskje de burde vite at i enkelte borettslag er det ikke lov med utekatter, og de som skal ha katt i de borettslagene må skaffe seg innekatter.

  Vi har maine coon, og den er kastrert. Maine cooner tåler å være ute, men Macco er innekatt. Det er fordi vi er livredde for å miste ham eller at han skal bli overkjørt.

  Det er ikke dyremishandling å ha oppdrett av katt eller hund. Hvem sier det da? Kjøper du en renraset hund med stamtavle og en renraset rasekatt vet du hva du får, og du vet også om det er noen arvelige sykdommer på katten eller hunden. På en huskatt vet du ikke hva slags sykdommer som ligger bak.

  Det er mye rart andre kan få seg til å si, og den som sier det har ikke snøre om hva en oppdretter holder på med, og hvor mye arbeid dere legger ned for at kattene deres skal ha det bra. Hvis det er noen som tenker på helse og velferd for dyrene er det dere oppdrettere 🙂

  Ikke ta deg nær hvis noen mener du driver med dyreplageri, for de påstandene er tatt fra løse luften. Det er ikke hold i de påstandene.

  En fin 17.mai ønskes deg og familien din 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene: Tusen takk for kjempefin kommentar på innlegget mitt!

   Det er mange borettslag hvor det ikke er lov til å ha utekatter, men innekatter har ingen lov til å nekte på at folk har. Nå har det vært rettssak hvor et borettslag gikk til sak mot en katteier som hadde innekatt, og borettslaget tapte saken så det sang!

   Jeg bodde i et borettslag en gang hvor det ikke var lov til å ha utekatter, men det var noen i borettslaget hvor jeg bodde som hadde innekatter. De tok kattene med ut i sele, og kattene gikk så fint i selen sin!

   Du har som mange andre rasekatteiere en grunn til hvorfor dere velger å holde maine coonen deres inne, selv om den hadde tålt å være ute. Når dere har valgt å la maine coonen deres være inne, er det fordi du ikke vil påføre ungene dine sorgen over å miste en høyt elsket kjæledyr.

   Det er mange som stjeler rasekatter når de ser en rasekatt. Dessverre 🙁 Man kaster ikke bort 7000 – 13000,- kr for at katten skal gå ute for å bli overkjørt eller stjålet!

   Vedkommende som uttalte seg om dette viser at han/hun ikke har anelse over hva han/hun snakker om, og skrev det bare for å provosere. Uvitende folk er de verste til å uttale seg om noe de over hodet ikke har peiling på, og det de sier henger ikke sammen for fem flate øre 🙂 Jeg rister på hodet av den totalt uvitende personen 🙂

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 4. Det er det verste jeg har hørt noen si. Jeg kaller det uvitenhet, og dessverre er det mot uvitende vi må kjempe.

  Vi har somali, og vi har henne inne. Det er fordi vi bor i en stikkvei som er traffikert av bilder. Det kunne ikke falle meg inn å ha henne ute. Pelsen til Lucia kan også bli rar å holde på med hvis hun er ute. Lucia har det utmerket som innekatt. Hun har klatrestativ, klorebrett og leker, og hun gir ikke uttrykk for at hun vil ut.

  Du er langt i fra en dyremishandler når du driver oppdrett og har innekatter. Herre min milde skaper! Jeg begriper ikke at noen kan ytre seg offentlig med de meningene der. Det er helt i orden å ha egne meninger, men når meningene bevisst er ment for å provosere er det like lurt å holde klaffen igjen. Når meningene til de grader er bassert på uvitenhet må en hente inn litt mer fakta om saken før en uttaler seg.

  Jeg skjønner godt at du blir irritert og oppgitt over de uttalelsene fra de som er så uvitende at de mener at avl, oppdrett og innekatter er dyreplageri. Det eneste du kan gjør er å le rått av hvordan det går an å være så utvitende 😀

  En fin ettermiddag ønskes deg, mannen din og kattene dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elisabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for kjempefint innspill på blogginlegget mitt!

   Uvitende folk som uttaler seg negativt om ting de ikke har noe innsikt og kjennskap til er det bare å riste på hodet av, for meningene deres er tatt fra løse luften, og gir ikke mening!

   Jeg blir ikke irritert, men oppgitt! Det er så unødvendig å uttale seg før man har fakta på bordet, og den vedkommende som ytret seg offentlig om dette har over hodet ikke fakta om hva katte- og hundeoppdrettere holder på med, og han/hun vet heller ikke hva det vil si å ha en rasekatt!

   Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

   Purr, purr, fra Toril og kattene

 5. Hærre gud. Kæm e det som kan sei nå sånt? Æg syns det e bra at det finnes hunde og katteoppdrættera. Da veit du at du får renrasa hund eller katt. E det nåkka æg skjønne dokker ønske så e det å bekjempe uønska kattunga som bli født og som dumpes førr å dø.

  Du e slætt ikkje nåkka dyremishandler førr det vises godt at kattan din har det kanonbra.

  Det e nåkka av det dummeste æg har hørt at nån kan sei at dæm som driv avl og oppdrett e dyremishandlera. Dæm veit ikkje ka dæm snakke om og førr mæg virke det som at dæm sei sånt bærre førr å si nåkka negativ.

  Stå på med oppdrettet og avl av kattan din 🙂 Du gjør en bra jobb 🙂

  Æg ønska dæg ein fin ættermiddag 🙂

  Stor bloggklæm fra mæg

 6. Siri Elise: Tusen takk for kjempefint innspill på blogginnlegget mitt!

  Hvem som sier det? Jo det skal jeg fortelle deg at vedkommende er totalt uvitende som føler for å kverulere for å få oppmerksomhet, noe han/hun ikke greide 😀 Vedkommende vet over hodet ikke hva det vil si å ha en rasekatt, og hva de forskjellige rasene tåler eller ikke tåler. Han/hun har garantert den holdningen: “Det er bare en katt”, og nettopp slike mennesker selger jeg aldri i livet en abyssinerkattunge til 🙂

  Jeg bryr meg over hodet ikke om den uvitende, men jeg har fått kommentarer fra fra potensielle kattungekjøpere også.

  Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg 🙂

  Purr, purr, og stor bloggklem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge