ENDELIG FORSLAG PÅ RETNINGSLINJER FOR BLOGGERE FRA BARNE- OG LIKESTILLINGSMINISTER LINDA HOFSTAD HELLELAND! DET VAR PÅ TIDE!

Barne- og likestillingsministeren Linda Hofstad Helleland presenterte forleden dag nye etiske retningslinjer for bloggere/influencers. Retningslinjene kan dere lese her: https://www.minmote.no/#!/artikkel/24455455/naa-faar-bloggere-etiske-retningslinjer-mot-kroppspress
 
 
Det er jammen på tide med retningslinjer for bloggere/influencers.
 
 

Retningslinjene går ut på følgende:

 
 
– Ikke markedsføre eller promotere kosmetiske inngrep eller injeksjoner som har til hensikt å gi en varig eller langvarig endring av utseende, for eksempel silikon og fillers. 
 
– Ikke markedsføre eller promotere kosttilskudd og tilsvarende produkter som er ment å gi vektreduksjon, større muskler eller på en annen måte fremme et bestemt kroppsideal. 
 
– Ikke bidra til å spre uriktige opplysninger eller udokumenterte påstander om kropp og helse. Spesifikke anbefalinger skal overlates til fagfolk. 
 
– Merke eller gjøre oppmerksom på manipulerte bilder som skaper et falsk inntrykk av kroppsfason og/eller utseende.
 
 
Jeg håper for alt i verden at disse retningslinjene ikke bare gjelder sponsede toppbloggere som tjener penger, men jeg håper at retningslinjene gjelder abosolutt alle bloggere (også de som ikke er sponsede bloggere) men blogger åpent om og som deler bilder av at de har tatt kosmetiske behandlinger eller operasjoner! 
 
 
Selv om jeg støtter retningslinjene stiller lurer jeg på hvordan de har tenkt å gjennomføre det. Er det vi medbloggere som skal være “bloggpoliti” å rapportere inn overtredelser? Personlig må jeg si at jeg har sterkt i mot at det er bloggere som skal være bloggpoliti. Ved slike retningslinjer bør alle bloggplattformer få rapporteringsknapp slik at man kan rapportere når man ser innlegg som bryter med retningslinjer. Det krevet at bloggplattformene tar tak og gjør noe med evt. brudd på retningslinjene! 
 
 
Bloggplattformene må ikke fraskrive seg ansvaret fra slike retningslinjer, men jeg er stygt redd for at noen bloggplattformer fraskrive seg ansvaret under unnskyldningen om at det er bloggerne selv som er ansvarlig for hva de legger ut! Hvis det kommer retningslinjer, er det for at de skal overholdes, og da finnes det ingen unnskyldning!
 
 
Ta f.eks. bloggplattformen blogspot. Blogspot er en del av goolge.com som er Amerikansk, og det betyr i bunn og grunn at de forholder seg til Amerikanske lover og regler. Google.com har ansatte i Norge, men bloggplattformen har ingen ansatte i Norge. Det betyr at det er vanskelig å komme i kontakt med noen som kan svare vedrørende spørsmål omkring blogspot. Jeg husker da jeg blogget på blogspot. Det skjedde det noe galt med det å få lastet ned bilder. Jeg prøvde å komme i kontakt med noen som hadde blogspot via en e-postadresse som stod oppgitt. Det lot seg dessverre ikke gjøre. Gode råd var dyre. jeg kontaktet til slutt en kamerat av meg som jobbet i google.com, og han fikk en kollega i USA til å se på feilen jeg hadde. 
 
 
Jeg er kjempespent på hvordan disse retningslinjene tenkes at de kan overholdes i praksis selv om jeg sier: “Takk og Amen” til at retningslinjene trer i kraft, og dèt fortest mulig! Det er ikke bare toppbloggere som er sponset som trenger slike påbud/retningslinjer, men faktisk også vanlige bloggere som ikke er sponset og da voksne bloggere i alderen 30 år +++
 
 
Jeg har med egne øyne sett ubetenksom blogging fra voksne bloggere i alderen 30 år +++ som uten å tenke seg om gladelig blogger for å skryte av at de har tatt en kosmetisk behandling i form av botox og restylane eller en operasjon. Når man er over 30 år gammel er man i mine øyne voksne, og da bør man vite hva slags påvirkningskraft man som blogger/influencer har. 
 
 
Senest i dag kom jeg over en blogg hvor bloggeren hadde delt bildene av slankepiller bloggeren pleide å ta. Ved nærmere titt på denne bloggeren er bloggeren tynn og ser veltrent ut. Denne bloggeren har ingen grunn til å ta slankepiller! Tenker ikke denne bloggeren på at det sitter andre unge og usikre jenter som kanskje er nysgjerrige på hva slags slankepiller vedkommende bruker, og kanskje kjøper seg slike slankepiller de også! Jeg ble sjokkert! Bildet bloggeren viste var tydelig når det gjaldt hvilke type slankepiller hun reklamerte for i bloggen sin. Jeg vet ikke om denne bloggeren er sponset, men jeg reagerte kraftig på når jeg så overskriften om hva slags slankepiller bloggeren brukte lyste mot meg! Skremmende! 
 
 
Den usikre tenåringsjenta Hege på 17 år som er så usikker og misfornøyd med utseendet og som er på nippet å ta en kosmetisk behandling den dagen hun blir 18 år vil lese seg opp på kosmetiske behandlinger og operasjoner for å få et innblikk i behandlingsformene. Tenåringsjenta Hege på 17 år vil google behandlingene for å være mest mulig forberedt. Gjennom å google kosmetiske behandlinger og operasjoner vil hun finne mange bloggere som blogger om at de har utført kosmetisk behandling eller operasjon. Hun vil sluke til seg alt av informasjon hun kommer over av filmer på youtube, instagram og blogginnlegg som handler om kosmetiske behandlinger og operasjoner! Det hjelper ikke om det er toppbloggeren Isabell i 20-årene eller bloggeren Elin i 30 årene. Kanskje er det nettopp bildene som bloggeren Elin har tatt på behandlingsbenken hvor hun får en injeksjon i leppene som er det lille som skal til for at tenåringsjenta Hege på 17 år bestemmer seg for at hun vil ta en kosmetisk behandling når hun blir 18 år i det falske håpet at hun blir lykkelig 🙁 
 
 
Retningslinjer kommer nok neppe til å bli populært blant mange av bloggerne som er tilhengere av kosmetiske behandlinger og operasjoner, og som blogger om temaet. Disse bloggerne vil nok gå ut i harnisk å si at ytringsfriheten deres blir kneblet når de fratas retten til å blogge om hva de selv vil. Det handler ikke om å bli fratatt ytringsfriheten! Retningslinjer til bloggerne handler om at nok er nok når det gjelder kropsspress og det er for å stoppe jaget etter det “perfekte” utseendet som er bygget på falskhet. 
 
 
Sosiale medier er kommet for å bli, og med sosiale medier som facebook, instagram, youtube og blogg er det større press på å fremstå som perfekt 🙁 Dette evige jaget etter å fremstå som perfekt handler mye om å ha et “perfekt” utssende. Med det evige jaget etter det “perfekte” utseende vet vi at mange jenter sliter psykisk. De føler at de ikke er tynn nok, ikke har stor nok rumpe, ikke har fin nok nese eller ikke har store nok pupper. Det er alvorlig galt når en 12 år gammel jente bevisst snakker om at hun vil spare konfirmasjonspengene sine for å legge inn silikon i puppene bare fordi et bloggeridol jenta ser opp til har valgt å legge inn silikon. 
 
 
Jeg håper for alt i verden at retningslinjer som barne- og likestillingsministeren Linda Hofstad Helleland har kommet med blir tatt alvorlig både av bloggere og bloggplattformene. Bloggplattformene må forplikte seg de også, og de kan ikke lengre overlate ansvaret alene til bloggerne. De må ta ansvar! 
 
 

Bildet er lånt herfra: https://www.minmote.no/#!/artikkel/24455455/naa-faar-bloggere-etiske-retningslinjer-mot-kroppspress

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “ENDELIG FORSLAG PÅ RETNINGSLINJER FOR BLOGGERE FRA BARNE- OG LIKESTILLINGSMINISTER LINDA HOFSTAD HELLELAND! DET VAR PÅ TIDE!

 1. Fy søren. Det var ikke en dag for sent. Og dette var en gladnyhet. Nå blir det sutring og klaging om ytringsfrihet og jeg vet ikke hva de kommer til å klage på.

  Jeg synes synd på de yngre som vokser opp nå. Og når jeg tenker på den normaliseringen av kosmetiske behandlinger og skjønnhetsoperasjoner blir jeg lei meg. For det speiler et falskt ideal lang fra virkeligheten.

  Og jeg er enig at retningslinjene som Helleland har kommet med må gjelde for alle bloggere. Hvis ikke er det ikke noe vits med retningslinjer. Den dagen det kommer retningslinjer må bloggerne som åpener seg blogger på forskjellige bloggsteder signere for at de godtar retningslinjene. Det må bloggstende få inn under reglementene sine.

  Jeg synes det er råbra at noe skjer. Eeendelig;))

  Ha en råfin kveld;))

  Stooor klem fra Else Marit
  Else Marit recently posted..Råherlig sommereferie hjemme hos familien i Trondheim;))My Profile

  • Else Marit: Tusen takk for kjempefin kommentar med innspill på blogginnlegget mitt 🙂

   Jeg ble kjempeglad da jeg leste retningslinjene fra Helleland, og jeg krysser for alt i verden alle fingre og tær for at det blir retningslinjer, og at retningslinjene blir likt for alle, og ikke bare bloggere som lar seg utnytte til å bli sponset.

   Endelig var det første jeg sa da jeg leste det 🙂

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke <3 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

  • Deveny: Jeg er helt enig! Kjempebra med høring til en evt retningslinjer, og jeg håper for alt i verden at det gjelder for absolutt alle bloggere, og ikke bare de bloggerne som blir sponset.

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke <3 🙂

   Purr, purr, fra Toril og kattene

 2. Supert innlegg du har skrevet 🙂 Jeg støtter politikerne at det endelig tenkes på retningslinjer når det gjelder å blogge om temaer som har med kroppspress å gjøre. Det er flere og flere ungdommer og særlig jenter som sliter med dårlig selvbilde og selvtillit når de daglig blir møtt i some med bilder av hva som forventes hvordan de skal se ut. Det er trist 🙁 Ikke rart at ungdommene får et forvrengt kroppsideal 🙁

  Du nevner voksne bloggere og andre voksne på some som er opphengt i hvordan de ser ut og som tar botox eller fillers. Mange av dem er ikke en gang sponset. Det blir galt hvis restriksjonene ikke gjelder disse some-brukerne og bloggerne. De har fokus på kropp og utseende når de legger ut et bilde fra skjønnhetssalongen hvor de tar fillers. Selv om ikke det er betalt rekalme eller sponsing bidrar de til å øke presset om hva som er normalt og de er med på å normalisere kosmetiske behandlinger.

  Jeg håper barne og likestillingsministeren tenker over at retningslinjene skal gjelde samtlige some-brukere og bloggere som forteller om sine behandlinger.

  Du får ha en riktig fin ettermiddag 🙂

  Godklem fra Irene

  • Irene S: Tusen takk for en kjempefin kommentar med fint innspill på blogginnleggt mitt 🙂

   Jeg også, for det er på tide med klare retninslinjer, og regningslinjene må gjelde absolutt alle bloggerne som blogger om kosmetiske behandlinger enten de er sponsede bloggere eller ikke.

   Det betyr igjen at det kreves mer av de ulike bloggplattformene, og de kan ikke la være å ta varsler om når bloggere som bryter retningslinjene på alvor. Nettopp det er jeg redd for kommer til å skje!

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke <3 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 3. Dette var gode nyheter og jeg håper det blir noe av og ikke bare prat og store ord.

  En for alle og alle for en mener jeg. Retningslinjene skal gjelde for alle. Jeg forstår ikke hvorfor alle er så opptatt av blogger som sposnes når det gjelder diskusjonen for det er flere enn bloggere som sponses som skriver om at de tar kosmetiske behandlinger og de legger ut bilder som de har tatt under behandlingen. Jeg synes det er like ille som når bloggere sponses. Ingen av dem er gode forbilder og bege bloggtypene bidrar til usunt kroppspress og feil kroppsideal.

  Fin, fin kveld til deg, mannen din og kattene dine 🙂

  Klem, klem fra Mona Elilsabeth
  Mona Elisabeth recently posted..Søndagsoppdatering med bilder fra Halsa 🙂My Profile

  • Mona Elisabeth: Tusen takk for kjempefin kommentar med innspill på blogginnlegget mitt <3 🙂

   Helt enig! Slike retningslinjer må gjelde absolutt alle bloggere uansett om de er sponset eller ikke sponset, for så lenge de blogger om sine kosmetiske behandlinger og deler bilder av behandlingene reklamerer de, og de er med på å øke kroppspresset til unge og uskre jenter. De er med på å spre falsk propaganda om hvordan en naturlig kropp skal se ut!

   Da må også de forskjellige bloggplattformene ta innklagede bloggere på alvor når de bryter loven, og ikke komme med unnskyldninger bare fordi de evt tjener mange penger på den bloggeren. Det bekymrer meg at noen bloggsteder ikke gidder å bry seg om retningslinjer. I så fall sier det mye om det bloggstedet.

   Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke <3 🙂

   Purr, purr, og stor klem fra Toril og kattene

 4. Det er på tide, for det er alt for mange tankeløse bloggere som ikke tenker over hva det gjør når de blogger om sine kosmetiske behandligner og platsikse operasjoner 🙁 Jeg blir sint, for jenter i rett aldersgruppe er de mest påvirkelige, og i dag er det bloggere og youtubere som er de som påvirker jenter. Det vet jeg med sikkerhet, for jeg hører hvem som jentene i klassene jeg underviser i ser opp til. De ser opp til bloggere som Sophie Elise, Isabell og ei som kaller seg for Stina. Det trist at disse bloggerne er så opptatt av perfekt utseende og de normaliserer kosmetiske behandlinger og plastisk kirurgi.

  Det må bli sanksjoner for slik type blogging, og jeg mener det må være nøyaktig samme regler for alle bloggere sponsede og ikke-sponsende bloggere.

  Retningslinjer er velkommen, og håper det blir klare instrukser for retninslinjene 🙂

  Jeg ønsker deg en fin kveld 🙂

  Stor bloggklem fra Gry
  Gry recently posted..Adventstiden skaper stemning og forventning 🙂My Profile

  • Gry: Tusen takk for kjempefin kommentar med innspill på blogginnleggeet mitt 🙂

   Det er på tide, men jeg er redd for at disse reglene kan gjelde kun toppbloggere, mens andre bloggere som ikke blir sponset, men som legger ut bilder og forteller om at de har tatt botox, restylane, filler eller tatt en kosmetisk operasjon får fortsette. I mine øyne er de like mye med på å reklamere på sin måte også, for de skryter jo av at de benytter seg av kosmetiske operasjoner.

   Problemet deres er at de benekter at de ikke er ansvarlig, for de mener selv de ikke har samme innflytelse som toppbloggere. Det er ren og skjær bullshit fra deres side å si, og det er den mest idiotiske unnskyldningen de kan si i rent forsvar for å få fortsette å blogge om at de tar botox, restylane, filler m.m. Ikke minst er de like mye med på å normalisere dette.

   Absolutt alle bloggplattformene må ha samme retningslinjer. Jeg som har mitt eget domene må også forholde meg til samme retningslinjer som offentlige bloggplattformer.

   Ønsker deg en kjempefin onsdag 🙂

   Purr, purr, og stor blggklem fra Toril og kattene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge